NE VORBEŞTE PĂRINTELE AUGUSTIN

NE VORBEŞTE PĂRINTELE AUGUSTIN


Ieri am cumpărat şi al –IV-lea exemplar din ,,Ne vorbeşte părintele Augustin,, scos prin nevoinţa Frăţiei Ortodoxe Misionare ,,Sfinţii Trei Noi Ierarhi,, care s-a ocupat de traducerea, editarea şi publicarea prezentului volum supranumit ,,Din braţele lui Hristos,,.

Pentru cei care nu ştiu cine a fost părintele Augustin le spunem câteva cuvinte. Mai multe găsiţi în cărţile sale. Părintele Augustin a trăit în Grecia de azi. A trecut la Domnul în 2010, în ajunul Praznicului Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul, la vârsta de 104 ani. A fost mitropolit de Florina (Grecia) dar nu funcţiile de episcop şi mitropolit l-au făcut cunoscut, ci predicile sale vii.
A fost poate cel mai fervent predicator al ortodoxiei contemporane. Predicile sale erau scurte dar aspre. Nu filosofa mult asupra înţelesurilor evenghelice ci le aplica direct la lumea în care trăim, la provocările şi păcatele lumii contemporane. Chiar şi când vorbea din Sinaxar găsea o legătură între viaţa sfinţilor de pe vremuri şi lumea noastră de azi. Se poate spune că era predicatorul Evangheliei aplicate. Stilul său viu şi neobosit, critica directă, sfatul drept uneori greu, i-au adus duşmănia nu doar a factorilor politici ai timpului ci şi a unor membri ai clerului grec.
Predicile sale simple mergeau însă direct la inima poporului simplu. Şi mulţimile care l-au înţeles l-au urmat.
Redau un fragment din începutul unei omilii.

DESPRE DUMNEZEIASCA DRAGOSTE

„Căci aşa a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său
Cel Unul Născut L-a dat, ca tot cel ce crede într-însul
să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică”(Ioan, 3,16)

Iubiţii mei, încep cu o anecdotă. Un împărat din antichitate nu putea să doarmă într-o noapte, îl preocupa o nedumerire. Dimineaţă, a chemat la palat un înţelept şi-i zice:
– Cred că există Dumnezeu, dar ce este Dumnezeu? Spune-mi tu, care ai citit.
înţeleptul a căzut pe gânduri.
– Dă-mi termen de trei zile, îi zice. După trei zile s-a înfăţişat înaintea împăratului şi i-a spus: .
– N-am rezolvat problema.
A cerut un nou termen. Când s-a terminat şi acesta, s-a înfăţişat din nou şi-i zice:
– Nici n-am început…
Şi, ca să nu mă lungesc, a cerut multe termene până când, în sfârşit, a mărturisit:
– Nu pot să răspund.
Avea dreptate. Pentru că o taină acoperă întreg universul. Universul material (cerul, stelele, pământul, natura), cele mai mici şi cele mai mari, cuprind taine uluitoare. Şi ştiinţa doar le descrie, nu le explică, nu intră mai adânc. Şi de vreme ce universul material are taine, cu cât mai mult cel spiritual? Universul spiritual este o piramidă, al cărei vârf este Dumnezeu…

Bibliografie: Ne vorbeşte părintele Augustin, Din braţele lui Hristos, vol.IV, Omilii ale mitropolitului de Florina, Părintele Augustin Kandiotis, Frăţia Ortodoxă Misionară ,,Sfinţii Trei Noi Ierarhi,,. 2010.

 

Sursa: http://emilia-corbu.blogspot.com