Părintele Rafail Noica, despre New Age
„Omul caută tot felul de împliniri referitoare la potenţialul lui, la telepatie, la zborul prin văzduh şi alte lucruri de acest gen. ”
00:01 – Aceasta caută New Age-ul: rătăceşte, fiindcă noi cei ai Bisericii, caricaturizăm Biserica noastră, pentru că noi înşine nu o înţelegem. Şi atunci Îl caută pe Dumnezeu în mistică, în diaristică, în tot felul de mişcări, în Yoga. Omul caută tot felul de împliniri referitoare la potenţialul lui, la telepatie, la zborul prin văzduh şi alte lucruri de acest gen. Dar adevărul acestor lucruri, adevărul deplin al acestor lucruri, nu se găseşte decât în Biserică, iar important este că el se găseşte. Şi Dumnezeu ne-a arătat prin toţi Sfinţii că El nu glumeşte. Eu zic, aşa „nu glumeşte” în graiul nostru, dar uitaţi-vă în viaţa Sfintei Maria Egipteanca, cum Sfântul Zosima se uimeşte şi zice: „Cu adevărat a vorbit Dumnezeu, când a zis…”, citiţi vă rog viaţa Sfintei Maria Egipteanca, că nu pot reda acum cuvântul exact şi veţi vedea unde ne poate duce gândul cel bun.
01:05 – Dar, să revenim la epoca noastră, care se numeşte New Age. Acesta este sinonim cu „postmodernismul”, dar în minţile celor mai mulţi se leagă de fenomenele religioase şi parareligioase ale epocii noastre: Yoga, bioenergie, droguri, satanism şi toate celelalte lucruri de acest gen. Ne întrebăm: „Ce caută aceşti New Age-işti?”. Una dintre expresiile cele mai serioase, pe care le-am auzit a fost: „Ei caută să-şi dezvolte potenţialul, potenţialele telepatice, bioenergetice etc.”. Aceste teme care au măcinat, cu precădere, omenirea în toată istoria, în Biserică şi ne întrebăm: „Ce s-ar întâmpla dacă am înţelege vremurile?”. Faptul că începeţi prin a-i cere Lui Dumnezeu: „Doamne ajută-ne! Doamne, ajută Biserica”, mai ales preoţii Bisericii, duhovnicii, este un lucru important. Iar noi toţi şi ceea ce caută contemporanii noştri în diferitele religii şi practici, este exact ceea ce vrea să ne dea Dumnezeu, este, în esenţă, exact revelarea voii Lui. În legătură cu termenul de „păcat”, în limba greacă sunt două cuvinte, care ambele înseamnă „cade alături de ţintă”: „amartia” şi „astohia”. Vreau să vă spun că unul dintre aspectele cele mai drepte, cele mai esenţiale ale păcatului este greşeala. Greşim atunci când păcătuim. De aceea este şi expresia: „Noi vrem drept şi căutăm strâmb”.
(Transcriere şi adaptare: Diac. Marian Pătraşcu)
Sursa: doxologia.ro