Patriarhul Ierusalimului – „Doctor Honoris Causa” al Universităţii Bucureşti

Patriarhul Ierusalimului – „Doctor Honoris Causa” al Universităţii Bucureşti

 

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în sala „Prof. Constantin Stoicescu” a Facultăţii de Drept. Laudatio a fost citit de Conf. Univ. Dr. Madeea Axinciuc, directorul Programului de Studii Religioase al Universităţii din Bucureşti.

 

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a susţinut conferinţa cu tema „Misiunea Patriarhiei Ierusalimului astăzi”, iar prelegerea poate fi consultată Aici.

 

‘Observaţiile finale despre misiunea Patriarhiei Ierusalimului astăzi au în vedere lucrarea de a obţine pacea şi reconcilierea în Ţara Sfântă şi în lume. În numele Patriarhiei, Ierusalimul – Cetatea Temelie a Păcii – afirmă nu doar vocaţia ei ci, prin extensie, vocaţia umanităţii. Sarcina noastră este să construim o lume a păcii şi reconcilierii, iar Ierusalimul este, deopotrivă, inspiraţia şi scena noastră principală. Nimeni dintre cei care iubesc Ierusalimul şi Ţara Sfântă nu poate să nu fie profund îngrijorat în legătură cu prezentul şi cu evoluţia situaţiei din Orientul Mijlociu. Fanatismul şi violenţa sectară ameninţă însăşi ţesătura existenţei noastre, iar noi rămânem fermi în înfruntarea fanatismului, sub formele sale.

 

Patriarhia Ierusalimului a fost un agent al păcii şi al reconcilierii în întreaga sa istorie şi avem o experienţă seculară atât în ceea ce priveşte traiul în circumstanţe diferite, cât şi în privinţa aducerii comunităţilor diferite laolaltă pentru asigurarea bunului trai pentru toţi. Patriarhia a conştientizat mereu că, pentru a face pacea şi reconcilierea să înflorească, oamenii religioşi trebuie să lupte, în egală măsură, pentru dreptate, recunoaştere reciprocă, drepturi umane fundamentale, siguranţă şi securitate pentru toţi’.

 

”Patriarhia Ierusalimului deţine o poziţie unică în peisajul religios, cultural şi chiar politic al Orientului Mijlociu şi recunoaşte povara misiunii care i s-a încredinţat în virtutea vocaţiei pe care o are”, a mai spus Preafericitul Teofil.

 

‘Continuăm să facem cele mai mari eforturi pentru a rămâne credincioşi acestei moşteniri de credinţă şi slujirii misiunii noastre apostolice. Avem nevoie de rugăciunile voastre, vă cerem sprijinul şi vă încurajăm ca, fiecare generaţie în parte, să adânciţi relaţia dintre ţara voastră şi Ţara Sfântă. În acelaşi timp, trebuie să ne reamintim că aspiraţiile politice şi naţionale nu trebuie confundate cu lucrarea misionarismului spiritual în regiunea Orientului Mijlociu, pentru că acest lucru poate conduce la situaţii fără precedent şi greu de anticipat pentru Biserica Ortodoxă, aşa cum s-a întâmplat cu creştinii din Irak şi Siria.

 

Comunitatea creştină locală din Ţara Sfântă are nevoie de angajamentul şi ajutorul vostru. În schimb, ştim că vă veţi îmbogăţi într-o mare măsură prin pelerinajele pe care le faceţi şi prin relaţiile pe care le dezvoltaţi cu noi, fiindcă Patriarhia Ierusalimului rămâne o punte solidă între entităţile naţionale ortodoxe şi sferele politice din regiune’.

 

Au participat, alături de delegaţia Patriarhiei Ierusalimului şi a Patriarhiei Române, membrii Senatului Universităţii din Bucureşti, cadre didactice ale mai multor facultăţi, studenţi şi oameni de cultură.

 

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt concert susţinut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

 

Al 141-lea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului, pe numele său de mirean Ilias Giannopoulos, s-a născut în 1952, în sudul peninsulei Peloponez din Grecia. În anul 1986 a fost numit reprezentant patriarhal pentru Consiliul Mondial al Bisericilor. A slujit ca stareţ în Cana Galileii, iar mai apoi ca Exarh al Sfântului Mormânt în Qatar. Curând după numirea sa ca Arhiepiscop al Muntelui Tabor, pe 9 august 2005 a fost ales Patriarh al Sfintei Cetăţi a Ierusalimului şi al întregii Palestine, al Siriei, Arabiei, dincolo de Fluviul Iordanului, al Canei Galileei şi al Sfântului Sion. Întronizarea a avut loc pe 22 noiembrie 2005 în Biserica Sfântului Mormânt.

– See more at: http://basilica.ro/patriarhul-ierusalimului-%E2%80%93-%E2%80%9Edoctor-honoris-causa%E2%80%9D-al-universitatii-bucuresti-101432.html#sthash.2f1omxqy.dpuf