Acasă > BISERICA CIPRULUI > Mitropolitul Neofit de Morfos: „Trăim într-o eurocraţie cu parafa d-nei Merkel… Niciodata nu m-a indulcit Europa”.

Mitropolitul Neofit de Morfos: „Trăim într-o eurocraţie cu parafa d-nei Merkel… Niciodata nu m-a indulcit Europa”.

MORFOY NEOFYTOS

Mitropolitul Neofit de Morfos:

 „Trăim într-o eurocraţie cu parafa d-nei Merkel”

Duminică,31 martie 2013

 

„Trăim într-o eurocraţie cu parafa d-nei Merkel”, declară Mitropolitul Neofit de Morfos, a cărui mare parte din episcopie, unde se află şi catedrala „Sfântul Mamant”, se găseşte în partea ocupata (de turci) din Cipru. 

Mitropolitul vorbeşte despre Cipru şi despre Biserică susţinând că „poporul aşteaptă un cuvânt duhovnicesc despre pricina şi sensul vieţii şi al morţii”.

Vorbind exclusiv pentru Agenţia Ateniană de Stiri, Mitropolitul Neofit de Morfos spune că „dacă Biserica nu va oferi o interpretare duhovnicească crizei, va fi marginalizată”.

„Pentru dobândirea Duhului Sfânt, este nevoie de jertfă, de efort şi de o simplitate. Duhul Sfânt nu poate merge impreuna cu opulenţa. De aceea trebuie să intrăm într-o viaţă de asceză/nevoinţă”, spune Mitropolitul care s-a născut în 1962 în satul Kato Zodia din Morfos.

În 1974, împreună cu familia sa, ca şi alţi locuitori din Morfos, a fost nevoit să-si părăsească vatra strămoşească şi să trăiască într-o aşezare de refugiaţi din Levkosia. A studiat Dreptul şi Teologia.

„Important este că tranziţia din 1974 până astăzi este o sursă de mângâiere şi inspiraţie ca sa administram situaţia de astăzi. Marea diferenţă este faptul că atunci am avut de-a face cu o mare putere, Turcia. Acum avem de-a face cu mai multe forţe puternice şi ascunse, pe care le-aş numi cu un singur cuvânt, globalizare. Aceasta este marea diferenţă.

 

– V-a produs amărăciune pozitia Uniunii Europene şi faptul că nu s-a manifestat faptic solidaritatea comunitară?

– Mi s-a confirmat, nu m-a amărât, pentru ca niciodată n-am fost încântat şi niciodată nu am fost europenist/susţinător al UE. În mod constant vorbesc despre orientarea duhovnicească şi culturală. Pentru a fi dezamăgit de ceva trebuie mai întâi să fii amăgit. Pentru a fi amărât, trebuie ca mai întâi să te fii îndulcit. Dar pe mine niciodată nu m-a îndulcit Europa.

Studiez istoria ţării noastre şi în mod constant aceşti oameni ne-au făcut probleme. Vă dau ca exemplu: anul 1204, cruciadele in Constantinopol. Regatele veneţiene pe care le-au infiintat aici. Încet-încet, aceştia percep contactul cu noi ca supunere. Nu pot să supună popoare care poartă cu ele atat de multă istorie, precum elenii. 

 

Globalizarea înseamnă supunere în primul rând în termeni economici, şi deja o trăim, în al doilea rând, în termeni politici şi sociali, iar în cele din urmă în termeni duhovniceşti şi aceasta înseamnă multe, spune acelaşi şi adaugă că „lumea este profund dezamăgită de politicieni”.

 

– Este dezamăgită şi de Biserică?

 

– De Biserică nu este dezamăgită. De la Biserică aşteaptă multe. Aşteaptă cuvântul duhovnicesc, pricina şi sensul vieţii şi al morţii. Pentru ca şi moartea are un sens. Dacă nu i le vom da pe acestea şi un mod de pocăinţă, atunci vom fi criticaţi mai aspru decât politicienii. Politicienii au fost deja criticaţi. Acum e timpul să fim criticaţi noi, ierarhii. Politicienii au demonstrat cel mai puţin profesionalism. Şi jurnaliştii au fost criticaţi şi cei mai mulţi au fost compromişi. Lumea are nevoie de Duhul Sfânt, asta înseamnă viaţa duhovnicească”.

Traducere: http://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ http://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea http://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

Categories: BISERICA CIPRULUI Tags: