PATRIARHUL KIRIL A SFINŢIT CEA MAI MARE BISERICĂ DIN ORIENT

PATRIARHUL KIRIL A SFINŢIT CEA MAI MARE BISERICĂ DIN ORIENT

Kolyma (numită de occidentali Siberia) a fost locul unde milioane de oameni au fost exilați de regimul opresiv stalinist, murind ca niște martiri, departe de țările sau locurilor lor de obârșie, în cumplitul viscol siberian.

Magadan, 2 Septembrie

Preafericitul Kirill, Patriarh al Moscovei și a toată Rusia a sfințit Catedrala Ortodoxă din Magadan, închinată Preasfintei Treimi, cea mai mare catedrală din Orientul Îndepărtat.

Patriarhul a spus: „Kolyma este Calvarul rusesc și probabl cei care au ucis oameni pe pământul acesta, pronunțând acele cumplite cuvinte în timpul transportării deportaților: Pas la dreapta, pas la stânga, împușcat fără avertizare nu și-au imagnat că o măreață catedrală va fi ridicată aici” a spus acesta după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Ierarhul a numit catedrala „un mare semn arătând că adevărul lui Dumezeu este viu și că nimeni, nici chiar ce mai mari forțe ale umanității nu pot distruge acest adevăr”. El a adăugat: „Catedrala este un simbol al victoriei împotriva răului” și un chivot al martirilor, milioane de oameni murind aici și devenind mucenici pentru singura vină de a fi crezut în Hristos.

Patriarhul a sps că tatăl său în ajunul nunții sale a fost arestat doar pentru că el cântase într-un cor al unei Biserici din Sankt Petersburg, deși lucra într-o slujbă seculară și avea o educație înaltă. El a amintit „câte vieți omenești, mijloace și resurse s-au risipit în van în anii ateismului. Și acum suntem îngroziți să vedem că ne lipsesc cele mai necesare lucruri: drumuri bune, mașini de calitate, case durabile. Unde sunt nenumăratele bunuri și resurse? Ele s-au pierdut. De ce? Pentru că am clădit viața națiunii noastre, societatea și statul fără Dumnezeu și împotriva lui Dumnezeu”.

Astăzi, sunt oameni care apar în politică și spun că trebuie să ne întoarcem la trecut: la viața fără Dumnezeu. Răspundem acestor oameni: veniți la Kolyma și veți vedea ce înseamnă să construiești o viață fără Dumnezeu, și mai mult, pe oasele celor care au mărturisit credința lor în Dumnezeu” a spus patriarhul rus.
Kolyma este țara campusurilor de prizonieri ale lui Stalin, țara unde și sute de mii de români au fost deportați de regimul comunist sovietic.

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa:http://www.doxologia.ro