Patriarhul Ecumenic spune că Sfânta Sofia trebuie să rămână muzeu

Patriarhul Ecumenic spune că Sfânta Sofia trebuie să rămână muzeu

*

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, a declarat marţi că se opune categoric planurilor de reschimbare a basilicii Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, o propunere dezbătută în prezent de Parlamentul turc. 

„Dorim ca Sfânta Sofia să rămână muzeu. A fost biserică creştină timp de peste 1000 de ani”, a scris cotidianul turc Milliyet citându-l pe Patriarh. „Dacă trebuie resfinţită, atunci trebuie să fie din nou biserică creştină, întrucât nu a fost construită pentru a fi moschee.” 

O cerere de reschimbare a basilicii în moschee a fost prezentată Parlamentului turc luna trecută, unde Partidul Dreptate şi Dezvoltare al Premierului Recep Tayyip Erdogan deţine majoritatea absolută. Cea mai renumită bazilică bizantină din lume, Sfânta Sofia a fost terminată în 537 dHs, devenind moschee în 1453, odată cu cucerirea otomană. Părintele fondator al Turciei moderne laice, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat-o în muzeu în 1935. 

Opoziţia laică din Turcia îl acuză pe Premier că ar favoriza „un plan secret” de islamizare a ţării. Potrivit cotidianului Milliyet, cel puţin 17.000 de noi moschei au fost construite în ultimii zece ani în care Erdogan s-a aflat la putere. Guvernul a anunţat recent transformarea vechii basilici Sfânta Sofia din Trabzon, situată la malul Mării Negre, în moschee. 

În prezent este muzeu, fiind decorată cu fresce istorice bizantine.

Sursa: basilica.ro