Părintele Ioan Krestiankin: Despre păcatul judecării preoților de către credincioși

Părintele Ioan Krestiankin: Despre păcatul judecării preoților de către credincioși

Noi cu toții suntem absolut analfabeți în contextul învățăturilor Bisericii, canoanelor ortodoxe, Tipicului bisericesc, neavând nicio responsabilitate față de Dumnezeu, în afară de procesul de mântuire a sufletului nostru, neavând nici-un drept moral, ne-am obișnuit mereu să judecăm pe slujitorii Altarului și am ajuns în discuțiile noastră să discutăm faptele ierarhilor și chiar a Patriarhului. Pocăiți-vă! Astfel procedează copii înbisericiți fără rațiune și după apartenența sa la Biserica, ca enoriașii, după rațiunea sa duhovnicească, nu au nici habar despre greutatea și marea responsabilitatea în fața lui Dumnezeu a celor, cărora Domnul i-a încredințat să păstorească oile Sale. Datoria noastră sfântă să le ajutăm din toată inimă cu rugăciunile noastre, iar și nu să aruncăm asupra lor cu pietre de învinuiri. Și fără voi se găsesc mulțime de oameni, cu dorință de a bate cu „pietre” pe slujitorii Bisericii lui Hristos.

Doamne, iartă-ne pe noi păcătoși! Noi certăm, învinuim pe cei, pe care și fără noi desprețuiește și prigonește lume ateică, repetăm astfel păcatul lui Ham, care n-a acoperit goliciunea tatălui său, – în astfel de condiții, când judecăm pe sfințiții slujitori în slăbiciunile obișnuite omenești și neajunsuri, îndeosebi judecăm cu o pasiune neobișnuită, parcă preotul, după natura sa umană n-ar fi om la fel ca și noi toți… Sfântul Ioan Hrizostomul spune: „Dacă insultare, pricinuită slujitorilor împăratului pământului, care îndeplinesc voința celui din urmă, poate să aducă mare pedeapsă din partea celui insultat, atunci, cu ce pedeapsă pot fi năcăzuiți creștinii, care, nu numai că nu stimează, ba chiar jignesc pe slujitorii Împăratului Ceresc”. Țineți minte mereu – unde nu există stimă față de sanul preoțesc, acolo nu este respect nici față de religie. Oameni amorali din toată timpurile nu s-au îngrijit atât de tare, cât să pornească bârfe și vorbe murdare peste respectul unui cleric. Iată cui noi favorizăm, judecând și bârfind pe slujitorii Bisericii!

Extras din cartea Молитва Иисусова. Опыт двух тысячелетий. Учение святых отцов и подвижников благочестия от древности до наших дней: Обзор аскетической литературы. Том 1. Москва: «Отчий дом», 2004, p. 689-690.

Traducere de prot .dr. Maxim Melinti

Sursa: http://biserica-ghidighici.md

Un comentariu la „Părintele Ioan Krestiankin: Despre păcatul judecării preoților de către credincioși

Comentariile sunt închise.