MITROPOLITUL DANIIL DE VIDIN: ”STRUCTURA LUI DUMENKO NU ESTE RECUNOSCUTĂ DE MAJORITATEA BISERICILOR ORTODOXE! ARE DESTUL DE MULTE PROBLEME CU IERARHIA SA, CARE ESTE FORMATĂ DIN PERSOANE NEHIROTONITE!”

MITROPOLITUL DANIIL DE VIDIN:

”STRUCTURA LUI DUMENKO NU ESTE RECUNOSCUTĂ

DE MAJORITATEA BISERICILOR ORTODOXE!

ARE DESTUL DE MULTE PROBLEME CU IERARHIA SA,

CARE ESTE FORMATĂ DIN PERSOANE NEHIROTONITE!”

Autor: Mospat.ru, 08/06 19.29

Mitropolitul Daniil de Vidin din Biserica Ortodoxă Bulgară a transmis un mesaj înregistrat video, în care a ridicat în special problema persecuțiilor împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Acesta a subliniat suferințele credincioșilor Bisericii canonice, „care îndură violențe din cauza credinței lor”. „Biserica Ortodoxă Ucraineană a dovedit că este mama acestui popor, care are grijă de copiii ei. În același timp, autoritățile și majoritatea oamenilor, care au o conștiință naționalistă extremist, nu-i tolerează pe compatrioții lor, care își mărturisesc credința ortodoxă”, a subliniat ierarhul.

Înaltpreasfințitul Părinte Daniel a subliniat: „Sunt încă în pregătire legi, conform cărora va fi imposibil pentru ucraineni să-și mărturisească credința ortodoxă. De ce? Deoarece există o structură „bisericească”, care a fost  creată în urmă cu câțiva ani cu participarea substanțială a Patriarhiei Constantinopolului, care – nu fără motiv! – nu este recunoscută de majoritatea Bisericilor Ortodoxe. Are destul de multe probleme cu ierarhia sa, care este formată din persoane nehirotonite, care au fost numite  preoți și arhierei. Ucrainenii înșiși văd aceste realități și au îndurat persecuții ani de zile. Și acum îi văd că înșfacă cu forța biserici ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, le dau foc, le demolează, apoi merg la slujbe în bisericile ocupate în contul schismaticei „Biserici Ortodoxe a Ucrainei”. Acest lucru demonstrează în mod evident care sunt credința și cugetele lor și de aceea oamenii nu doresc să treacă la ei. Oamenii văd că acolo nu se vorbește despre credință, ci despre un naționalism extremist. Nu este vorba de credința ortodoxă, ci de «Ucraina uber alles!»” (n.tr. – ”Ucraina mai presus de toate!”, în limba germană).

După cum a remarcat ierarhul bulgar, acest naționalism extremist scoate în evidență  intoleranță sau ură față de oamenii, care se identifică ca ucraineni, dar „ce putem spune despre oamenii, care au vreo legătură cu Rusia, despre etnicii ruși?”

„Sfântul Cneaz Vladimir, care a botezat poporul, a fost țarul ucrainenilor sau al rușilor? Ce națiune a fost botezată la Kiev, ucraineni sau ruși, sau poate că este vorba de o națiune unitară, din care au provenit cele două?!”, ne îndeamnă Mitropolitul Daniel de Vidin să reflectăm și continuă, „au existat tendințe spre independență, dar există și mulțimi de oameni, care se consideră pe ei înșiși una cu rușii. Și asta nu provoacă surprindere după patru secole de conviețuire”.

Această intoleranță față de Biserica Ortodoxă Ucraineană nu s-a manifestat astăzi, a constatat ierarhul: „Primul deja, după lovitura de stat din 2014, Președintele Petro Poroșenko a gândit crearea unei structuri «bisericești», a schismaticei «Biserica Ortodoxă a Ucrainei», care a devenit autocefală în colaborare cu Patriarhia Constantinopolului, care i-a acordat un «Tomos». În perioada lui Petro Poroșenko, din 2014 până în 2019, la sfârșitul mandatului său, a fost pregătită și discutată o lege pentru interzicerea Bisericii  Ortodoxe Ucraineane. Asta oferi deja de atunci celor cu intenții ultra-naționaliste pretextul de a înhăța violent bisericile și a le integra în schismatica „Biserică Ortodoxă a Ucrainei”.

„Nici o națiune nu poate accepta așa ceva, dar în Ucraina se întâmplă asta”, a subliniat mitropolitul Daniel și a continuat: „observăm că nu doar credința însăși este amenințată, ci și integritatea fizică a oamenilor, care nu doresc să se alăture schismaticei „Biserici Ortodoxe a Ucrainei”. Să ne întrebăm: Oare acești oameni nu au nevoie de protecție?! De ce nu vorbește nimeni despre cele care se întâmplă?! De ce colaboratorii cu Germania nazistă sunt criticați peste tot și așa ceva nu este tolerat de societate, dar în Ucraina nu este doar permis, ci și glorificat?! Acest lucru demonstrează în mod clar duplicitatea și ipocrizia politicienilor, care se dovedesc de bunăvoie orbi la cele ce se întâmplă”.

Traducere: www.acvila30.ro, sursa: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/57239-vidiniou-daniil-giati-kaneis-den-mila-gia-osa-symvainoun