MITROPOLITUL PAVLOS DE SIATISTI (BISERICA ELADEI) ÎN APĂRAREA IMIGRANŢILOR

Pavlos de Siatisti:

Ministrul „construieşte” centre ale mizeriei

 

Duminică, 1 aprilie 2012

Interviu de Kostas Barkas, 13.31

 

Scrisoarea deschisă pe care a adresat-o Mitropolitul Pavlos de Sisanios şi Siatisti lui M. Hrisohoidi a făcut impresie prin asprimea, sinceritatea şi conţinutul ei evident politic. 

Mitropolitul, referindu-se la „lagărele de concentrare”, după ce le-a caracterizat ca „gropi de gunoi pentru oameni”, l-a denunţat pe ministru ca responsabil pentru starea proastă a ţării, accentuând că mişcarea împotriva imigranţilor este făcută în mod deliberat de guvern cu scopul exclusiv de a dezorienta societatea de la problemele ei înainte de alegeri.

Scrisoarea a fost un pretext pentru discuţia care a urmat.

În scrisoarea dumneavoastră deschisă către dl. Hrisohoidis, aţi caracterizat ca  pe o mizerie iniţiativa ministrului de a crea „un lagăr de concentrare” a imigranţilor în Kozani. Am dori să ne spuneţi „de ce”.

Nu am numit „mizerie” hotărârea de a se crea centrele, ci situaţia care predomină acolo. Când ministrul spune că în 20 de zile va funcţiona centrul, atunci singurul lucru pe care-l declară foarte clar este că e vorba de ceva improvizat şi foarte superficial.

Într-un spaţiu care este pustiu de foarte mult timp, care nu are nicio infrastructură pentru o asemenea funcţionare, asta înseamnă că vor să creeze gropi de gunoi pentru oameni.

Pentru mine, ca episcop şi ca om, imigrantul nu încetează să fie icoana lui Dumnezeu.

Aşadar, cred că acest mod de abordare este o mizerie. Încă o contestaţie a mea constă în faptul că vor ridica centrele mizeriei într-un oraş mic.

Poziţia mea e că nu trebuie să fie ridicate nicăieri, deoarece vor constitui o încercare şi pentru locuitori.

Copiii comunităţilor locale se vor plimba în jurul unui lagăr în care vor fi copiii imigranţilor. Copii şi oameni ai unui Dumnezeu inferior?

Cum credeţi că poate fi abordată problema?

Acum că problema a devenit mare, căutăm o modalitate de a o rezolva. Trebuie să înţeleagă dl. ministru şi noi toţi că, aşa cum noi avem dreptul la respect, la hrană, acelaşi drept îl au şi imigranţii. 

Cine ştie cu siguranţă ce nevoi i-au determinat să-şi părăsească ţările şi să ajungă în Elada.

Va trebui deci să avem grijă de ei şi dacă va fi nevoie să-i adunăm undeva, dar nu în condiţii de mizerie, ci în condiţii umane.

Dacă pot fi repatriaţi, fără însă ca acest  lucru să le primejduiască viaţa, atunci să-i ajutăm (în privinţa aceasta).

Îi caracterizaţi pe imigranţi ca „icoane ale lui Dumnezeu” pe pământ, dar în acelaşi timp vă exprimaţi mânia la adresa guvernului care îi tratează ca pe gunoaie. Este aceasta o părere personală sau exprimă Ierarhia Bisericii (Sfântul Sinod – n.tr.)?

Această părere nu este nici a mea personală, nici a Ierarhiei, ci este a Bisericii.

Omul este „o icoană a lui Dumnezeu”, merită respectul şi preţuirea noastră, oricine ar fi. De exemplu, când găsim o icoană veche, nu spunem că este veche şi o aruncăm, ci o curăţăm pentru a vedea ce fel este.

Aceasta ar trebui să fie deci atitudinea  noastră faţă de icoanele vii ale lui Dumnezeu, precum sunt imigranţii.

Şi care este părerea dumneavoastră despre atitudinea comunităţii locale?

Comunitatea locală din Kozani a protestat în legătură cu „noi hotărâm şi ordonăm” ale ministrului.

 

De aceea şi eu am pus întrebarea: „Cine sunteţi de hotărâţi şi daţi ordine, cine credeţi că sunteţi?”.

Când avem de-a face cu un sistem politic, care a distrus această ţară, nu se poate ca reprezentanţii lui să fie atât de neruşinaţi faţă de popor.

Nu pot să vorbească pe acest ton, trebuie să fie măcar concilianţi, să fie cuviincioşi.

Şi în al doilea rând, nu s-a dus nimeni să vorbească cu comunitatea locală. I s-a dat un ultimatum care spunea: fie că vreţi, fie că nu vreţi, se vor face.

Nu credeţi că este normal să se îngrijoreze?

Aveţi în vedere faptul că zgomotul cu privire la imigranţi, criminalitate şi lagăre a izbucnit cu puţin înainte de începerea perioadei pre-electorale?

Acest lucru este foarte evident. Nu cred că este nevoie de multă înţelepciune şi logică pentru ca cineva să realizeze asta.

Acum a apărut problema sau ieri? Chestiunea a existat şi e probabil să fi fost muşamalizată de politicile sistemului la un moment dat.

Acum că vin alegerile trebuie să arătăm o activitate, trebuie să facem impresie, deoarece numai aşa ne vor vota din nou.

Este foarte evidentă această mentalitate, pentru că dacă acest lucru ar fi fost declarat ca ţintă, atunci da.

Dar brusc, într-o săptămână, îl vom avea gata… Este evident că e implicat oportunismul politic.

Şi un ultim lucru: De ce folosiţi termenul „imigranţi ilegali”? Consideraţi că există şi altă opţiune pentru aceşti oameni, un alt mod în afară de cel ilegal de a intra într-o ţară străină?

Nu m-am gândit la acest cuvânt, l-am folosit ca termen tehnic, deoarece în mod oficial sunt numiţi imigranţi ilegali cei care au intrat în ţară pe ascuns, fără documente şi, de regulă, aşa. este

Însă pe de altă parte nimeni nu-şi pierde demnitatea umană într-o societate în care trebuie să prezinte importanţă dreptatea şi nu interesele.

Trebuie să vedem lucrurile corect oricât de dificil ar fi. În greutăţi există frumuseţe.

TRADUCERE https://acvila30.ro, SURSA: ROMFEA.GR

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [https://acvila30.ro], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

 

Un comentariu la „MITROPOLITUL PAVLOS DE SIATISTI (BISERICA ELADEI) ÎN APĂRAREA IMIGRANŢILOR”

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: