Părintele Arhidiacon Sebastian Barbu-Bucur a trecut la Domnul

117549input_file0080557_w747_h800_q100

Părintele Arhidiacon Sebastian Barbu-Bucur a trecut la Domnul, astăzi, în jurul orei 12:00, la vârsta de 85 de ani.

În Țările Române, muzica psaltică de tradiție bizantină s-a dezvoltat de-a lungul vremii, istoria amintind nume de compozitori de primă mărime. În zilele noastre, părintele Arhid. Prof. Univ. Dr. Sebastian Barbu-Bucur s-a aflat printre cei mai importanți continuatori ai imnografilor din trecut, imprimând muzicii psaltice românești un stil de o frumusețe deosebită. Cu multă voință, a lucrat până în ultimele sale clipe, lăsând moștenire lucrări de o valoare inestimabilă. Multe dintre lucrări au fost realizate în lungi nopți de priveghere creativă, în chilia sa de la Mănăstirea Cheia.

Despre activitatea şi moştenirea lăsată de marele muzicolog a vorbit pentru Radio TRINITAS Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare ecleziarh al Catedralei Patriarhale: „A lăsat în urmă o mare moştenire muzicală în ceea ce priveşte cercetarea mai ales, multe scrieri, dar şi multe compoziţii. A compus foarte multe slujbe ale sfinţilor prin muzică psaltică. Pe lângă moştenirea lăsată a făcut şi-a foarte mulţi ucenici, cercetători şi muzicologi. De asemenea, a condus şi Corala Psalmodia cu care a înregistrat foarte multe cd-uri şi a susţinut foarte multe concerte de muzică bisericească. A avut o activitate foarte bogată în ceea ce priveşte cercetarea manuscriselor româneşti din Sfântul Munte şi din ţară şi a susţinut foarte multe conferinţe, dar mai ales prelegeri pe anumite teme muzicale. Trupul neînsufleţit al profesorului Sebastian Barbu Bucur va fi depus în seara aceasta în biserica Mănăstirii Radu Vodă pentru toţi cei care vor dori să-şi ia rămas bun”.

Părintele Arhid. Sebastian Barbu-Bucur a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1969. Doctor în Muzicologie și bizantinologie, în calitate de profesor universitar a îndrumat multe generații de studenți în studiul muzicii psaltice de tradiție bizantină, căreia i-a dăruit, prin compozițiile sale, pecetea sensibilității românești.

Sursa: http://basilica.ro/parintele-arhidiacon-sebastian-barbu-bucur-a-trecut-la-domnul-105609.html