Monahul Moise Aghioritul: ALARMISMUL ESHATOLOGIC

Alarmismul eshatologic

Monahul Moise Aghioritul
 

Este adevărat că trăim într-o periodă dificilă, tulbure, nesigură şi dură. Dar anumite cercuri, cu râvnă, fanatism, extremism, multă imaginaţie şi exagerare, nu fac decât să întindă şi mai mult coarda. Acestora le plac demonologiile, antihristologiile, eshatologiile, poveştile, savantlâcurile şi morbiditatea. Se folosesc până şi de Biserică pentru a-şi îndeplini scopurile lor mizere. Din nefericire, cei lipsiţi de experienţă se lasă duşi de nas de emisiuni, media, cărţi şi articole. Să luăm cazul domnului L.

Globalizarea, ale cărei erori şi noi le-am semnalat de mult, este adesea invocată de domnul L. pentru a înfricoşa lumea. El prezintă şi o tendinţă de idealizare a antichităţii, amestecată cu psihologie, filosofie, teologie şi populism. Contestă progresul, civilizaţia, precum şi realitatea şi spiritualitatea contemporană. Nu pot spune că nu dă glas şi unor adevăruri amare, dar atmosfera, luată de-a-ntregul, este una înceţoşată. Nu oferă soluţii reale, ci te îndrumă spre fundături. Consideră că proorociile şi-au pierdut valoarea, vorbeşte de „Frăţia Delfică”, de „Ghidul Delfic de Supravieţuire de după Noua Ordine Mondială”, despre dezastru economic, despre al treilea război mondial, despre „perioada de după flash-ul solar”, despre venirea „Războinicului”. Toate acestea întunecă, înspăimântă, neliniştesc.

Accentuează faptul că va urma o foamete teribilă, oprirea energiei electrice, migrări de populaţie, fuga din oraşele de unde nu va mai exista nici o siguranţă şi nici o asistenţă şi unde vor domni jafurile. Toate le vede negre şi întunecate, întru disperare, teamă şi confuzie. Violenţă, crime, cutremure, inundaţii, alunecări de teren, panică, furturi, canibalism, toate astea vor predomina. Promovează ca mijloc de hrănire consumul de insecte şi de larve. Pericolul ne paşte din apă, din aer, de pe pământ, de pe mare. Ba mai adaugă şi hrănirea cu pământ. Face pe sociologul, pe nutriţionistul, pe psihologul, pe medicul, pe profesorul şi pe specialistul în toate. Sursa şi continuarea: Pemptousia.ro

%d blogeri au apreciat: