Natanael de Nevrokopion: “Greu îţi este să loveşti cu piciorul în ţepuşă”

Natanael de Nevrokopion:

“Greu îţi este să loveşti cu piciorul în ţepuşă”

 

Miercuri,28 decembrie 2011

O scrisoare de susţinere a trimis egumenului Sfintei Mănăstiri Vatopedi, Arhimandritului Efrem, ÎPS Mitropolit de Nevrokopios, k. Natanael (Patriarhia Bulgariei).

 

Mai jos scrisoarea integrală:

 

Stimate şi iubite Gheronda Efrem,

 

Cu sentimente amestecate ce se luptă înăuntrul meu vă adresez această scrisoare. Sunt sentimente de bucurie şi tristeţe umană. Sentimentul bucuriei izvorăşte din certitudinea că Acela care a îngăduit această încercare va arăta într-un mod mai categoric adevărul şi va răsplăti durerea cauzată de cruzimea şi nesăbuinţa umană.

Nu au citit, se pare, vrăjmaşii niciodată Sfânta Scriptură şi ceea ce i-a spus Însuşi Domnul lui Pavel: „Greu îţi este să loveşti cu piciorul în ţepuşă!”.

E şi tristeţe, deoarece umanitatea se îndepărtează într-un ritm rapid de Dumnezeu. Îl dispreţuieşte pe Dumnezeu şi se proclamă dumnezeu ea însăşi.

E şi tristeţe, deoarece nu doar în Elada, ci şi în alte ţări în care există Ortodoxie luptătoare, urâtorul de bine încearcă prin instrumentele lui să provoace lovituri de moarte şi să zdruncine credinţa oamenilor în Biserica Ortodoxă pentru a putea, după cum crede, să-şi săvârşească lucrarea sa de distrugere nederanjat.

Aţi fost încercat în mod dur şi dumneavoastră, dar şi noi aici, în Bulgaria. Lupta este dură şi grea, deoarece răul are de partea sa toată mass-media şi manipularea opiniei publice devine mult mai uşoară pentru aceştia. Dar adevărul este aur, iar aurul, oriunde s-ar afla, străluceşte. Să fiţi sigur că încercarea aceasta va fi o laudă a Bisericii şi propria dumneavoastră cunună de la Domnul nostru.

Nu este de altfel întâmplător că urâtorul de bine a ales aceste sfinte zile pentru a începe lucrarea sa de distrugere. Nu este întâmplător că în astfel de zile, în care toate serviciile lucrează cu întârziere, există această grabă de a umili în persoana unui luptător pentru credinţă Biserica lui Dumnezeu.

Lor le răspundem din nou: „Greu îţi este să loveşti cu piciorul în ţepuşă!”.

 

Dragul meu părinte Efrem,

 

Cunosc suferinţa şi tristeţea dumneavoastră, nu pentru încercarea prin care treceţi, cât pentru războiul nedrept, care are drept ţintă Biserica. Cunosc adânca dumneavoastră credinţă şi marea dumneavoastră răbdare şi sunt convins că de această încercare se vor folosi multe suflete.

Vă susţinem prin rugăciunea noastră şi prin informarea poporului credincios, care ne întreabă cu nelinişte şi vrea să afle de ce se întâmplă toate acestea.

Sperăm din tot sufletul ca Domnul care a îngăduit această încercare să vă dea şi puterea să îi ţineţi piept. Să fiţi sigur că mii de ortodocşi din întreaga lume se roagă să aveţi putere şi curaj şi ca adevărul să strălucească.

 

Cu iubirea lui Hristos şi urări călduroase,

Mitropolitul Natanail de Nevrokopion, Patriarhia Bulgariei

 

(traducere https://acvila30.ro/, după http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10416:nathanail&catid=25:2009-12-18-08-37-46)