PELERINAJ ÎN GEORGIA LA CĂMAȘA MÂNTUITORULUI ȘI LA SFÂNTUL GAVRIIL URGHEBADZE (2024, 7 zile)

PELERINAJ ÎN GEORGIA

 LA CĂMAȘA MÂNTUITORULUI

 ȘI LA SFÂNTUL GAVRIIL URGHEBADZE (7 zile)

15 -21 IANUARIE 2024

ZIUA I, LUNI, 15 ianuarie 2024, BUCUREȘTI – KUTAISI

Întâlnirea va avea loc pe aeroportul Henry Coandă – Otopeni la ora 15:25 pentru decolare la ora 17:25 și sosire în Kutaisi la ora 00:45 – ora locală (durată zbor 5 ore și 20 min, cu escala din Istanbul)

ZIUA II, MARȚI, 16 ianuarie 2024, KUTAISI

Transfer aeroport-hotel;

Cazare în camere duble sau triple la hotel; Odihnă câteva ore; Mic dejun;

Catedrala Bagrati (Monument UNESCO), simbol al orașului, închinare la racla cu fragmente mari din sfintele moaște ale sfinților: Marele Mucenic Gheorghe, Ierarhul Nicolae, Cuviosul Benedict, Mucenicul Teodor Tiron, Mucenicul Emilian, Teofilact Mărturisitorul și alții, de toți, 11 Sfinți.

Mănăstirea Moțameta, venerarea moaștelor întregi ale Sfinților frați și cneji mucenici David și Constantin. Cine dorește poate trece în genunchi pe sub racla sfinților făcători de minuni.

Mănăstirea Ghelati, ”Noul Athos”, ”Ierusalimul neamului georgian”, venerarea mormintelor ce adăpostesc moaștele Sfinților: Regele David Constructorul, Regele Solomon I, Regele Solomon al II-lea, icoana relicvar cu moaștele Sfântului Cuvios Alexandru din Svir și alte sfinte moaște într-o răcliță de lemn. Catedrala mănăstirii adăpostește mormintele a 24 de regi, patriarhi, ierarhi, mare parte din ei fiind trecuți în rândul sfinților.

Ne îndreptăm spre Tbilisi, actuala capitală a Georgiei, o distanță de 250 km pe care o parcurgem în aprox. 4 ore și 30 min. Cazare în camere duble sau triple la hotel de trei stele.

ZIUA III, MIERCURI, 17 ianuarie 2024, TBILISI

Biserica Metekhi cu moaștele Sfintei Suzana (Șușanica) și locul muceniciei Sf. Abo, sec. 8.

Catedrala Sioni (vechea Patriarhie) cu următoarele sfințenii: Crucea Sfintei Nina, moaștele Sf. Apostol Toma, mormântul Sf. Ioan Mangliiski – „Gură de Aur al Georgiei”, mormintele Sfinților Patriarhi Ambrozie, Kirion ș.a.

Biserica Ancishati cu moaștele Sf. Patriarh și Mucenic Evdemoz, sec. 6.

Noua Catedrală Patriarhală „Sfânta Treime” (Sameba), cu 13 altare și moaștele mai multor sfinți, dintre care amintim capul Sfintei Mucenițe Eugenia, fragmente din moaștele Sfinților Mucenici Gheorghe și Teodor și ale Sfinților Cuvioși Petru Athonitul și Șio Mgvime. În altar se păstrează piatra Sf. DAVID Garedji.

Catedrala rusă Sf. Alexandru Nevsky cu fragment din moaștele acestuia, mormântul Sf. Ierarh Zenovie de la Glinsk și al minunatului și mult-iubitului părinte Vitalie, făcător de minuni și grabnic ajutător, încă necanonizat,  dar foarte cinstit de georgieni. Cazare Tbilisi.

 

ZIUA IV, JOI, 18 ianuarie 2024, KAHETIA

Mănăstirea Bodbe cu moaștele Sfintei Nina, cea întocmai cu Apostolii și luminatoarea Georgiei – unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia. Tot aici venerăm icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni și icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Zografu, cu părticică din sfintele lui moaște.

Mănăstirea Hirsa, cu moaștele Sf. Cuvios Ștefan, unul din cei 13 Părinți sirieni.

Mănăstirea Sf. David Garedji și a Sf. Cuvios Dodo, ucenicul său, cu mormintele care adăpostesc moaștele acestora.

Cazare Tbilisi.

 

ZIUA V, VINERI, 19 ianuarie 2024, MTSKHETA, vechea capitală a Georgiei

Mănăstirea Jvari, sec. 6, care se află chiar pe locul unde Sfânta Nina a înfipt în pământ o mare Cruce din lemn făcătoare de minuni și vindecătoare de boli.

Mănăstirea Svetitskhoveli  (Stâlpul dătător de viață) cu hramul Soborul Sfinților Apostoli. Aici se păstrează Cămașa Mântuitorului, cojocul Sf. Proroc Ilie, părticică din piciorul Sf. Apostol Andrei, moaștele Sf. Rege Vahtang Gorgasali, ale Sf.  Patriarh Melchisedec, iar în altar mormintele Sf. Eustatie al Mtskhetei (sec. 6) și ale Sf. Rege Dimitrie (sec. 13).

Mănăstirea de maici Samtavro cu hramul Schimbarea la Față a Mântuitorului. Aici se află moaștele a 6 sfinți: primii regi creștini ai Georgiei Mirian și Nana (sec. 4); în altar, sub Sf. Masă, se află moaștele Sf. Sfințit Mucenic Aviv (Abibus), Episcop de Nekresi (unul din cei 13 Sfinți Părinți sirieni); în stânga pronaosului, moaștele Sf. Cuv. Gavriil Georgianul cel nebun pentru Hristos (Urghebadze), iar afară mormintele Sfintelor Cuvioase Nina Amilahvari cea Bătrână și Nina Amilahvari cea Tânără. Tot aici se vizitează mormântul gol al Sfântului Gavriil Urghebadze și muzeul care adăpostește hainele și obiectele Sfântului. În biserică există o raclă cu părticele din moaștele mai multor sfinți și o raclă cu un fragment din Stâlpul făcător de viață.

Mănăstirea Sf. Șio Mgvime (9 km de Mtskheta) cu mormântul său și cel al Sf. Ierarh Alexandru.

Cazare Tbilisi.

 

ZIUA VI, SÂMBĂTĂ, 20 ianuarie 2024, TBILISI – GORI – KUTAISI

Mănăstirea Samtavisi cu moaștele Sf. Cuvioși Isidor și Tadei, doi din cei 13 Sfinți Părinți sirieni.

Catedrala din Gori cu icoana făcătoare de minuni a Răstignirii Domnului, ocrotitoarea orașului și mai multe icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului.

Mănăstirea Breti (Sf. Mare Mucenic Gheorghe) cu moaștele Sf. Cuvios Piros (unul din cei 13 Părinți sirieni), icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Rugătoarea cu părticele din moaștele a 13 Sfinți, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe cu o părticică din sfintele lui moaște și alte icoane relicvar.

 

ZIUA VII, DUMINICĂ, 21 ianuarie 2024, KUTAISI – BUCUREȘTI

Transfer la aeroportul din Kutaisi, unde trebuie să fim la orele 3 dimineața. Decolare cu Pegasus Airlines la ora ora 5:00. Zbor cu escală. Aterizare la Otopeni la ora 10.50.

TARIF: 450 EURO + biletul de avion (prețul este în creștere, de la 150 euro/25.11.2023)

TARIFUL INCLUDE:

  • 5 nopți de cazare la hotel de trei stele în camere duble sau triple (o noapte în Kutaisi și 4 nopți în Tbilisi);
  • 5 mic dejun;
  • Transferuri aeroport – hotel – aeroport;
  • Transport local la obiective (autocar sau microbuz)
  • Ghid și preot însoțitor.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

  • Asigurarea de sănătate;
  • Cinele;
  • Tips șofer (se recomandă minim 5 euro);
  • Alte cheltuieli personale.

NB: Este nevoie de pașaport!

ÎNSCRIERI ȘI DETALII: 0721045424

EMAIL: teostirict@yahoo.com

%d blogeri au apreciat: