Patriarhul Kirill al Rusiei: „Trebuie să învăţăm din lecţia dezastrului de la Cernobâl”

Patriarhul Kirill al Rusiei:

„Trebuie să învăţăm din lecţia dezastrului de la Cernobâl”

În ziua comemorării celui de-al douăzeci şi cincilea an de la dezastrul nuclear de la Cenobâl, Patriarhul Kirill al Moscovei şi a toată Rusia s-a adresat întregului popor al Bisericii Ortodoxe Ruse, cerându-i să îşi amintească de faptele eroice ale “lichidatorilor” care au securizat zona contaminată.

Dezastre făcute de mâna omului, care au un crescând efect ameninţător, pe măsură ce civilizaţia noastră se dezvoltă, reflectă ce se întâmplă în sufletul omenesc. Fără o profundă analiză spirituală a rolului pe care omul îl joacă în univers, astfel de dezastre nu pot fi prevenite”, a spus Patriarhul.

Aceasta a adăugat cu regret că mulţi oameni au ratat învăţarea lecţiei de la Cernobâl şi că omul tratează în continuare pământul, apa, aerul, şi mediul întreg, ca un consumator.

„Este imposibil şi nu merită să încercăm să oprim dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei. Dar oamenii nu pot fi feriţi de tragedii similare celor care au avut loc acum 25 de ani, dacă nu învaţă să folosească resursele naturale şi realizările civilizaţiei cu înţelepciune, cu grijă pentru fiecare şi pentru tot ceea ce a creat Dumnezeu” a afirmat ierarhul.
Dezvoltarea ştiinţifică şi tehnologică „nu poate fi non-etică”. Ea trebuie „combinată cu devoţiune pentru standardele morale eterne şi pentru idealurile respectului şi iubirii reciproce. Aceasta este garanţia unui viitor meritat pentru poporul nostru şi pentru lumea ca întreg” a subliniat primatul Bisericii Ruse.

Traducere și adaptare: pr. Ionuț Istrati

Sursa:www.doxologia.ro