Mitropolitul Nicolae va fi înmormântat miercuri

Mitropolitul Nicolae va fi înmormântat miercuri

Timp de mai bine de jumătate de veac, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae i-a păstorit pe credincioşii din Banat cu dăruire şi dragoste pentru Biserică. În toată perioada în care a fost arhiereu a lucrat alături de ierarhii Sfântului Sinod, ascultând, sfătuind sau mustrând, întotdeauna cu grijă părintească sau fraternă. Mitropoliţii ţării îşi amintesc cu afecţiune, acum, la ceasul bilanţului şi al rugăciunii, de personalitatea sa.

„Pe de o parte, om de distinsă cultură umanistă, dar şi cunoscător al teologiei Sfinţilor Părinţi. Ataşat valorilor Ortodoxiei, dar şi spirit deschis spre valorile altora. Fire dinamică în ciuda aparenţelor, fire disciplinată, tenace, cu voinţă puternică, a slujit Biserica cu multă diplomaţie şi cu multă răbdare”, a mărturisit ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae a fost, în anii de după Revoluţie, o prezenţă discretă. Teologia românească va reţine cărţile şi traducerile sale, iar credincioşii din Banat, alături de ierarhii şi preoţii lor, îl păstrează în memorie ca un arhipăstor promotor al dialogului, ca o personalitate ce impunea prin eleganţă.

„Mi-a fost mitropolit timp de aproape zece ani când am fost Episcop de Caransebeş. Se numără între personalităţile care au constituit piatră de hotar pentru viaţa mea, pentru drumul pe care l-am urmat în partea a doua a vieţii, adică cea de Episcop”, a spus ÎPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

„Mitropolitul Nicolae Banatului făcea parte din categoria ierarhilor cu greutate, şi intelectual şi teolog şi om de administraţie, făcea parte din rândul ierarhilor grei pe care i-a avut Biserica noastră în sensul bun al cuvântului”, a transmis ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Înmormântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae va avea loc miercuri, 1 octombrie, de la ora 11.00, în Catedrala mitropolitană din Timişoara. Slujba de prohodire va fi precedată de Sfânta Liturghie. Funeraliile vor fi transmise în direct de TRINITAS TV.

 

%d blogeri au apreciat: