Patru preoţi ortodocşi din eparhia ÎPS Laurenţiu Streza au participat la batjocura ecumenistă a “BISERICII DE GHEAŢĂ” de la Bâlea-Lac

Patru preoţi ortodocşi din eparhia ÎPS Laurenţiu Streza au participat la batjocura ecumenistă a “BISERICII DE GHEAŢĂ” de la Bâlea-Lac

Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac

Adrian Cocosila, crestinortodox.ro

Am aflat, cu parere de rau, ca s-a ridicat si anul acesta o constructie de gheata la Balea Lac, ce poarta denumirea de biserica. Parerea de rau a fost si mai mare, cand am primit vestea ca la sfintirea ei au participat si cativa preoti ortodocsi.

In primul rand regret ca omul nu mai face nicio diferenta intre biserica si orice alta constructie. El ar trebui dintru inceput sa nu ajunga sa numeasca aceasta constructie biserica. Dar face cu usurinta asta, pentru ca ii lipseste imaginea adevarata a bisericii. Si ii lipseste, pentru ca vietuieste doar in afara ei. Simplul fapt ca nu are un hram, ar trebui sa-i dea de gandit.

In al doilea rand, imi pare rau ca preotii ortodocsi uita ca nu au puterea de a sfinti un lacas de cult, ca aceasta lucrare ii revine episcopului. Uita ca Sfanta Masa se spala, ca pe ea se lipesc patru bucati de panza cu icoanele celor patru Evanghelisti, ca e imbracata in camasa care infatiseaza giulgiul lui Hristos, ca peste panza alba se asaza Sfantul Antimis, Sfanta Evanghelie, Crucea si ca este unsa cu Sfantul Mir.

Ma voi opri putin asupra sfantului antimis – un patrulater de matase, cu latura de aproximativ 40 de centimetri, pe care sunt reprezentate punerea in mormant si patimile lui Hristos. Intr-un buzunarel de langa marginea superioara, bine inchis prin cusatura, se afla o particica din moastele unui sfant. Facem precizarea ca prin antimis, episcopul autorizeaza oficierea Sfintei Liturghii intr-o anume biserica. Daca episcopul retrage antimisul, in acea biserica nu se mai poate oficia Liturghia, chiar daca biserica a fost sfintita. Or, pentru constructia de la Balea Lac nu s-a daruit un antimis. In aceste conditii nu se poate oficia Sfanta Liturghie. Si atunci nu putem sa nu ne intrebam: care este rostul acestei constructii? Doar turism? Pai Biserica vorbeste de pelerinaj, de partasie la viata dumnezeiasca, nu de turism. Nu le cer omenilor sa nu calatoreasca, ci doar sa nu creada ca acea constructie de la Balea Lac exprima Ortodoxia.

Bine a spus cineva, ca decat sa se depuna un efort an de an pentru ridicare ei, mai bine s-ar ridica un paraclis, unde sa se oficieze Liturghia, caci Biserica nu este un concept abstract, ci este comunitatea celor care se hranesc cu Trupul si Sangele lui Hristos.

Nu am mai luat in discutie prezenta celor de o alta credinta aici, caci este alta tema.

Biserica a fost asemanata unei corabii ce ne poarta pe valurile vietii, spre Imparatia Cerurilor. Menirea ei este aceea de a-i mantui pe cei ce se afla in ea. Dar cand calatoresti intr-o corabie care dupa o vreme devine una cu marea, nu mai poti crede cuvintelor: “Nu va temeti”, caci ca la carma ei nu se afla Hristos.

Construită pentru cel de-al cincelea an, în Masivul Făgăraş, biserica a fost ridicată în imediata apropiere a Hotelului de Gheaţă, după aproape trei săptămâni de muncă.

La fel ca şi anul trecut, slujba de sfinţire a fost, de fapt, o îmbinare a mai multe slujbe diferite, cei şapte preoţi prezenţi prezentând serviciile religioase potrivite şi permise pentru un asemenea eveniment de rânduielile şi canoanele fiecărei biserici. Slujbele au fost oficiate în limbile română şi germană.

Slujba de sfinţire a Bisericii de Gheaţă a fost oficiată de preoţii ortodocşi Ioan Chidu, Mihaiu Resiga (Parohia Avrig 3), Liviu Mujat (Parohia Oprea- Cârţişoara) şi Constantin Avram (Parohia Glâmboaca), Ştefan Ioan Crişan (Biserica Greco-Catolică, Parohia Bradu), Michael Ştefan Reger (Biserica Evanghelică, Parohia Cârţa) şi Oscar Raicea (Biserica Romano-Catolică, Biserica Romano-Catolică Sibiu), numărul preoţilor prezenţi fiind cel mai mare înregistrat vreodată la evenimentele de aici“, spune Adelina Grigoroiu, director de marketing al firmei care s-a ocupat de proiect.

Lăcaşul de cult are ca model o veche biserică din satul sibian Mălâncrav. “Construcţia” a fost realizată în întregime din zăpadă, apă şi calupuri mari de gheaţă de gheaţă (pereţii au o grosime ce depăşeşte un metru), extrase din lacul Bâlea, tehnologia de construire fiind aceeaşi cu cea folosită la Hotelul de Gheaţă. În interior, Biserica de Gheaţă are un mic altar, bănci de gheaţă, icoane în basorelief sculpate în gheaţă iar iluminatul este asigurat de leduri ecologice, ce nu degajă căldură şi un candelabru.

Biserica de Gheaţă poate găzdui diverse evenimente, dar pentru toate acestea este nevoie de programare. În sezoanele trecute, la bisericile de gheaţă construite la Bâlea Lac au fost oficiate două botezuri, o cununie religioasă şi mai multe slujbe sau momente de rugăciuni.

Biserica de Gheaţă şi Hotelul de Gheaţă sunt principalele obiective ale Proiectului de Marketing Turistic “Hotel of Ice- Bâlea Lac”. Aceasta promovează ecumenismul şi este deschisă, în mod gratuit, oricărui doritor, indiferent de religie sau orientare.

Iniţial, inaugurarea obiectivului a fost programată pentru jumătatea lunii ianuarie, dar condiţiile meteorologice nefavorabile au determinat organizatorii să amâne acest moment.

Anul trecut, pe Razboi intru Cuvant scriam, de asemenea:

SACRILEGIUL “DE GHEATA” DIN OGRADA IPS LAURENTIU (Stiri 21-24 ianuarie 2010)

Si intrebam atunci cateva lucruri care raman si astazi valabile, in si mai mare masura:

Poate, oare, sa explice IPS Laurentiu Streza, episcopul locului, cine a dat binecuvantare preotului ortodox sa participe la aceasta mascarada care reprezinta nu doar un kitsch religios, ci un adevarat sacrilegiu, dar si ce inseamna biserica “cu caracter ecumenic”, cum anume au “sfintit” aceasta “biserica” un preot simplu ortodox (stiut fiind ca numai episcopul poate sfinti o biserica) impreuna cu niste slujitori ai unor “biserici” eretice, ce slujba anume s-a savarsit aici si dupa care canoane si dupa care randuieli ale Bisericii se vor savarsi Tainele Cununiei si Botezului?!

Este normal ca Biserica Ortodoxa Romana sa incuviinteze, ba chiar sa participe la o asemenea bataie de joc la adresa ideii de Biserica si sa vanda iluzii oamenilor ca acolo chiar ar exista un lacas de cult autentic, fara ca membrii Sfantului Sinod sa ofere vreo explicatie?!

De atunci, s-a ajuns de la un preot la patru. Si sminteala sincretismului religios “promovat” fatis si fara rusine, si mascarada continua nestingherite, fara ca nimeni sa faca nimic… :(

 

Sursa:www.razbointrucuvant.ro

 

Un comentariu la „Patru preoţi ortodocşi din eparhia ÎPS Laurenţiu Streza au participat la batjocura ecumenistă a “BISERICII DE GHEAŢĂ” de la Bâlea-Lac”

 1. Doamne ajuta.
  Va rog in numele lui Dumnezeu sa va ganditi ca cineva in grea suferinta asteapta ajutorul dvs., Pot dovedi cu acte in regula.”
  Puteti vedea documentele medicale la adresele de mai jos:
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_01.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_02.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_03.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_04.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_05.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_06.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_07.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_ferarute Frati crestini doresc sa va ganditi macar o clipa la un asa chin , tare greu mai este sa nu mai poti face lucruri pe care stii ca le faceai iar acu nu mai poti, mai ales sa pot merge asa cum mergeam altadata, Am Diabet f f complicat, imi fac injectii cu insulina de 4 ori pe zi, si vederea mi-sa slabit, si sotia este f bolnava cardiovascular, este foarte greu sa traim 2 persoane doar cu un ajutor de la handicap, pe care il primesc doar numai eu,, eu ma numesc mihai feraru de 54 ani, fratilor va rog in numele lui Dumnezeu ajutatima cu cat de putin din putinul vostru Dumnezeu va face mult ptr mine, iar pe voi o sa va rasplateasca asa cum stie el ptr gestul vostru, ptr asta eu am cont la banca,, raiffaisen bank in romania cu nr ro93rzbr0000060001059026 in lei si in euro nr ro72rzbr0000060004438690 cod swift rzbrrobu pe nume mihai feraru. ma voi ruga lui Dumnezeu ptr sanatatea si binele vostru la toti. DOAMNE AJUTA .A-R
  tel 0040761887298,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: