MITROPOLITUL THEOKLITOS DE FLORINA: "NU SUNT NOUL AUGUSTIN KANDIOTIS"

„…Augustinos era un foc. Cu râvnă, cu înflăcărare, neobosit, vizita toate satele, închisorile, fiecare palmă a judeţului, predicile lui erau înflăcărate, a înfiinţat multe aşezăminte, a mare activitate filantropică şi multe altele. L-am cunoscut de mic copil. Nu era nici aspru, nici extremist.

Era atât de smerit şi bun cum nu vă puteţi imagina. Într-un fel părea a fi, dar era altfel. Eu n-am cunoscut în viaţa mea un duhovnic atât de îngăduitor precum Augustin…”.

Mitropolitul Theoklitos de Florina:

„Nu sunt noul Augustin Kandiotis”

 

Duminică, 11 martie 2012

Publicat in „Dimokratia”, Dimitris Rizoulis, 22.31

„Ajunge de-acum, nu mai merge, până aici cu inegalitatea, până aici cu decăderea  ţării noastre”, a tunat în urmă cu câteva zile la adunarea care a avut loc în piaţa centrală din Florina Mitropolitul Theoklitos.

Episcopul regiunii de graniţă, care este biciuită de sărăcie şi şomaj, i-a adus la manifestaţie pe toţi preoţii, care au răspuns cu un dinamic „prezent”. Cu câteva zile în urmă a stârnit interesul tuturor elinilor cu hotărârea sa de a interzice carnavalul din Eordea.

Intervenţiile sale răsunătoare i-au făcut pe mulţi să-l caracterizeze ca „noul Kandiotis”.

El însuşi, deşi l-a cunoscut pe fericitul întru adormire mitropolit de mic copil şi l-a slujit ani de zile ca protosinghel (el a fost prima hirotonie a Mitropolitului Augustin Kandiotis), vorbind ziarului „Democraţia de duminică” [«κυριακάτικη δημοκρατία»], neagă cu smerenie acest paralelism şi declară: „Augustin era „foc”, eu însă nu pot să-l ajung”. 

Kyr Theoklitos este mitropolit într-o regiune sensibilă a ţării.

 

Conştiinţa naţională

 

„La o distanţă de câţiva kilometri se află într-o parte marele oraş Monastiri, care acum aparţine Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei – FYROM, dar a fost elin şi „o strigă” descoperirile, bisericile şi schiturile, iar în altă parte oraşul Koritsa, care de asemenea a fost elin”, declară, adăugând că „unii vorbesc un dialect local, care nu este slav, ci este o sinteză a mai multor limbi – chiar şi a limbii eline vechi. Au însă conştiinţă naţională. Sunt doar 4-5 persoane în Florina, care vorbesc de minorităţi, care nu reprezintă pe nimeni, ci doar fac mult zgomot în mass-media. Locuitorii noştri au o conştiinţă naţională şi o coeziune puternice”.

 

Mitropolia locală este una din cele mai sărace ale Bisericii Elene şi se confruntă cu o mulţime de probleme. Cea mai mare dintre toate este lipsa de preoţi.

 

 „Când a preluat Augustin – relatează kyr Theoklitos – a găsit o mitropolie ruinată, dat fiind că predecesorul său fusese bolnav mult timp. Din 140 de posturi de preoţi, 90 erau vacante. S-a concentrat pe această problemă şi a umplut Mitropolia cu clerici vrednici, înfiinţând în continuare şcoli teologice.

 

Acum însă aceşti preoţi au îmbătrânit… Astfel, avem din nou aceeaşi problemă uriaşă cu posturi de preoţi vacante. Din păcate, până şi puţinii teologi pe care îi avem pleacă, în special la Tesalonic. Pe deasupra, au fost oprite hirotoniile din cauza reducerilor de salarii!

 

Astăzi sunt mai mult de 30 de posturi vacante şi multe sate nu au preot. Mai ales la graniţe cererea este mai serioasă, deoarece unele sate se află la o distanţă de 5 minute de mers pe jos de Skopje şi skopienii încearcă să ne înlocuiască cu proprii lor preoţi! Înţelegeţi, deci, ce pericole se creează”.

 

Condiţii potrivnice

Florina este o regiune săracă, iar criza a îngreunat şi mai mult situaţia. Anul acesta, iarna foarte grea a durat luni de zile, cu multă zăpadă şi frig aspru, care „au omorât” orice activitate.

 

 „În acest moment, clinica ortopedică a oraşului este plină de bolnavi cu fracturi. Nu mă tem de frig, m-am obişnuit deja. Merg în sate chiar şi când sunt temperaturi extreme (- 30 de grade anul acesta) şi îmi sunt de ajuns o mică sobă pe lemne şi jacheta. Doar de gheaţă mă tem”, mărturiseşte.

Biserica locală încearcă aproape de una singură să ajute prin cantine, prin azilul de bătrâni, prin strângerea de haine şi tabere. În jurisdicţia ei se află şi regiunea Eordea care are sate mari şi acolo oamenii dau o mână de ajutor. Celelalte sate ale judeţului sunt mici şi tinerii au plecat.

 

Pentru săraci


„Anul trecut am dat pentru acte caritabile mai mult de 500.000 de euro şi 20 de tone de alimente! Sunt dator să mulţumesc Uniunii Armatorilor care ne-a ajutat, dar şi Mitropoliei de Tamasos din Cipru, care a trimis o mare cantitate de pui pentru săraci”, spune mitropolitul şi adaugă: „Adunăm în biserici ceea ce poate să aline pe cei ce suferă. Pot să vă spun, cu o doză de exagerare, că am transformat bisericile în supermarket-uri pentru a hrăni cât mai multe persoane cu putinţă”.

Florina are cel mai mare procent de şomeri dintre toate regiunile Macedoniei de Vest.

 

Sărăcia îşi pune amprenta şi la pangar. „Nu mai găseşti bancnote, doar monede”, spune kyr Theoklitos, dar are şi un motiv important să fie optimist.

 

„Oamenii s-au apropiat mai mult de Biserică. Au umplut bisericile. Şi aici, în regiunile de frontieră, oamenii sunt mai credincioşi decât în oraşele mari”, spune cu înţeles.

 

În continuare, discuţia se îndreaptă spre predecesorul său, Augustin Kandiotis.

 

„Eu nu am puterea lui morală”, spune cu smerenie mitropolitul şi adaugă: „Nu sunt noul Kandiotis. Tot ce a făcut bine continui, dar nu-l ajung din urmă. Fac tot ce pot cu puterea pe care o am.

 

În multe momente simt greutatea responsabilităţii de a continua activitatea sa. Augustinos era un foc. Cu râvnă, cu înflăcărare, neobosit, vizita toate satele, închisorile, fiecare palmă a judeţului, predicile lui erau înflăcărate, a înfiinţat multe aşezăminte, a mare activitate filantropică şi multe altele. L-am cunoscut de mic copil. Nu era nici aspru, nici extremist.

Era atât de smerit şi bun cum nu vă puteţi imagina. Într-un fel părea a fi, dar era altfel. Eu n-am cunoscut în viaţa mea un duhovnic atât de îngăduitor precum Augustin”.

 

Obiceiul carnavalului de Lăsata Secului

 

Criticarea şi condamnarea repetată a carnavalului de către kyr Theoklitos au creat o sensibilitate. El însuşi spune că este ceva ce face în fiecare an. În aceste teme Augustin a fost fruntaş şi continui şi eu pe acelaşi drum. Merg în fiecare an în sate şi spun credincioşilor că acest obicei nu este corect. În Galatia Eordeeii, oamenii au primit, m-au ascultat şi nu au mai ţinut carnavalul. Canoanele Bisericii îl interzic şi trebuie să le respectăm”, susţine.

 

Iar în ceea ce priveşte faptul dacă Biserica trebuie să intervină dinamic, mitropolitul răspunde: „Trebuie să vorbească, dar cu atenţie şi discernământ pentru a nu face rău. Defăimarea ţării mă întristează mult, dar să nu uităm că poporul i-a ales pe politicieni”. Se declară totuşi optimist (în ciuda crudei realităţi) în legătură cu viitorul, spunând: „Cred că în cele din urmă Dumnezeu nu ne va părăsi şi ne va ajuta”. 

 

„Nici în timpul ocupaţiei nu s-a tăiat legătura cu Tesalonicul”

 

Problema frigului şi petrolul scump au provocat mitingul de protest care a avut loc în urmă cu câteva zile în piaţa centrală din Florina, avându-l ca vorbitor principal pe mitropolit.

„Fiecare familie are nevoie de peste 5.000 de euro pe an pentru petrol”, spune cu durere şi adaugă: „Mulţi se duc în Skopje să cumpere petrol sau alimente, unde sunt mai ieftine.

Mitropolia a condus acest protest, care a avut un mare succes. Au coborât toţi preoţii în procesiune din Catedrala Mitropolitană. Noi ne băgăm în faţă pentru problemele poporului, însă fără a opera partinic.

Ne-am spus durerea şi tristeţea, în principal despre petrol, dar şi despre alte două chestiuni: încercarea care se face asupra noastră de a ni se lua unele facultăţi din universitate, care au 2.000 de studenţi şi întreruperea legăturii feroviare. A fost oprit mersul trenurilor din Tesalonic, care nu a fost întrerupt nici în vremea ocupaţiei!”

TRADUCERE  https://acvila30.ro, SURSA, ROMFEA.GR


Un comentariu la „MITROPOLITUL THEOKLITOS DE FLORINA: "NU SUNT NOUL AUGUSTIN KANDIOTIS"

Comentariile sunt închise.