MOAŞTELE SFÂNTULUI ANDREI ÎN ROMÂNIA

MOAŞTELE SFÂNTULUI ANDREI ÎN ROMÂNIA

Moaştele Sfântului Apostol Andrei în România
Cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, în dimineaţa zilei de luni, 24 octombrie, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va fi adus de la Patras de către o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom, potrivit TRINITAS TV.

Sfintele Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei se vor afla pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de credincioşi până în ziua de vineri, 28 octombrie 2011, orele 12:00. Apoi, Cinstitul cap al Sfântului va fi dus şi la credincioşii ortodocşi din Sibiu şi Alba Iulia. 

Cel dintâi apostol chemat la propovăduire a fost martirizat în timpul domniei lui Nero, la 30 noiembrie, anul 60, fiind pironit pe o cruce în formă de X, din porunca guvernatorului roman al oraşului Patras. Sfintele moaşte au rămas în acest oraş până în anul 357, când fiul lui Constantin cel Mare, Constanţiu al II-lea, le-a dus şi aşezat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol. Aici s-au păstrat întregi până în jurul anului 850, când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul, la rugăminţile locuitorilor din Patras a trimis, într-o raclă, Cinstitul cap al Sfântului Apostol.

Pentru a scăpa de pericolul otoman, acest odor de preţ a ajuns în secolul al XV-lea la Roma şi a fost depus în Domul San Pietro. În anul 1964, Papa Paul al VI-lea al Romei a oferit, ca semn al dragostei frăţeşti pentru Biserica Ortodoxă, Capul Sfântului Andrei, care a fost astfel înapoiat Mitropoliei de Patras.

%d blogeri au apreciat: