Nu partizanat politic, ci cooperare cu Statul în folosul societății românești

Nu partizanat politic, ci cooperare cu Statul în folosul societății românești

Referitor la opiniile personale exprimate de domnul Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş şi publicate pe site-ul Citynews.ro sub titlul BOR este complicele politicienilor, precizăm:

    1. Patriarhia Română ia act cu surprindere de faptul că domnul Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș, aduce Bisericii acuzații nefondate, ignorând activitatea spirituală, socială, educaţională şi culturală pe care Biserica Ortodoxă Română o desfăşoară astăzi prin ierarhii şi preoţii ei în comunităţile ortodoxe românești din ţară şi din străinătate. Domnia sa poate constata această realitate chiar şi prin simpla informare asupra activităţilor multiple desfăşurate de parohiile ortodoxe din Târgu Mureş în beneficiul locuitorilor din acest municipiu.
  • Referitor la presupusul „partizanat” al Bisericii cu clasa politică, este ciudată atitudinea politicianistă tocmai a domnului primar al municipiului Târgu Mureș. Îi reamintim domnului Dorin Florea că, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012, în mod regretabil un preot ortodox din Târgu Mureş a fost atras la una din manifestările electorale ale domniei sale, în contradicție cu recomandarea Sfântului Sinod făcută partidelor politice de a respecta neutralitatea Bisericii Ortodoxe Române. Orice alt comentariu este de prisos!
  • Scrisoarea adresată de Patriarhia Română reprezentanţilor autorităţilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de Stat centrale şi locale pot sprijini financiar la edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.  Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc naţional reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporţie de 86% la bugetul de Stat central şi la cele locale. Ca atare, recent mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale.
  • Din nefericire, opiniile exprimate public de domnul primar Dorin Florea ofensează majoritatea românilor ortodocşi din municipiul Târgu Mureş, care doresc construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi contribuie la Colecta națională organizată de Patriarhia Română în bisericile şi mănăstirile din ţară şi străinătate pentru edificarea viitoarei Catedrale patriarhale. 

În concluzie, fidelă învățăturii Sfintei Evanghelii şi misiunii sale spirituale în societate, Biserica Ortodoxă Română susţine cooperarea cu autorităţile publice centrale şi locale ale Statului în folosul societății românești, fără nici un partizanat politic.

 

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

%d blogeri au apreciat: