O scrisoare de felicitare către Mitropolitul Onufrie al Kievului, cu ocazia aniversării întronizării Preafericirii Sale, a fost trimisă de către Patriarhul Ioan al Antiohiei.
Patriarhul Ioan, în mesajul său, printre altele, subliniază: „Cu ocazia împlinirii a 9-a ani de la alegerea dumneavoastră ca Mitropolit al Kievului și Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ucrainene surori, exprim Preafericirii Voastre sincerele felicitări și cele mai bune urări. Atât în numele meu personal, cât și în numele fraților mei ierarhi din Sfântului Sinod al Bisericii Antiohiei și al tuturor fiilor Bisericii Antiohiene”.
În alt moment, Întâistătătorul Bisericii din Antiohia a subliniat că, după ce Dumnezeu l-a ales pe Preafericitul Părinte Onufrie pentru această slujire, l-a înzestrat, potrivit Apostolului, cu „înțelepciunea cea de sus”, care este „mai întâi…curată, apoi pașnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă și de roade bune, neîndoielnică și nefățarnică” (Iacov 3: 17). Această înțelepciune, care Vă caracterizează, este exact lucrul de care are nevoie binecuvântata Biserică a Preafericirii Voastre în aceste vremuri grele”. De asemenea, Patriarhul Ioan al Antiohiei a subliniat în mod deosebit situația deosebit de grea a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, din cauza persecuțiilor, care s-au declanșat împotriva acesteia. Apoi, a adăugat că sărbătoarea „are loc în acest moment, în care poporul Preafericirii Voastre suferă din cauza nenorocirilor războiului, în timp ce Biserica Preafericirii Voastre suferă de boală, jigniri, nevoi, persecuții, necazuri, pentru Hristos” (II Cor. 12:10). „Înălțăm rugăciunile noastre către Însuși Domnul păcii și „Însuși Domnul păcii să vă dea totdeauna pacea în orice fel” (II Tes. 3:16) și Dumnezeu să Vă întărească, așa încât nimic să nu Vă despartă de dragostea lui Hristos: nici mâhnire, nici necaz, nici prigoană, nici foamete, nici goliciune, nici primejdie, nici sabie (cf. Rom. 8,35). …Fie ca „Dumnezeul a toată mângâierea, care ne mângâie pe noi în toate necazurile noastre” (II Cor. 1: 3-4) să întărească pe Preafericirea Voastră, să Vă încurajeze, ca să rămâneți neclintit în dreapta credință și lucrare a Preafericirii Voastre” – adaugă Patriarhul Ioan în încheiere.
Întâistătătorii altor Biserici Ortodoxe Locale au transmis, de asemenea, urări și mesaje de felicitare, printre care Catolicosul Patriarh al Întregii Georgii, Ilias al II-lea, Patriarhul Porfirie al Serbiei, Mitropolitul Savva al Varșoviei și al Întregii Polonii, Mitropolitul Rastislav al Cehiei și Slovaciei, Arhiepiscopul Ștefan al Ohridei, iar Biserica Ortodoxă din America a trimis o delegație la sărbătoare.
Chiar și Mitropolitul Nicolae al Americii de Est și al New-York-ului, Întâistătătorul Bisericii Ruse din afara Rusiei, i-a transmis urări Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Primat Onufrie.
Mulțumiri ale Mitropolitului Primat Onufrie
În răspunsul Preafericirii Sale, din cadrul Sfintei Liturghii de la Lavra Peșterilor din Kiev, Mitropolitul Onufrie a mulțumit Întâistătătorilor pentru urările lor și a subliniat că ziua întronizării Sale este pentru el „și îmbucurătoare, dar și tristă”.
„Tristă, pentru că nu am făcut câte voiam să fac. Îmbucurătoare, pentru că Dumnezeu mă rabdă de nouă ani cu toate bolile, neputințele și nedesăvârșirile mele. Cu ajutorul fraților noștri episcopi, al preoților și al dumneavoastră, dragi frați și surori, ne confruntăm cu acele dificultăți, care apar pe calea vieții. Biserica nu înseamnă episcopii. Biserica înseamnă și episcopii, și preoții, și laicii. Toți împreună constituim Trupul Bisericii, condus de Hristos. Biserica se extinde nu numai în Ucraina, ci în întreaga lume. Suntem parte a acelei Biserici Ortodoxe, ai cărei copii se află pe toate continentele, care sunt uniți într-o singură familie duhovnicească, care se numește Biserică. Dragostea de Dumnezeu și de aproapele este cea care ne unește… Toate ispitele, care au apărut de-a lungul întregii istorii a Bisericii noastre au avut ca scop să distrugă sau să slăbească dragostea noastră față de Dumnezeu și de aproapele.
Mai mult decât orice, calomnia și nedreptatea îl rănesc pe om și îl smeresc duhovnicește. Dar și cea mai prețioasă răsplată de la Dumnezeu este atunci când omul va înfrunta calomnia cu vrednicie. Mântuitorul nostru a fost fără de păcat, dar și El a fost acuzat de toate: trădarea cezarului și toate celelalte. Domnul le-a îndurat pe toate ca Om și, desigur, cu mulțumire, și a învins răul, a învins și a nimicit iadul. Să ne iubim semenii; orice ar fi ei. Chiar dacă ne scuipă, ne insultă… Să-i iubim pe toți” – a subliniat Preafericitul Mitropolit Onufrie. De asemenea, Mitropolitul Onufrie a urat următoarele: ”Fie ca Domnul să ocrotească pământul nostru ucrainean, poporul nostru, apărătorii noștri și autoritățile noastre. Pentru că fiecare are povara lui și crucea lui. Și scopul tuturor, atât al conducătorilor, cât și al celor conduși, este păzirea dragostei față de Dumnezeu și față de aproapele. Esența vieții este iubirea.Caută iubirea, căci Dumnezeu este iubire. Dacă Îl lepădăm pe Dumnezeu din viețile noastre, nu avem dragoste în noi. Adică nu avem viață în noi, ci doar o existență, pe care nu vreau să o descriu astăzi. Îmi doresc ca noi toți, care trăim în interiorul și în afara Ucrainei, să ne unim cu Dumnezeu și unii cu alții în dragoste”.
În sfârșit, trebuie menționat că în afara Lavrei Peșterilor din Kiev, Mitropolitul Onufrie a fost întâmpinat de un număr restrâns de adepți ai schismaticei Biserici Autocefale din Ucraina, care strigau: „Onufrie să meargă la pușcărie!”.