Mitropolitul Serafim de Pireu: „În această epocă atât de tulbure este nevoie de întoarcerea tuturor la Domnul Iisus Hristos”

Luni, 23 ianuarie 2012

Mitropolitul Serafim de Pireu:

„În această epocă atât de tulbure

 este nevoie de întoarcerea tuturor la Domnul Iisus Hristos”

Pocăinţa a fost recomandată ca deviză pentru Noul An de către Înalt Preasfinţitul Mitropolit de Pireu, k. Serafim, în timpul tăierii plăcintei de Anul Nou a Biroului de Tineret al Sfintei Mitropolii de Pireu, care a avut loc astăzi după amiază la Centrul duhovnicesc al Sfintei Biserici Mitropolitane a Sfintei Treimi.

În sala arhiplină de membri ai Activităţii Tineretului, Mitropolitul Pireului le-a urat un an bun şi binecuvântat, chemându-i în acelaşi timp pe toţi la pocăinţă despre care a spus că „este unica noastră salvare”.

„Timpul a fost creat de Dumnezeul cel Veşnic şi este nemăsurat şi veşnic”, a spus k. Serafim, subliniind că trecutul, prezentul şi viitorul sunt invenţiile noastre şi că timpul este o dimensiune, care are limite şi care ne învaţă ceva. A vorbit despre responsabilitatea pe care o avem toţi faţă de propriul sine, faţă de alţii, dar şi faţă de însuşi Dumnezeu, subliniind că noi, oamenii, facem greşeala de a ne minuna de marile daruri ale lui Dumnezeu, precum lumea, şi nu de însuşi Dumnezeu.

Referindu-se la o experienţă personală a spus că deviza noastră pentru Noul An trebuie să fie pocăinţa.

„Singurul lucru care ar putea oferi un alt gust lucrurilor este pocăinţa, aşa cum a trăit-o Zaheu. Pocăinţa, care înseamnă transformarea omului întreg şi nu un simplu regret pentru cele pe care le-am săvârşit, ci o schimbare a existenţei noastre”.

A vorbit despre realitatea curentă, subliniind că în această epocă atât de tulbure este nevoie de întoarcerea tuturor la Domnul Iisus Hristos.

„Doar această întoarcere zilnică poate să ne izbăvească de această tulburare a minţii, precum şi inima”, a spus Înaltpreasfinţitul. La sfârşit, a mulţumit tuturor – clerici şi mireni –, care săvârşesc în parohii „minunea transmiterii torţei credinţei către noua generaţie, care este speranţa tuturor pentru Învierea naţiunii noastre şi a poporului nostru”, cum a subliniat în acest sens.

În continuare, Înaltpreasfinţitul a oferit bucăţile de plăcintă preoţilor responsabili cu Tineretul din parohii şi a urmărit Ansamblul de Dansuri Populare al Sfintei Biserici a Sfinţilor Constantin şi Elena din Pireu, care a prezentat dansuri din zona nord-estică a Mării Egee, continuându-se cu o masă, în cadrul căreia am avut ocazia cu toţii să ne adresăm reciproc urări pentru Noul An.

Ca parohie am fost socotiţi şi norocoşi pe anul 2012, pentru că unul din bănuţi, a căzut unui cadru de-al nostru, lui Spyros Hadzinikolau, care şi-a şi primit din partea Înaltpreasfinţitului  un dar ca amintire.

Ne-a ţinut companie muzicală orchestra cu cântece populare, iar la sfârşitul manifestării cadrele Biroului s-au întâlnit într-o horă, demonstrându-şi priceperea la „syrtos” (dans popular grecesc lent – n.tr.) şi la „kalamatiano” (un dans tradiţional specific zonei Kalamata – n.tr.).  

traducere,  https://acvila30.ro, sursa – mail