Mitropolitul Banatului, despre incendiul devastator din Clubul Colectiv: „Nouă nu ne este dat a-i judeca pe acei tineri. Ar trebui să ne judecăm pe noi”

Mitropolitul Banatului, despre incendiul devastator din Clubul Colectiv: „Nouă nu ne este dat a-i judeca pe acei tineri. Ar trebui să ne judecăm pe noi”

Mitropolitul Banatului, despre incendiul devastator din Clubul Colectiv: „Nouă nu ne este dat a-i judeca pe acei tineri. Ar trebui să ne judecăm pe noi”

Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, a anunţat că bisericile şi mănăstirile din Vestul ţării vor avea duminică slujbe speciale în cadrul cărora credincioşii sunt chemaţi să se roage pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, dar şi pentru familiile acestora. Totodată, mitropolitul a făcut un apel la tineri pentru a fi mai prudenţi în alegerea locurilor în care îşi petrec timpul liber.

„Văzând cele petrecute la Bucureşti, suntem alături de familiile tinerilor, dar vrem să fim şi alături de sufletele acestor tineri. În toate bisericile şi mănăstirile noastre, duminică, vor fi pomeniţi aceşti tineri care au ars ca nişte torţe vii în acel club şi ne vom ruga ca Dumnezeu să îi ajute să treacă marele obstacol din viaţa lor, pe cei care sunt în acest moment în grea suferinţă. Dumnezeu să le dea sănătate şi să pună el degetul binecuvântării Sale peste degetele lor şi să le dea şansa unei noi naşteri în viaţa lor, să fie redaţi familiilor care îi iubesc şi care îi plâng pe la uşile spitalelor în acest moment”, a declarat ÎPS Ioan Selejan pentru „Adevărul”.

Mitropolitul Banatului a făcut, în acelaşi timp, un apel la tineri în cărora le-a cerut să fie „mai prudenţi şi să îşi găsească alte moduri de a-şi petrece timpul liber, nu numai în asemenea cluburi pentru că sunt atâtea şi atâtea posibilităţi de petrecere a timpului liber”. „Astăzi, la conacul de la Banloc am deschis o serie de activităţi culturale pentru tineri şi nu numai, în locuri mult mai decente, unde cultura este la ea acasă. Asemenea locaţii le recomandăm tinerilor”, a mai declarat ÎPS Ioan Selejan, referindu-se la concertul organizat de Mitropolia Banatului la Castelul de la Banloc, fosta reşedinţă a Reginei Elisabeta a II-a, sora regelui Carol al II-lea. Pentru că tragedia de la clubul bucureştean Colectiv, petrecută în noaptea de Halloween a stârnit în mediul online o discuţie aprinsă legată de dimensiunea spirituală a evenimentului în care 27 de persoane şi-au pierdut viaţa, mitropolirul Banatului a spus că nimeni nu este în măsură să-i judece pe tinerii care au căzut victime ale incendiului.

„Nouă nu ne este dat a-i judeca pe acei tineri. Pe noi, cei care suntem părinţii lor, ar trebui să ne judecăm pentru a vedea dacă am făcut tot ce este posibil pentru ca ei să nu îşi petreacă timpul într-o asemenea locaţie. Se spune că trupa aceea, care îşi lansa albumul avea una din melodii Ziua în care voi muri. Nu putem vorbi de nişte tineri care nu credeau în Dumnezeu. Erau oameni care aveau dimensiunea morţii şi a vieţii de dincolo, dar cred că dincolo de elementele acestea materiale şi arhitectonice în care s-a petrecut tragedia, se vede şi efectul sărbătorilor acestea, care nu sunt în tradiţia noastră românească. Nu cred că la Sărbătorile noastre de Crăciun, de Paşte de Sfânta Marie se întâmplă asemenea lucruri. Eu cred că trebuie să le arătăm tinerilor ce să aleagă, din ce flori să culeagă polenul acesta al veşniciei.

Eu nu îi învinuiesc pe ei, ci mă învinuiesc pe mine pentru că eu sunt acela care nu i-am luat întodeauna de mână să îi duc pe calea Raiului”, a mai declarat ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului. O reacţie la tragedia din Bucureşti a avut şi pastorul Ionel Tuţac, mult mai radical în exprimarea poziţiei sale. „Incendiul de la „Club Colectiv”, în care şi-au pierdut viaţa 27 de tineri, iar alţi 184 au fost răniţi, a confirmat faptul că Halloween-ul este o sărbătoare periculoasă. Regret profund această dramă şi mă rog ca Dumnezeu să aducă mângâiere în viaţa familiilor îndoliate. Mă rog în acelaşi timp ca cei răniţi să înteleagă că sângele care a curs din rănile lui Hristos poate aduce vindecare trupească şi sufletească. Nu pot, însă, să trec peste faptul că există o strânsă legătură între Halloween şi lumea demonilor. Cred ca tragedia de la Bucureşti nu este o coincidenţă nefericită, ci o lecţie pe care Dumnezeu ne-a dat-o nouă românilor şi în special generaţiei tinere”, a arătat pastorul.

Tuţac a mai spus că afişul de promovare a noului album al trupei „Goodbye to Gravity” era „hidos şi promova forţele demonice”.  „Probabil că dacă nu se întampla tragedia, sărbătoarea se termina în beţii şi orgii. Imaginile de coşmar transmise de posturile de televiziune, declaraţiile supravieţuitorilor, dar mai ales suferinţele pe care le trăiesc în urma acestei drame supravieţuitorii şi familiile decedaţilor, ar trebui să ne dea de gandit tuturor. O sărbatoare în care este proslăvit Satana nu se poate încheia într-un mod fericit”, a mai spus pastorul Ionel Tuţac. Acesta a mai spus că tragedia din Bucureşti îi aduce aminte de o întâmplare de pe paginile Bibliei. „Turnul Siloamului a căzut peste un grup de oameni, iar Domnul Isus i-a învăţat pe ucenici că dacă nu se pocăiesc vor păţi la fel. La fel vom păţi şi noi, generaţia acestui început de mileniu, dacă nu înţelegem valoarea pocăinţei. Urmează 3 zile de doliu naţional! Oare, vor fi şi 3 zile de pocăinţă?”, a mai spus pastorul. 

Sursa : adev.ro/nx3k43