Ofertă Al Nusra de răscumpărare a maicilor răpite în Siria

Ofertă Al Nusra de răscumpărare a maicilor răpite în Siria

 

Islamiştii pretind ca, în schimbul eliberării monahiilor, să fie eliberaţi din închisoare mii de suniţi, care sunt ţinuţi în închisorile regimului Assad.

Islamiştii rebeli ai Al Qaeda şi Al Nasra au atacat oraşul creştin Maaloula din Siria în luna octombrie a anului 2013. Urmările au fost devastatoare: istorica biserică a Sfintei Tecla, una dintre cele mai vechi biserici din lume, a fost distrusă. Moaştele Sfintei, icoanele şi sfintele vase au fot furate, au fost vandalizate spitalul şi şcoala creştină – în urmă râmând un loc pustiu. Singurele care au preferat să nu-şi părăsească mănăstirea au fost 12 maici ce aparţin, ca jurisdicţie, Patriarhiei Ortodoxe a Antiohiei. La sfârşitul lunii octombrie, mai multe surse media anunţau că mica obşte a fost răpită de către rebelii jihadişti.

După câteva zile, răpitorii au trimis la Al Jazeera, în Qatar, o casetă video care le arată pe monahii declarând că au plecat din Maaloula pentru a scăpa de lupte şi că s-au instalat într-o „foarte frumoasă vilă”, unde o duc foarte bine. În realitate, era un material filmat sub presiunea armelor, material menit să calmeze societatea internaţională.

După aproximativ trei luni, în ziua de 26 ianuarie, la aceeaşi televiziune a fost primită o ofertă de răscumpărare a maicilor de la Maaloula. Islamiştii pretind ca, în schimbul eliberării monahiilor, să fie eliberaţi din închisoare mii de suniţi, care sunt ţinuţi în închisorile regimului Assad.

Sursa:  http://www.doxologia.ro/lumea-crestina/oferta-al-nusra-de-rascumparare-maicilor-rapite-siria

.