H αντίδραση του Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία στην ορκωμοσία του Δημάρχου Δημητσάνας – MITROPOLITUL IEREMIA DE GORTINA: „ADICĂ NU TREBUIA SĂ FACEM AGHIAZMĂ?… SĂ-ŢI FIE RUŞINE!… AICI ESTE PATRIA SFÂNTULUI GRIGORIE AL V-LEA, (patriarhul Constantinopolului, spânzurat de turci – n.n.)… RUŞINE ŞI VOUĂ CELOR DIN SALĂ CARE NU AŢI SPUS NIMIC!… PROTESTEZ ŞI IES DIN SALĂ…. TOŢI PREOŢII AFARĂ!… SĂ ŞTIŢI CĂ AVEŢI AICI UN EPISCOP NEBUN, URMAŞ AL LUI GRIGORIE AL V-LEA…!”

H αντίδραση του Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία στην ορκωμοσία του Δημάρχου Δημητσάνας

MITROPOLITUL IEREMIA DE GORTINA: „ADICĂ NU TREBUIA SĂ FACEM AGHIAZMĂ?… SĂ-ŢI FIE RUŞINE!… AICI ESTE PATRIA SFÂNTULUI GRIGORIE AL V-LEA, (patriarhul Constantinopolului, spânzurat de turci – n.n.)… RUŞINE ŞI VOUĂ CELOR DIN SALĂ CARE NU AŢI SPUS NIMIC!… PROTESTEZ ŞI IES DIN SALĂ…. TOŢI PREOŢII AFARĂ!… SĂ ŞTIŢI CĂ AVEŢI AICI UN EPISCOP NEBUN, URMAŞ AL LUI GRIGORIE AL V-LEA!”

H αντίδραση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, κατά την ορκωμοσία του νέου Δ.Σ. Γορτυνίας, όταν ένας μη εκλεγμένος έλαβε το λόγο και είπε ότι κατά τον νόμο δεν προβλέπεται η παρουσία Επισκόπου και Ιερέων στην Ορκωμοσία, ήταν άμεση και έντονη. Δείτε και την ομιλία του νέου Δημάρχου Δημητσάνας .

OBS: A SE URMĂRI CU ATENTIE ÎN SPECIAL AL DOILEA FILMULEŢ, DUPĂ CITIREA TEXTULUIIncident serios la Dimitsana cu Mitropolitul Ieremia de Gortina

Duminică, 19 decembrie 2010, la Centrul de conferinţe din Dimitsana, plin până la refuz de oameni şi autorităţi, Mitropolitul Ieremia de Gortina şi Megalupoli, cu mai mulţi preoţi şi monahi, a oficiat slujba de depunere a jurământului de către noul primar de Gortina, dl. Ioannis Giannopoulous.

După o alocuţiune de câteva minute a Mitropolitului la adresa noului primar, care a fost aplaudată de mulţime, un membru influent, dispreţuind prezenţa sfântului cler, a luat cuvântul şi a spus că „nu avem nevoie de preoţi, deoarece, conform regulamentului, nu se prevede prezenţa arhiereului şi a preoţilor la depunerea jurământului”.

Aceste cuvinte dispreţuitoare la adresa sfinţitului cler, spuse într-un moment oficial şi în prezenţa mulţimii, l-au enervat pe Mitropolitul Ieremia, care într-adevăr cu aciditate şi mânie l-a atacat pe insultător şi pe un ton ridicat i-a spus: „Asta te-a deranjat pe tine, domnule, prezenţa preoţilor? Noi, preoţii şi arhiereii, ne-am luptat să existe o patrie liberă şi ca tu să te mişti liber. Şi se spun aceste cuvinte, creştinilor, aici în Dimitsana, unde s-a născut Patriarhul Grigorie, care a fost spânzurat pentru credinţă şi patrie? Ruşine unora şi încă odată ruşine celor care s-au pus să facă Elada noastră atee. Nu-i vom lăsa. Eu care am venit aici sunt inspirat de frânghia Patriarhului Grigorie şi vreau să devin un luptător, vreau să devin nebun pentru credinţa cea sfântă. Să ştiţi şi să aflaţi că aici, în Dimitsana, aveţi un episcop nebun, care nu va rămâne indiferent la omuleţii şi piticii care vor să se pună cu sfânta noastră credinţă şi să dezrădăcineze iubirea noastră faţă de Hristos şi faţă de Preasfânta, pe care ne-au lăsat-o ca zestre părinţii noştri. Eu sunt copil al unui erou din munţii albanezi şi tatăl meu, voinic de 25 de ani, n-a fost ucis în munţii albanezi, ca să vină acest domn să dispreţuiască aici în mod public sfântul cler. Deci, de vreme ce, după spusele acestui domn, la care nu am auzit să protesteze cineva dintre dumneavoastră, nu este nevoie de preoţi la depunerea jurământului, protestez şi ies din sală şi dau poruncă tuturor preoţilor şi monahilor să plece şi ei din sală”.

Şi adresându-se preoţilor şi monahilor, a spus: „Haideţi! Haideţi! Toţi părinţii să ieşim, de vreme ce ne dispreţuiesc”.

Atunci, întreaga mulţime a fost electrizată de scenă şi de cuvintele pline de durere şi de indignare ale arhiereului şi a protestat spunând să iasă afară din sală cel care a spus acele cuvinte şi nu arhiereul nostru.

Şi toţi primarii de dinainte şi autorităţile şi noul primar şi poporul au căzut în faţa arhiereului şi i-au cerut iertare pentru incident şi l-au rugat să nu iasă din sală nici el, nici clericii.

Scena a fost foarte dramatică şi impresionantă şi nu poate fi exprimată în cuvinte. În sfârşit, kir Ieremia a cedat în faţa argumentului duios al fostului primar din Dimitsana, dl. Anastasios Vlahos, care a spus:

„Înaltpreasfinţite, vă amintesc cei patru ani de excelentă cooperare a noastră şi vă rog să uitaţi cuvântul jignitor spus la adresa preoţilor şi să rămâneţi şi dumneavoastră şi preoţii în sală”.

În continuare au luat cuvântul primarul şi oficialii. Toţi, la începutul cuvântului lor, i-au cerut iertare arhiereului pentru incident.

Arhiereul însuşi, după cum am auzit şi am constatat, a fost liniştit sufleteşte şi bucuros, deoarece prin acest incident s-a convins că în Gortina, cu reşedinţa la Dimitsana, ideile ateiste auzite sunt înăbuşite de propriul său popor şi de autorităţi.

(pentru versiunea românească: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, surse: ROMFEA.GR şi THRISKEFTIKA)

15 comentarii la „H αντίδραση του Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία στην ορκωμοσία του Δημάρχου Δημητσάνας – MITROPOLITUL IEREMIA DE GORTINA: „ADICĂ NU TREBUIA SĂ FACEM AGHIAZMĂ?… SĂ-ŢI FIE RUŞINE!… AICI ESTE PATRIA SFÂNTULUI GRIGORIE AL V-LEA, (patriarhul Constantinopolului, spânzurat de turci – n.n.)… RUŞINE ŞI VOUĂ CELOR DIN SALĂ CARE NU AŢI SPUS NIMIC!… PROTESTEZ ŞI IES DIN SALĂ…. TOŢI PREOŢII AFARĂ!… SĂ ŞTIŢI CĂ AVEŢI AICI UN EPISCOP NEBUN, URMAŞ AL LUI GRIGORIE AL V-LEA…!”

 1. Graiul Ortodox

  15) -Justiţia este chemată să demonstreze „dacă într-adevăr colaborează sau nu cu centrelor internaţionale de promovare a Pan-religiei Satanismului”, a declarat Mitropolitul Pireului Serafim. – Se face dreptate strădaniei făcute de luptătorii credinţei: N. Psaroudakis, Părintele Haralambos Vasilopoulos, Părintele Marcu Manolis şi alţii, care s-au luptat şi au deconspirat Masoneria. – Să ia poziţie Ierarhia sau fiecare dintre membrii ei.

  http://graiulortodox.wordpress.com/2010/08/12/se-judeca-recursul-mitropolitului-de-pireu-din-17-mai-2011/

 2. Pingback: MITROPOLITUL IEREMIA DE GORTINA: “Protestez şi ies din sală şi dau poruncă tuturor preoţilor şi monahilor să plece şi ei din sală!” « Graiul Ortodox

 3. Pingback: Incident serios la Dimitsana cu Mitropolitul Ieremia de Gortina « Saccsiv's Weblog

 4. Un pacatos

  Domnule administrator, pentru intarirea credintei mele cer asta, puteti sa ne aratati, cu filmulete, cu orice, misiunea sociala a Bisericii? Adica Domnul Iisus a invatat, a predicat, dar a si impartit mancare la poporul ce era flamand.

 5. tutenes

  Misiunea sociala a bisericii oficiale se regaseste intr-adevar in sursa indicata , insa ce folos daca au uitat adevarata credinta si rpomoveaza ecumenismul serghianismul si alte erezii ?

  1. Aetos33

   Unul e dialogul teologic, alta e ecumenismul turistic şi alta ecumenismul sincretist. A generaliza căderea personală a cuiva la nivelul întregului trup al Bisericii e o mare greseală. Pe basilica.ro e prezentată doar o parte din activitatea socială a Bisericii şi nu numai din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, ci din toate Eparhiile BOR; dar să nu uităm de principiul acoperirii faptelor bune cu veşmântul modestiei: „Să nu ştie stânga ce face dreapta!” – a zis Domnul.

   1. tutenes

    Asa este , ai dreptate cand faci aceste distinctii , insa la ca bun dialogul cu ereticii cand scopul declarat al acestui dialog nu este acela al atragerii ereticilor la ortodoxie asa cum faceau Sfintii Parinti de-a lungul Istoriei Bisericii ?
    Cat despre ecumenismul turistic , nici nu as vrea sa ma pronunt , fiindca acest concept este de un ridicol nemaipomenit , cel putin din punctul meu de vedere .
    Ortodoxul cauta mantuirea , nu vreun tip de turism sub pretextul ecumenismului .
    Cat despre ecumenismul sincretist , iata un exemplu de pe pagina oficiala a patriarhiei romane : „Biserica Ortodoxa Romana a recunoscut validitatea hirotoniilor anglicane in 8 iunie 1935, sub patriarhul Miron Cristea. Arhiepiscopia Greciei a facut acest lucru in 1939. La prima conferinta panortodoxa de la Rhodos (24 septembrie – 1 octombrie 1961) s-a hotarat studierea posibilitatii dezvoltarii relatiilor cu Biserica Anglicana.” http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_externe/dialog_intercrestin_6_7.html
    Stii ce inseamna asta ? Ca BOR recunoaste existenta harului la eretici , iar ereticii pot sa vina sa spuna oricand , ca daca este har la ei , ce motivatie ar putea sa aiba pentru a veni la Ortodoxie ??? Tot pe pagina oficiala a patriarhiei monofizitii sunt declarati ortodocsi !!!
    Si in acelasi registru , iata si un exemplu de ecumenism sincretist si serghianism de pe blogul meu , in care reprezentantii „Bisericilor Ortodoxe” nu au absolut nici o jena a inlocui icoana lui Hristos cu portretul lui stalin :
    http://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2010/11/23/serghianismul-%E2%80%93ecumenismul-antihristic-ieri-si-azi/

 6. tutenes

  @ elpdia
  Tocmai acea atitudine de indiferenta fata de ierarhi a dus BOR la situatia actuala in care marea majoritate a arhiereilor sunt ecumenisti deci eretici .
  Exact pe asta mizeaza si ei , aceia care au interese in a destrama si distruge biserica , pe dezinteresul mirenilor fata de purtarea si obiceiurile arhiereilor , dezinteres bazat pe ascultarea fara discernamant . In realitate in Istoria Bisericii sunt nenumarate situatiile cand datorita conduitei drepte a mirenilor Biserica a avut de castigat .
  Cu alte cuvinte , cand iti vezi arhiereii ca au cazut in erezie-apostazie trebuie sa-i certi cu toata taria ,poate ii vei castiga si vor veni iar la dreapta credinta !
  Daca nu faci asa nu faci decat sa le incurajezi erezia si devii partas cu ei la asta , deci eretic .
  Adevarul este ca suntem in foarte mare masura de vina pentru decaderea Bisericii fiindca am fost calduti , nu ne-am implicat , si am ajuns sa avem arhiereii pe care-i meritam . Suntem responsabili pentru situatia asta .

 7. DOINA-ELENA

  ”În ceea ce privește Biserica, fiecare păstor să rămână pururea în priveghere, în post și rugăciune, căutând a deosebi duhurile, deoarece Sfântul Apostol Pavel ne atenționează zicând: „Eu știu bine că după plecarea mea vor intra între voi lupi înverșunați care nu vor cruța turma” (F.A. 20,28-29).-Pastorala de Craciun a PS-ului MIHAIL Episcopul romanilor ortodocsi din Australia , postata pe acest site, un pic mai sus!Si daca biserica trebuie sa ramana in priveghere, in post si rugaciune si sa fie atenta la ceea ce ii impresoara, apoi noi, cazuti total in adoratie ,cenzurandu-ne discernamantul pe motiv ca sa ne vedem barna din ochi, nu ne vom pierde primii si nu vom fi vinovati si de ratacirea copiilor ?Eu cred ca trebuie sa fim atenti chiar si la preoti si la episcopi,sa nu-i judecam,dar sa stam departe de deviatiile lor, sa nu fim partasi. Nu stiu cum, dar stiu ca Dumnezeu ma ajuta totdeauna!Frumoasa intradevar atitudinea Mitropolitului, cinste lui!

 8. Pingback: Război întru Cuvânt » MARTURISIRE ESENTIALA, PROFETICA, A SINODULUI BISERICII GRECIEI DESPRE CAUZELE CRIZEI ECONOMICE, PLANUL DE INROBIRE MONDIALA SI REMEDIILE SALE DUHOVNICESTI. Si despre o prima strategie diversionista de abatere a atentiei de

 9. Pingback: MITROPOLITUL IEREMIA DE GORTINA, inspirat de gestul Mitropolitului Serafim de Pireu, ÎL VA ANATEMATIZA ŞI EL LA ANUL PE PAPA! « PELERIN ORTODOX

 10. Pingback: PELERIN ORTODOX » MITROPOLITUL IEREMIA DE GORTINA: “CORPUS CHRISTI” ESTE EXACT CAZUL SODOMENILOR ŞI GOMORENILOR

Comentariile sunt închise.