Pemptousia.ro: DOUĂ MINUNI ALE SFINŢILOR RAFAIL, NICOLAE ŞI IRINA

Două minuni ale sfinților Rafail, Nicolae și Irina

*

1. Preacucernică stareță Evghenía,

Vreau să le mulțumesc sfinților Rafail, Nicolae și Irina pentru minunea pe care au săvârșit-o cu mine. În mai 1985, după ce am efectuat o biopsie, am fost diagnosticat cu cancer la prostată. Am plecat urgent în Germania, împreună cu soția mea, și, după mai multe demersuri, am fost internat într-un spital de stat. O nouă biopsie efectuată a scos la lumină faptul că era vorba despre o tumoare malignă. Imediat am fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a mi se extirpa partea afectată a prostatei. După o săptămână am început să fac radioterapie, care a durat șase săptămâni, șase mii de cobalturi, câte 200 de unități pe zi.

Nu mai pomenesc nimic despre durerile și greutățile prin care am trecut, într-o țară străină, ca străin printre străini, neavând nici un prieten, nici o persoană dragă alături de mine, căci soția mea a trebuit să se întoarcă în Cipru. Întreaga terapie a durat trei luni. Pe data de 22 august m-am întors acasă.

În aprilie 1986 a trebuit să merg din nou în Germania, la același spital, pentru că simțeam anumite neregularități. Am fost supus unei noi terapii, care a durat o lună. Mă luptam eu pentru supraviețuire, se lupta și doctorul să scoată cât mai mulți bani de pe urma mea… Pentru o perioadă de timp, credeam că sunt mult mai bine și că durerile și chinul meu au luat sfârșit. Însă speranțele mi-au fost spulberate în momentul în care am început să fac hematurie (urinare cu sânge). Am fost transportat de urgență la Spitalul de stat din Nicosia, unde doctorii au depus un efort supraomenesc în încercarea de a mă vindeca. Mi-au făcut transfuzie de sânge, însă fără nici un rezultat. Atunci au decis să-mi extirpe și restul de prostată rămas, după care m-am întors acasă.

La începutul lunii august 1988, o mișcare bruscă pe care am făcut-o mi-a provocat o durere imensă la coloana vertebrală. Analizele și radiografiile efectuate au arătat faptul că suferisem o metastază la coloana vertebrală, care m-a țintuit imediat la pat. Eram vizitat de un doctor, care îmi făcea injecții și îmi dădea medicamente analgezice ca să-mi aline durerea. Și totuși, starea mea se agrava tot mai mult. Într-un final, am fost transportat din nou la Spitalul de stat din Nicosia, unde mi s-a confirmat metastaza de la coloana vertebrală. În cincisprezece zile, metastaza s-a extins și la coastele din dreapta, iar apoi și la cele din stânga. Am fost supus unei terapii care a durat opt luni. Nici injecțiile analgezice și nici morfina nu puteau să-mi aline durerea insuportabilă. Doctorii au decis că au făcut tot ce le stătea în putință și că trebuia să mă întorc acasă, în Paphos, sperând că durerile mă vor lăsa încet-încet.

Am fost trasportat din Nicosia în Paphos sub efectul unei puternice doze de morfină. Cum am călătorit și am reușit să ajung acasă numai Dumnezeu știe. Am stat paralizat la pat, numai cu fața în sus, fiindcă nu mă puteam întoarce nici în stânga, nici în dreapta. Dar cât puteam rezista numai culcat pe spate? Mâncarea, apa și orice alt ajutor îmi era adus la pat. Medicamentele pe care le luam – cortizon și Orimeten pentru boală, precum și morfină și calmante pentru durere – îmi creau alte neplăceri, mai ales la stomac. Zăcutul în pat îmi crease osteoporoză. Simțeam dureri imese în tot corpul, iar morfina nu mă ajuta aproape deloc. Câteodată Îl rugam pe Dumnezeu să-mi ia viața ca să scap de durere, de vreme ce nu mai aveam nici o șansă să mă vindec. Alteori ziceam că Dumnezeu nu mă va părăsi și nădăjduiam să mă fac bine. În acele clipe simțeam o putere și un curaj de nebănuit, punându-mi toată nădejdea în Dumnezeu. Mă rugam ca nimeni altcineva să nu mai sufere de o astfel de boală și nici să aibă asemenea dureri. Știința, care a avansat atât de mult în zilele noastre, era neputincioasă, neavând nici un răspuns pentru boala mea. Vedeți? Oricât de mult ar progresa, știința umană are limitele ei, dincolo de care nu mai poate face nimic. Sursa şi continuarea: pemptousia.ro