Patriarhul Irineu al Serbiei a cerut împăcarea celor două Biserici

Patriarhul Irineu al Serbiei a cerut împăcarea celor două Biserici

Patriarhul Irineu şi-a exprimat satisfacţia pentru vizita sa în Austria, pe care a încheiat-o astăzi, marţi, 14 septembrie 2010.
Patriarhul Irineu s-a întâlnit pe perioada sejurului său la Viena cu Preşedintele Austriei, H. Fischer, primarul Vienei, domnul M. Haulp, Mitropolitul Austriei Mihail şi Cardinalul romano-catolic Christoph Schönborn.
De semnalat că duminică, 12 septembrie, Patriarhul Serbiei Irineu a liturghisit în sfânta biserică a Învierii lui Hristos.
Patriarhul Serbiei, în declaraţiile sale, s-a referit la relaţiile Bisericii Ortodoxe cu cea romano-catolică, precum şi la celebrarea comună a Paştelui.
„Trebuie să facem tot ce putem ca cele două Biserici să se întoarcă una spre cealaltă, ca drumurile care le-au despărţit să se aproprie, pentru că aceasta este voia lui Dumnezeu”, a subliniat în acest sens Patriarhul Irineu.
De asemenea, Irineu a accentuat: „Faţă de noi, ortodocşii, există infailibilitatea papei. Aceasta este poate şi unica temă, dar în timpul dezbaterii sau al dialogului mai degrabă, putem spre bucuria lui Dumnezeu să ajungem la o rezolvare pozitivă”.
În ceea ce priveşte celebrarea comună a Paştelui, Patriarhul Serbiei a declarat că „aceasta este o mare nevoie” şi este o temă a calendarului.
„Reflectăm la ea de foarte mult timp şi s-a întrunit chiar şi un sinod în Cetate (Constantinopol), unde tema calendarului s-a dezbătut foarte aprins. O parte a Bisericii Ortodoxe şi-a însuşit calendarul nou, în timp ce cealaltă parte l-a primit pe cel vechi”.

Întâlnire cu Christoph Schönborn

Patriarhul Irineu al Serbiei s-a întâlnit şi cu Cardinalul Christoph Schönborn, în palatul de lângă Catedrala Sfântul Ştefan.
Pe perioada întâlnirii, Cardinalul Schönborn a menţionat că vizita de astăzi a Patriarhului Irineu al Serbiei „este un semn al unităţii de credinţă”.
De asemenea, cardinalul şi-a exprimat speranţa ca sârbii care trăiesc în Austria să-şi păstreze credinţa.
Din partea sa, kir Irineu a dorit ca această vizită a sa să fie roditoare, nu doar acum, ci şi în viitor.

Patriarhul Irineu despre Kosovo

Patriarhul Irineu s-a referit şi la tema Kosovo-ului, subliniind că „dialogul dintre sârbi şi albanezi va fi cea mai bună rezolvare pentru Kosovo; însă trebuie să îndeplinească condiţiile ambele părţi”.
„Vrem să se găsească o soluţie corectă şi dreaptă, care să-i mulţumească pe albanezi, dar să nu-i deranjeze pe sârbi. Hotărârea depinde de SUA şi de Europa”, a subliniat printre altele Patriarhul Irineu al Serbiei.
În sfârşit, a adăugat: „Pentru noi lucrul cel mai important este conservarea sfintelor locuri, precum şi asigurarea unei vieţi paşnice pentru oamenii care trăiesc acolo. Repet că dialogul dintre noi şi albanezi va fi cea mai bună soluţie”.

Trad. : Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: romfea.gr.

Un comentariu la „Patriarhul Irineu al Serbiei a cerut împăcarea celor două Biserici”

  1. …suportam umilinte si calcam in picioare sangele martirilor ce si-au dat viata pentru apararea Bisericii lui Hristos…?

    Dumnezeu Cel Mare si Atotputernic mai poate scapa Biserica Ortodoxa din ghearele catolice viclene,deoarece aceia care sunt investiti s-O apere,se lasa usor inselati,zambind!

    DOAMNE, PAZESTE POPORUL TAU!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: