MITROPOLITUL PAVLOS DE SIATISTI FACE UN ASPRU RECHIZITORIU POLITICIENILOR CARE AU RUINAT GRECIA, DAR MĂRTURISEŞTE: "SUNTEM VINOVAŢI ŞI NOI [IERARHII] PENTRU CRIZĂ!" (integral)

siatistis1

CITIŢI ŞI:

https://acvila30.ro/2012/04/07/mitropolitul-pavlos-de-siatisti-biserica-eladei-in-apararea-imigrantilor/

Mitropolitul Pavlos de Siatisti:

 „Suntem vinovaţi şi noi ierarhii pentru criză”

[UPDATAT CU TRADUCEREA INTEGRALĂ]

 

Sâmbătă, 5 mai 2012

De Dimitris Rizoulis de la ziarul „Democraţia”

Unul dintre cei mai simpli şi smeriţi mitropoliţi ai Bisericii Eladei, kyr Pavlos de Sisanios şi Siatisti, într-un interviu fără ocolişuri vorbeşte dur în ziarul „Democraţia de duminică” despre responsabilităţile lumii politice care ne-a adus în impasul de astăzi, dar recunoaşte şi marile neajunsuri ale Bisericii.

Declară că o pare a clerului a cedat modelului consumist, în timp ce Biserica – ca aparat administrativ – nu a reacţionat la comportamentele păcătoase ale membrilor ei.

Subliniază că locul Bisericii este alături de cei nedreptăţiţi şi nu alături de cei la  putere, accentuând totuşi, că se află în derulare un război al acuzaţiilor nefondate, un război prin împroşcarea cu noroi împotriva ei.

Exprimă puternica sa îngrijorare referitoare la chestiunile naţionale şi nu este optimist în legătură cu viitorul ţării, prevăzând vremuri mai rele.

INTERVIUL INTEGRAL:

Astăzi elinii votează. Ce le uraţi, Înaltpreasfinţite?

Dacă aş face o urare, ar fi ca „nimeni din sistemul politic, care a distrus ţara, să nu fi fost candidat”.

Urarea ce-mi rămâne de făcut acum este să ne lumineze Dumnezeu pe toţi să ne articulăm circumstanţelor.

Ţara se află într-o criză profundă. Cine sunt cei care au cele mai mari responsabilităţi pentru această situaţie?

Prima şi principala responsabilitate o au oamenii de la putere, cadrele din sistemul politic.

Călătorind zilele acestea, am ascultat interviurile multora şi m-am întrebat dacă toţi aceştia care vorbesc au venit de pe altă planetă sau din altă ţară. Vorbeau ca observatori şi nu ca principale cauze ale distrugerii acestei ţări.

Vorbesc despre patogenii de decenii, despre reforme şi schimbări structurale care ar fi trebuit făcute de mult timp şi simţi că te înfurii. Aş fi vrut să-i întreb pe toţi aceştia care astăzi oferă reţete de salvare: Dumneavoastră, domnilor, unde aţi fost toţi aceşti ani? De ce nu aţi făcut reformele? De ce nu aţi făcut schimbările  structurale? 

N-aţi fost voi la guvernare? De ce, aşadar, nu le-aţi făcut şi vreţi să vă credem că le veţi face acum?

Chiar atât de naivi ne credeţi? Spuneţi: „Gata cu sistemul clientelar!”. Dar nu sunteţi voi cei care l-aţi creat? Nu sunteţi voi cei care l-aţi alimentat? Vedeaţi că distruge patria şi l-aţi lăsat neatins. Nu sunteţi, aşadar, principalele cauze ale acestui sistem? Şi îl veţi desfiinţa acum? Dar cum veţi reuşi de vreme ce s-a identificat cu mentalitatea voastră?

Ce n-aţi ştiut? Nu aţi ştiut bine matematică, nu aţi ştiut o logistică bună, nu aţi ştiut bine economie şi aţi distrus ţara din ignoranţă sau incapacitate? N-aţi văzut sau n-aţi ştiut încotro ne îndreptăm?

Aţi ştiut şi aţi văzut, dar aroganţa şi setea voastră de putere au fost mai importante pentru voi decât viitorul acestei ţări. Aţi considerat patria proprietatea voastră şi prada victoriei voastre electorale.

O responsabilitate similară cu cea a sistemului politic avem şi noi, ceilalţi, adică poporul.

Pentru că noi i-am votat şi i-am răsvotat, deşi ştiam că duhoarea decăderii morale se răspândise în societate. 

I-am votat pentru că eram ca şi ei. I-am votat nu pentru binele patriei, ci pentru interesele noastre.

Politicienii noştri sunt oglinzile noastre. Ne-au aruncat momeli şi noi le-am muşcat. Sistemul clientelar are două laturi. Una – politicienii noştri, cealaltă – noi.

Este răspunzătoare şi Biserica?

Este răspunzătoare pentru că nu a opus rezistenţă, pentru că nu a vorbit cu cuvânt profetic.

Este răspunzătoare pentru că s-a adaptat. Pentru că modelului consumist s-a supus şi o parte din cler şi o parte din popor.

Pentru că a uitat că aspiraţia ei este sfinţirea membrilor ei şi că drumul spre aceasta este asceza, simplitatea, evitarea excesului. Pentru că nu a predicat cu putere că sensul vieţii nu este consumul şi viaţa bună.

Este răspunzătoare pentru că s-a temut de vocile acelora care i-au cerut să nu vorbească sau să vorbească doar ca să laude sistemul.

Este răspunzătoare deoarece nu a reacţionat rapid şi direct la comportamentele greşite şi păcătoase ale membrilor ei şi a lăsat impresia muşamalizării.

Există forţe în ţara noastră care sunt ostile Bisericii şi în ce mod?

Există astfel de forţe, de acum total vizibile, care prin înverşunarea şi planurile lor încearcă chiar să falsifice şi să denatureze Istoria pentru a-şi atinge scopul lor.

Ceea ce deranjează este că Istoria dă mărturie că relaţia dintre Biserică şi popor în această ţară este una cu viaţa.

O dovadă semnificativă a acestei încercări o constituie emisiunile tv ale postului SKAI despre anul 1821.

Foarte tristă şi dureroasă imaginea profesorilor universitari în poziţia împlinirii cu servilism a serviciului solicitat. Pe aceeaşi lungime de undă se află şi cealaltă încercare a d-nei Repousi. Au dus şi duc un război de împroşcare cu noroi a Bisericii pentru a zdruncina încrederea credincioşilor. 

Fericitul Stareţ şi Părinte Paisie a spus: „Toate mizeriile din lume vor cădea asupra Bisericii încât şi cei curaţi să pară necuraţi”.

Am trăit acest lucru. „Dar va veni curând vremea când Biserica se va curăţi atât de mult, încât chiar şi cei necuraţi vor apărea curaţi”. Cred că într-acolo ne îndreptăm.

Cu ceva timp în urmă îi răspundeaţi într-un mod dur lui Nikos Sifounakis în legătură cu plata salariilor clerului şi recent la fel de dur lui Mihalis Hrysohoidis în legătură cu problema imigranţilor [https://acvila30.ro/2012/04/07/mitropolitul-pavlos-de-siatisti-biserica-eladei-in-apararea-imigrantilor/]. Ce a provocat această mânie a dumneavoastră?

Mânia mi-a fost provocată de aroganţa lor. Dispreţul faţă de popor şi faţă de comunităţile locale.

Încercarea lor de a-şi ascunde incapacitatea pentru o lucrare esenţială prin etalarea aroganţei.

Dispreţul lor faţă de lupta cinstită a oamenilor simpli, care oferă mult mai multe lucruri decât ei înşişi.

Co-responsabilitatea lor pentru distrugerea acestei ţări. Fixarea ca ţintă a Bisericii şi a persoanelor ei pentru a-şi ascunde propriile insuficienţe. Acestea mi-au provocat mânia. 

Credeţi că Biserica trebuie să intervină mai dinamic asupra lucrurilor?

Cred că Biserica trebuie să fie martorul adevărului în toate direcţiile.

Cuvântul teologic al Bisericii interpretează lumea şi evenimentele, iar într-o epocă de criză este datoare să vorbească profetic, ceea ce înseamnă dinamic, pentru a-i sprijini pe cei ce suferă.

Cuvântul profetic al Bisericii poate să-i deranjeze pe guvernanţi, dar în acelaşi moment el alină inimaginabil poporul lui Dumnezeu, deoarece constată că păstorii lui veghează şi nu se conformează puterilor veacului acestuia.

Locul Bisericii este alături de cei nedreptăţiţi şi nu alături de cei puternici.

În mitropolia dumneavoastră cum îi ajutaţi pe cei săraci şi pe cei în nevoie?

În Mitropolia noastră, ca în întreaga Biserică, cu mult înainte de criză exista grija pentru fraţii săraci şi nevoiaşi.

Astăzi activează o cantină zilnică, care hrăneşte 60 de persoane şi există tendinţa de creştere.

Sunt împărţite lunar pachete cu alimente, în principal familiilor cu mulţi copii, dar şi celor care au nevoie.

Este în funcţiune şi o garderobă [magazie de haine] de unde pot să obţină gratuit haine de calitate de la foarte bună la excelentă.

Am organizat cu preoţii o reţea de monitorizare şi tratare imediată a familiilor cu probleme, care poate se ruşinează să ceară ajutor şi colaborăm foarte armonios cu Municipalitatea Voiou prin funcţionarea Alimentarei Sociale.

Ţinta noastră este să nu existe în toată mitropolia vreun om cu vreo problemă şi să nu fim alături de el.

Sunteţi optimist în privinţa viitorului sau credeţi că vin zile mai rele?

Din păcate, nu sunt optimist. Zilele ce vor veni vor fi mai rele.

Mai mult, nu pot să fiu optimist când cei care astăzi ne cer votul sunt aceiaşi care au condus poporul nostru în situaţia de astăzi. Excepţiile sunt foarte puţine. Bine ar fi să mă înşel. 

 

Vă temeţi de chestiunile naţionale acum că ţara se află în dificultate economică?

Nu mă tem acum, mă tem de mult. În toate chestiunile problemele naţionale de mare importanţă, Cipru, Skopje, Tracia, evenimentele din 1955 din Cetate (Constantinopol), liderii noştri nu s-au arătat la înălţimea aşteptărilor.

Dacă cineva ar vorbi cu constantinopolitani, cu cei din Imbros, cu conaţionali care avertizaseră cu disperare în legătură cu atrocităţile ulterioare, dar întâmpinaseră persiflarea din partea „celor responsabili” din fiecare epocă, ar simţi furia pe care ţin înlăuntrul lor aceşti oameni.

Dacă vreau să dau crezare cuvântului importanţilor noştri conaţionali, care ştiu bine lucrurile, atunci am toate motivele să mă neliniştesc.

Lumea se află mai aproape de Biserică în ultima perioadă?

În ultima perioadă, lumea a înţeles cine este mama ei şi cine este mama ei vitregă şi caută dulcea afecţiune a mamei, care ştie şi să ierte şi să se jertfească.

M-a impresionat mulţimea credincioşilor, în comparaţie cu ceilalţi ani, care a rămas la Liturghia Învierii şi s-a împărtăşit.

Mă cutremură oamenii simpli care mă opresc pe drum pentru a-mi spune „Ţineţi piept voi, ca să nu se distrugă această ţară” şi prin „voi” se referă la Biserică.

De multe ori Biserica a fost încercată de certuri şi disensiuni. Astăzi există astfel de fenomene sau predomină unitatea?

Există păreri diferite şi acest lucru este normal, dar nu cred să există discordie.


TRADUCERE: https://acvila30.ro; SURSA: ROMFEA.GR

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [https://acvila30.ro], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

2 comentarii la „MITROPOLITUL PAVLOS DE SIATISTI FACE UN ASPRU RECHIZITORIU POLITICIENILOR CARE AU RUINAT GRECIA, DAR MĂRTURISEŞTE: "SUNTEM VINOVAŢI ŞI NOI [IERARHII] PENTRU CRIZĂ!" (integral)”

  1. Excellent! Aceste lucruri se potrivesc și politicienilor noștri dar, mai ales, și ierarhilor noștri!!!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: