Ministerul Culturii amenință că va sechestra cinci clădiri din Lavra de Jos

Autor: Elena Iufereva

Călugării au trei zile pentru a părăsi clădirile Lavrei Peșterilor de la Kiev.

Ministerul Culturii din Ucraina a amenințat că va sechestra cinci clădiri ale Lavrei de Jos și a înaintat cererea către călugări să elibereze sfântul lăcaș până pe 4 iulie 2023.

Avocatul Nikita Cekman a relatat acest lucru pe canalul său de Telegram.

Potrivit avocatului, scrisoarea respectivă a venit de la Ministerul Culturii și Politicii Informaționale din Ucraina.

„Rezervația (Lavra Peșterilor de la Kiev – Red.) a luat decizia de a opri accesul călugărilor în mănăstire… Prin ordinul Rezervației, a fost înființată o comisie pentru sechestrarea clădirilor, care își va începe lucrul pe 4 iulie 2023. În acest sens, vă rugăm să eliberați lăcașul și să predați cheile de la Rezervație”, se arată în documentul trimis Lavrei Peșterilor de la Kiev.

Următoarele clădiri vor fi sechestrate:

  • Clădirea 45 – chilii ale călugărilor din Peșterile Apropiate;
  • Clădirea 54 – Curtea de oaspeți, cancelaria;
  • Clădirea 57 – chilii din Curtea de oaspeți;
  • Clădirea 71 – chilii din Curtea de oaspeți;
  • Clădirea 69 – chilii din Curtea de oaspeți.

Rezervația îi obligă pe călugări să predea cheile de la aceste corpusuri. În caz contrar, lacătele vor fi tăiate și schimbate.

Reamintim că la începutul lunii martie, Rezervația Națională Lavra Peșterilor de la Kiev a decis să rezilieze contractul de închiriere a Lavrei de către mănăstire și a ordonat clerului să părăsească lăcașul până pe 29 martie, dar totodată călugărilor li se permitea să rămână cu condiția să adere la așa numita BOaU, adică la schismaticii lui Dumenko (și Bartolomeu). Decizia a fost explicată prin faptul că comisia Ministerului Culturii a constatat încălcări în utilizarea proprietății de stat de către Lavra Peșterilor de la Kiev.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a contestat în instanță cererea de a părăsi Lavra, calificând decizia de reziliere a contractului drept „ilegală”.

„Pe 23 martie am depus o acțiune în instanță și deja al treilea judecător se recuză”, a declarat mitropolitul Pavel (Lebed), Starețul Lavrei Peșterilor de la Kiev. Ulterior, acesta a fost trimis în arest la domiciliu sub suspiciunea de incitare la dușmănie interreligioasă.

UJO a scris mai devreme despre declarația conducătorului Ministerului Culturii că în Lavră trebuie să apară centre ale vieții culturale și laice.