Patriarhul Kirill al Moscovei și al Intregii Rusii: Marele și Sfântul Sinod Ortodox nu va discuta sub nicio formă despre unirea cu non-ortodocșii

1.2P20150524-VSN_8791-1200

Viitorul Mare si Sfânt Sinod Pan-Ortodox va lua în considerare un proiect de document, care face referire la relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul creștinilor, adoptat in cadrul celei de-a 5-a Conferințe Pan-Prtodoxe Pre-Sinodale din 10-17 octombrie 2015, de la Chambesy.

În ultimele zile, conform unor surse proprii din cadrul Bisericii Ortodoxe, reprezentantii Bisericii au menționat că acest document a fost elaborat pe baza a două texte intocmite încă din anii ’80, unul dintre ele fiind dedicat așa-numitei mișcarii ecumenice, iar celelalt în mare parte dialogurilor bilaterale desfășurate de Biserica Ortodoxa cu comunitățile non-ortodoxe.

“Necesitatea unei revizuiri considerabile a fost dictată de schimbările care au avut loc în cadrul denominațiunilor protestante, în ultimele decenii”, a declarat in aceste zile Patriarhul Rusiei, informeaza in premiera LoNews.ro.

“Influențate de ideologia laică, multe dintre ele s-au angajat pe calea revizuirii nu doar a propriei lor doctrine, ci, totodata, chiar a fundamentelor moralei creștine”.

Aceasta a obligat Biserica Ortodoxă să-si reconsidere relațiile sale cu astfel de comunități, a amintit Sanctitatea Sa.”Critica noastră a fost luată în considerare în procesul de revizuire a acestui document”, a subliniat Patriarhul Kirill. “Astfel, proiectul de document al Sinodului Pan-Ortodox prevede în mod clar că relațiile Bisericii Ortodoxe cu bisericile non-ortodoxe ar trebui să fie construite cat mai rapid cu putință, clarificand cat mai corect toate subiectele eclesiologice, în special din zona acordarii Sfintelor Taine, harului, preoției și succesiunii apostolice în ansamblul său”.

Într-o notă separată, se afirmă că Biserica Ortodoxă, în cadrul participării sale la lucrările Consiliului Mondial al Bisericilor, “nu acceptă ideea de ‘egalitate intre confesiuni’ și nu poate percepe unitatea Bisericii ca pe un compromis inter-confesional”, mai informeaza in exclusivitate Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®.

“Cu siguranță, unirea Bisericii Ortodoxe cu neortodocșii nu este nici măcar menționata în document”, a declarat Patriarhul Kirill.

Sursa: NapocaNews