Pastorala la Invierea Domnului 2011- Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii

Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii 

Pastorala la Invierea Domnului 2011  

Pastorala la Invierea Domnului 2011 - Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii  2011

V I S A R I O N 
DIN MILA LUI DUMNEZEU EPISCOP AL
EPISCOPIEI ORTODOXE ROMANE A TULCII

Preacuviosilor stareti, preacuvioaselor starete, intregului cin monahal, preacucernicilor protopopi si preoti si tuturor binecredinciosilor crestini din intreaga noastra Eparhie
Har, mila si pace de la Dumnezeu, iar de la noi arhiereasca binecuvantare! „Iisus Domnul nostru S-a dat pentru pacatele noastre si a inviat pentru indreptarea noastra” (Romani 4, 25)

Iubitii mei fii sufletesti,
Preabunul Dumnezeu ne-a invrednicit sa ajungem iarasi la marele si luminatul praznic al Invierii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. In nemarginita Lui bunatate ne cheama din nou sa ne indestulam la masa cea duhovniceasca a harului si sa gustam cu totii din bautura cea veselitoare a vietii celei vesnice pe care ne-o harazeste astazi Invierea lui Hristos. Asadar, sa urmam indemnul pe care-l auzim in aceasta zi mantuitoare „Veniti sa bem bautura noua, nu din piatra stearpa facatoare de minuni, ci din izvorul nestricaciunii, din Hristos Cel ce a izvorat din mormant, intru care ne intarim” (Canonul Pastilor).

Ziua cea mare si sfanta a mantuirii noastre, praznicul cel mult dorit, Invierea lui Hristos cea plina de lumina ne cheama prin glasul sfintitilor slujitori sa primim lumina din lumina cea neinserata a lui Hristos.

„Veniti de luati lumina” sunt cuvintele ce ne cheama sa primim lumina Invierii, o lumina mai presus de fire ce lumineaza viata noastra cu invatatura cea iubitoare de oameni a Dumnezeului celui Preainalt.

In mijlocul vostru, in aceasta stralucita sarbatoare a intregii crestinatati, pe aripile nevazute ale duhului, poposesc si eu, pastorul vostru sufletesc, si binecuvantandu-va pe toti cu parinteasca dragoste va vestesc prin graiul sfintelor cantari „Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul sa ne bucuram si sa ne veselim intr-insa” ( Ps. 117, 24).

Iubiti credinciosi,
Cu adevarat plina de har si de sfintenie este aceasta sarbatoare! Harul ei covarseste cu deplinatate pe al celorlalte sarbatori din cursul anului, pentru ca revarsa mireasma duhovniceasca a vietii celei fara de moarte, dupa care insetam cu totii. Sfintenia ei este desavarsita pentru ca ni-L arata pe Hristos, izvorul sfinteniei, Care dupa ce sufera patima si moarte pe cruce devine biruitor al iadului si al mortii. Si aceasta, pentru ca Tatal i-a dat pentru ascultarea Sa „toata puterea in cer si pe pamant” (Matei 28, 18).

Pe parcursul Saptamanii Mari am fost martorii patimilor Domnului. Zi de zi, si seara de seara, cer-nindu-ne sufletele, am privit duhovniceste suferintele fara de seaman indurate de bunavoie de Fiul lui Dumnezeu.

Cu El ne-am suit la Ierusalim in Duminica Floriilor si ne-am bucurat de slava cu care a fost intampinat Domnul si impreuna cu aceia am cantat si noi „Bine est e c uvant at Cel c e v in e in numele D omnului” (Matei 21, 9).

Cu El am fost in Betania in casa lui Simon leprosul si L-am vazut pe Domnul stand la masa si pe femeia pacatoasa ungandu-I picioarele cu mir de mult pret, spre ingroparea Lui.

Cu El am fost partasi Cinei celei de taina, unde Domnul a instituit Sfanta Cuminecatura si unde le-a vestit ucenicilor inceputul patimilor Sale. Cu El am fost in gradina Ghetsimani, unde L-am vazut pe Domnul rugandu-se „cu sudori de sange” (Luca 21, 44) cerand putere de la Tatal ca sa bea paharul mortii pana la capat si, tot aici L-am vazut primind sarutarea lui Iuda vanzatorul. Cu El am fost impreuna la Ana si Caiafa, in fata lui Pilat si a lui Irod si cu duhul l-am urmat pe drumul greu al Golgotei simtind in noi durerea pironirii Sale pe Cruce. Cu El am fost in Vinerea Mare, seara cand Iosif din Arimateea cu femeile mironosite au asezat trupul Mantuitorului in mormantul nou sapat in stanca. Dupa atata durere in sufletele noastre, iata, ne-a venit si bucuria Invierii. Dupa intunericul adanc al mortii, s-a facut lumina mare, prin scularea din morti a Mantuitorului Hristos. Astazi inimile noastre se scalda in bucuria praznicului Sfintei Invieri. Ne bucuram ca sarcina grea a pacatelor noastre nu ne mai apasa, pentru ca Hristos ne-a usurat de ea. Ne bucuram ca osanda mortii nu ne mai infricoseaza, caci Hristos ne-a izbavit de ea. Ne bucuram ca moartea nu mai stapaneste, caci Hristos a biruit-o.

Bucuria pe care o primim astazi si pe care o marturisim in cantarea pascala, este aceasta „Ziua Invierii sa ne luminam cu praznuirea si unii pe altii sa ne imbratisam; sa zicem fratilor si celor ce ne urasc pe noi, sa iertam toate pentru Inviere” (Canonul Pastilor).

Iubitii mei,
Mare si nemasurata este taina Invierii Domnului si plina de roade imbelsugate este ea pentru sufletele noastre. De aceea se cuvine sa ne apropiem „cu inimile curatite de orice cuget rau” (Evrei 10, 22) de izvorul sfant al invataturii Evangheliei lui Hristos pentru ca din comoara invataturilor Lui sa aflam calea pe care se cuvine sa umblam in toate zilele vietii noastre, pentru a ne invrednici de darul cel nepretuit al vietii vesnice pe care ni l-a adus Invierea lui Hristos.

Si acest intreit dar, facut tuturor celor ce credem in Invierea Lui, este darul dragostei, al unirii si al pacii. Pentru noi crestinii acestea sunt caile care ne conduc la adevarata fericire, sunt ferestrele sufletului prin care patrund in cugete si in inimi lumina si bucuria Invierii. Ele sunt poruncile pe care Hristos Cel inviat ni le-a lasat spre implinire ca pe cel mai scump si sfant dar al Sau.

Dragostea este porunca lasata de Domnul ucenicilor Sai „Intru aceasta va cunoaste lumea ca sunteti ucenic ii Mei, daca vet i a vea dragost e unii fat a de altii” (Ioan 13, 35).

Unirea dintre oameni, in familie, in Biserica si in societate, este porunca sfanta pentru ca toti suntem fiii aceluiasi Dumnezeu, iar Hristos S-a jertfit pentru toti. De aceea Sfantul Apostol Pavel ne indeamna „sa ganditi la fel avand aceeasi iubire, aceleasi simtiri, aceeasi cugetare” si „sa nu caute nimeni numai ale sale, ci fiecare ale altuia” (Filipeni 2, 2,4).

Pacea apoi, este dar de mare pret, fiind piatra de temelie a credintei noastre mantuitoare pentru ca Insusi „Hristos este pacea noastra” (Efeseni 2, 14) si „Domn al Pacii” (II Tesaloniceni 3, 16).

Dragostea, unirea si pacea, de care duce atat de mult lipsa lumea de astazi si pe care daca le-ar avea ar arata cu siguranta altfel, trebuie sa fie virtuti care sa impodobeasca mereu sufletele noastre, ca sa putem lucra ca „fii ai luminii” (Efeseni 5, 8) si ca sa putem primi darurile Invierii lui Hristos si bucuria cea negraita a Sfintelor Pasti.

Daca vom pune in practica aceste daruri ale Invierii vom deveni faptura noua si vom umbla „intru innoirea vietii” (Romani 6,4). Sa ne intoarcem asadar la casele noastre indreptati si doritori de a cunoaste adevarul cel vesnic si de a lucra binele. Inimile noastre sa fie pline de dragoste catre Dumnezeu si catre aproapele nostru si lipsite de ura, pizma si rautate. Mainile noastre sa fie intinse spre ajutorarea celor saraci, a celor lipsiti, a celor singuri si parasiti, a vaduvelor si a orfanilor.

Picioarele noastre sa fie mereu pregatite a sari in ajutorul celor napastuiti si mereu sa umble in caile dreptatii. Gura noastra sa graiasca doar adevarul, cinstea si marirea lui Dumnezeu precum si rugaciunea cea folositoare atat sufletului cat si trupului. Se cuvine asadar ca in aceste vremuri grele, pline de incercari si de lipsuri materiale sa ne curatim simtirile si din credinta in Inviere sa sorbim puteri noi ca sa putem lucra spre folosul nostru, al Sfintei noastre Biserici si a neamului romanesc.

Dreptmaritori crestini,
La fel ca si in anul trecut, anul acesta sarbatoarea Invierii Domnului – Sfintele Pasti – este praznuita la aceeasi data de catre toti crestinii din lume. Aceasta e o mare bucurie, si in acelasi timp un bun prilej de a da o marturie crestina comuna intr-o lume secularizata ce are mare nevoie de a-si regasi pacea si linistea in tumultul vietii cotidiene.

Anul acesta a fost declarat de catre Sfantul Sinod al Bisericii noastre ca Anul Sfantului Botez si al Sfintei Cununii tocmai pentru a sublinia importanta acestor doua Sfinte taine pentru viata Bisericii si a societatii contemporane.

In lumina Sfintei Invieri ele converg intr-o slujire mai accentuata a idealurilor sfinte ale Evangheliei lui Hristos si, este de datoria fiecaruia dintre noi de a le cunoaste in profunzime si de a le trai in toata frumusetea lor duhovniceasca. Tuturor va doresc sa petreceti aceste sfinte sarbatori cu sanatate, cu pace si cu indestulare in familiile voastre, acum si intru multi ani, ca sa putem intr-un glas sa cantam cu bucurie cantarea pascala „Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le”.

„Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti”.
HRISTOS A INVIAT!

†VISARION
Episcopul Tulcii

Sursa:http://www.crestinortodox.ro