Muzeu de artă ortodoxă la Biblioteca Naţională

Muzeu de artă ortodoxă la Biblioteca Naţională

.

Muzeu de artă ortodoxă la Biblioteca Naţională

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, pomenit de Biserica noastră la 5 august, este ocrotitorul Bibliotecii Naţionale a României. Hramul instituţiei a fost marcat, duminica aceasta, la 5 august 2012, prin inaugurarea, în incinta Bibliotecii, a unui spaţiu muzeal în care au fost expuse obiecte de patrimoniu. Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat aici o slujbă de binecuvântare.
„Legătura spirituală dintre acest spaţiu muzeal cu caracter religios şi Biblioteca Naţională îl reprezintă mai ales faptul că pe locul unde s-a construit Biblioteca Naţională a României, înainte de 1989, a existat o biserică ce a fost dărâmată şi în apropierea acestui loc încă alte două biserici care au fost dărâmate. Legătura expresă între Sf. Ioan Iacob de la Neamţ şi Biblioteca Naţională este faptul că Sf. Ioan Iacob a fost ales de către bibliotecari a fi patronul lor spiritual deoarece el a împlinit această funcţie de bibliotecar atunci când se afla vieţuitor la Mănăstirea Neamţ.”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor
Muzeul de artă religioasă ortodoxă a fost amenajat cu sprijinul Patriarhiei Române.
„Încercăm să arătăm prin acest muzeu că de fapt bibliotecile în spaţiul românesc se datorează bisericii şi de fapt cartea tipărită de la începuturi şi încet, încet, până în zilele noastre nu se poate desprinde de ce a însemnat cultură, spiritualitate ortodoxă. Ştim de altfel că prima carte din spaţiul românesc aparţine călugărului Macarie, la Târgovişte. Prin urmare este o legătură firească între Bibliotecă şi Biserică”, a spus Conf. Univ. Dr. Elena Tîrziman, director, Biblioteca Naţională a României.
Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României a fost inaugurat şi sfinţit în luna aprilie a acestui an.
Sursa: Basilica.ro