Moaştele Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii vor fi aduse în Bucureşti

Moaştele Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii vor fi aduse în Bucureşti 

La biserica parohiei cu hramurile „Sfântul Antonie cel Mare“, „Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii“ şi „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Protopopiatul III Capitală, va fi adusă în procesiune, în perioada 19-26 septembrie, racla cu moaştele Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii, potrivit Ziarul Lumina.

Racla cu sfintele moaşte va fi însoţită de o delegaţie de şase maici de la Schitul Iezer din Arhiepiscopia Râmnicului. Potrivit părintelui paroh Daniel Goga, aducerea moaştelor Sfântului Antonie a devenit deja o tradiţie în parohie în ultimii opt ani. Cu acest prilej, în perioada 19-25 septembrie, în biserica parohială se vor săvârşi zilnic slujbe: Sfânta Liturghie, Vecernia unită cu Litia, Acatiste şi Taina Sfântului Maslu.

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii era de neam român, născut în 1628, la Ianina, în Munţii Pindului. A crescut în dreapta credinţă, mergând de mic la sfânta biserică. La vârsta de 20 de ani, îndeletnicindu-se cu negoţul, a venit în Ţara Românească şi s-a stabilit la Râmnicu Vâlcea, unde şi-a întemeiat familie, iar pe fiul său, Mihail, l-a încredinţat slujirii preoţeşti. Nu se ştie numele său din naştere, doar cel de la intrarea în monahism, Antonie, la vârsta de 64 de ani, la Mănăstirea Sărăcineşti. Dorind o viaţă pustnicească, din recomandarea episcopului locului, s-a retras la Schitul Iezer, pe care l-a restaurat. Mai târziu, s-a nevoit în post, rugăciune şi lacrimi pentru păcatele sale într-o peşteră din apropiere. La 23 noiembrie 1720 a adormit întru Domnul. Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a trecut în rândul sfinţilor în luna iunie a anului 1992. 

Sursa: basilica.ro