Mitropolitul Serafim de Kithire: „Ecumenismul este un ghiveci al religiilor”

Mitropolitul Serafim de Kithire:
„Ecumenismul este un ghiveci al religiilor”

Cu puţin timp în urmă, în Koniţa, s-a încheiat Vecernia praznicală pentru sărbătoarea Sfântului Cosma Etolianul, cu participarea unui numeros cler şi popor. La Vecernie a slujit Mitropolitul Serafim de Kithire, fiind de faţă şi rugându-se împreună Mitropolitul Serafim de Kastoria, Mitropolitul Pavlos de Serve şi Kozanis, Mitropolitul Hrisostomos de Trifilia şi Olimpia şi Mitropolitului locului, Andrei de Driinoupole, Pogoniani şi Koniţa. 
La Vecernie, a predicat Mitropolitul de Kithire, care a şi slujit. La început s-a referit la marea figură a fericitului întru adormire Mitropolit de Koniţa Sebastian, amintindu-şi de slujba de înmormântare la care însuşi Mitropolitul de Kithire a participat în urmă cu 16 ani. În continuare s-a referit pe scurt la viaţa Sfântului Cosma Etolianul şi a făcut o referire amănunţită la câteva din învăţăturile „Sfântului lui Dumnezeu”. Încheindu-şi predica, s-a referit la „teologia post-patristică” contemporană, zicând: „În zilele noastre există multă confuzie. Vor să pună teologia patristică la lucruri învechite. Buni au fost Părinţii, dar au trecut acele vremuri”. A mai accentuat că teologia patristică este roada Duhului Sfânt şi de aceea este mereu actuală (diacronică) şi nicio teologie a marilor universitari nu poate să o înlocuiască. A propus tuturor să rămână ataşaţi teologiei ortodoxe a Sfinţilor Părinţi.
S-a referit şi la ecumenism, caracterizându-l drept „un ghiveci al ereziilor şi confesiunilor creştine” de unde reiese o „religie” care urmăreşte să domine pretutindeni. Însă orice astfel de mişcare este potrivnică – a subliniat Mitropolitul de Kithire – atât învăţăturii Sfântului Cosma Etolianul, cât şi întregii noastre Predanii ortodoxe.
După încheierea insuflatei predici a Mitropolitului de Kithire, a urmat o procesiune cu moaştele şi cu sfânta icoană a Sfântului Cosma Etolianul în piaţa centrală din Koniţa, unde a vorbit Mitropolitul Andrei de Koniţa, în principal despre teme naţionale, semnalând marile greutăţi pe care le străbate patria noastră. În sfârşit, procesiunea s-a întors în sfânta biserică a Sfântului Cosma Etolianul, unde mâine va avea loc Dumnezeiasca Liturghie cu mai mulţi arhierei.((traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară “Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/08/blog-post_8478.html)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: