Patriarhul Georgiei Ilias al II – lea: „Există multe probleme între Bisericile Ortodoxe… Poate nu ar trebui să fie convocat Sinodul…Situaţia creată „nici pace, nici război” este periculoasă şi dăunătoare atât pentru Georgia, cât şi pentru Rusia…

Patriarhul Georgiei Ilias al II – lea:


 „Există multe probleme între Bisericile Ortodoxe”

 

 

Joi, 1 decembrie 2011

 

În cadrul vizitei sale la Moscova, Patriarhul Catolikos al Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Ilias al II – lea, a răspuns la întrebările corespondenţilor revistei “Toma”.

Patriarhul a răspuns la întrebări referitoare la relaţiile dintre Rusia şi Georgia, perspectivele de convocare a Sfântului şi Marelui Sinod, precum şi cele mai importante dificultăţi cu care se confruntă Bisericile Ortodoxe din spaţiul fostului URSS. 

*

R: Preafericite, aţi participat la Adunarea Bisericilor Locale. Care sunt aprecierile dumneavoastră legate de aceasta şi de relaţiile lor în general cu Ortodoxia?  

PF. Ilias: Mai întâi, permiteţi-mi să salut din toată inima pe toţi creştinii ortodocşi din Rusia. Sunt obligat să spun că relaţiile dintre Bisericile Ortodoxe ale Rusiei şi Georgiei au fost şi rămân călduroase.

În ceea ce priveşte însă colaborarea inter-ortodoxă, în general, cred că acest dialog are încă lipsuri. S-au acumulat foarte multe probleme între Bisericile Ortodoxe, care au nevoie de rezolvare. Acesta este motivul pentru care sunt mulţi cei care vorbesc de un Sinod Panortodox. Dar cred că până nu se vor rezolva toate acele chestiuni, care există azi în relaţiile dintre Bisericile Ortodoxe, poate nu ar trebui să fie convocat Sinodul.

Printre aceste teme dificile, după părerea mea, este şi tema acordării autocefaliei noilor Biserici Locale, tema Sfintelor Diptice etc.
Acestea sunt teme dificile, care trebuie în orice caz rezolvate cu acordul Bisericilor Ortodoxe Locale.

R: În diferite perioade şi împrejurări, Bisericile s-au confruntat cu diferite dificultăţi în predicarea creştinismului. Vedeţi anumite dificultăţi deosebite şi sarcini comune pentru Bisericile întregului spaţiu post-sovietic?

PF. Ilias: Principala sarcină a sfinţitului cler este predicarea, iar preoţii şi episcopii noştri fac, desigur, foarte mult pentru predicare şi pentru a aduce oamenii aproape de Biserică. Dar poate toate acestea nu sunt suficiente.

Este nevoie de acţiuni mai dinamice şi mai ales este important să ne orientăm spre tineret şi spre problemele lui. M-am întâlnit cu un grup de tineri creştini din America. Aceştia îi invită pe tinerii care suferă de dependenţa de droguri să vină la biserică. 

Important este ca şi noi să fim la fel de activi.

Şi mai este nevoie de încă ceva, ca predica să se remarce prin calitate. Clericii, înainte să ţină predica, trebuie să se pregătească corespunzător. 

Îmi amintesc de studiile mele la Academia Teologică din Moscova, când aveam un profesor extraordinar, părintele Ivan Kozlov, care îşi pregătea predica de luni până sâmbătă. Predica lui era scurtă şi de aceea studenţii de la Academie se întristau că se termină aşa de repede.

R: Să ne întoarcem la tema relaţiilor dintre Bisericile Ortodoxe. Cum apreciaţi rolul Patriarhului Kirill în Ortodoxia Universală?

PF. Ilias: Patriarhul Kirill este o persoană foarte dinamică şi erudită. A făcut şi continuă să facă foarte mult pentru a aduce oamenii aproape de Biserică. Şi cred că sunt suficiente eforturile pe care le depune. Este important ca eforturile să-i fie susţinute şi de ceilalţi clerici, care trebuie să ia exemplu de la patriarh.

Preafericitul Kirill este un predicator deosebit şi acesta este motivul pentru care se bucură de un mare prestigiu din partea credincioşilor. Este important ca preoţii şi episcopii să-şi însuşească această experienţă.

 

R: După estimările dumneavoastră, care trebuie să fie rolul Bisericilor Ortodoxe ale Rusiei şi Georgiei, astăzi, în relaţiile dintre Rusia şi Georgia?

PF. Ilias: Acum, cu această tensiune în relaţiile dintre ţările şi guvernele noastre, s-a dezvoltat o situaţie extrem de dăunătoare atât pentru Rusia, cât şi pentru Georgia. În aceste condiţii, relaţiile dintre Bisericile noastre sunt singurul canal de comunicare dintre ţările noastre.

În acelaşi timp, trebuie să mărturisesc că tema Abhaziei şi Tshinvali este o rană deschisă în trupul Georgiei, pentru că acestea sunt cele mai vechi provincii ale noastre. Ca unul ce am fost Mitropolit de Suhumi şi Abhazia timp de 11 ani, cunosc bine abhazienii şi georgienii care trăiau acolo. Relaţiile dintre ei erau foarte calde şi trebuie să gândim în aşa fel încât să restaurăm toate acestea cum erau mai demult.

M-am întâlnit cu Preşedintele Rusiei, împreună cu alţi reprezentanţi ai Bisericilor, şi i-am spus că situaţia creată „nici pace, nici război” este periculoasă şi dăunătoare atât pentru Georgia, cât şi pentru Rusia.

Timpul lucrează împotriva ţărilor noastre. Şi trebuie cât mai repede posibil să rezolvăm diferendele dintre noi.

(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfintele Marta şi Maria”; sursa: romfea.gr)