MITROPOLITUL MARCU DE BERLIN A COMPARAT AUTORITĂȚILE UCRAINENE CU LENIN ȘI STALIN

Ierarhul berlinez a spus că astăzi în Ucraina „se repetă Uniunea Sovietică, dar sub alt semn”.

Pe 20 octombrie 2023, mitropolitul Marcu al Berlinului și Germaniei a comparat conducerea actuală a Ucrainei cu stăpânirea lui Lenin, Troțki și Stalin, relatează canalul de Telegram „Herald of the German Diocese”.

Mitropolitul Marcu a comentat votul deputaților Radei Supreme în favoarea proiectului de lege nr. 8371, care a fost adoptat în primă lectură.

Potrivit mitropolitului, „guvernul de la Kiev și Rada Supremă duc împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice exact același joc cu „loialitatea” și „preoții loiali” ca și Troțki și Lenin în martie 1922, și cum a procedat apoi Stalin prin intermediul „Declarației de loialitate ” (1927) a mitropolitului Serghie (Stragorodski)”.

Mitropolitul Marcu consideră că „acum Patriarhul Bartolomeu îi acuză pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene și susține că cei persecutați (exact așa cum a făcut atunci Mitropolitul Serghie) sunt într-adevăr infractori și sunt persecutați pe drept”.

„La fel, în acele vremuri, Constantinopolul i-a susținut activ pe „renovaționiști”, în favoarea lui Lenin și a lui Stalin, care au dus o politică pro-sovietică favorizată de autoritățile vremii. Tabloul de acum un secol se repetă”, a declarat arhiereul.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește libertatea mărturisirii de credință și de confesiune în Ucraina „domnește doar disprețul și încălcarea gravă a drepturilor elementare”. „Uniunea Sovietică se repetă, dar sub un alt semn”, a subliniat ierarhul.

El a făcut apel „la conștiința tuturor celor care pot influența direct cursul evenimentelor” și i-a îndemnat „să evite persecuțiile împotriva Bisericii din țara Ucrainei și să-i sprijine duhovnicește pe toți ceilalți pe calea adevărului prin rugăciune”.

UJO a informat mai devreme că mitropolitul Marcu al Berlinului a vorbit în sprijinul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

sursa: UJO