PERSONALITĂŢI ALE SOCIETĂŢII DIN ISRAEL CER SCUZE CREŞTINILOR PENTRU INCIDENTELE CU ULTRA-ORTODOCŞII EVREI

PERSONALITĂŢI ALE SOCIETĂŢII DIN ISRAEL CER SCUZE CREŞTINILOR PENTRU INCIDENTELE CU ULTRA-ORTODOCŞII EVREI

Cu două săptămâni în urmă, în cotidianul Haaretz s-a menţionat o practică a unor evrei ultra-ortodocşi de a scuipa pe clericii creştini pe stradă.

Vinerea trecută, un grup de personalităţi ale societăţii evreieşti, intelectuali şi politicieni, a vizitat Patriarhia Ortodoxă de Ierusalim, pentru a cere iertare. Un membru al delegaţiei, Rabbi Arik Ascherman, Secretarul general al Rabinatului pentru Drepturile Omului a menţionat că în ziua de Yom Kipur, iudeii îşi cer iertare de greşelile între ei şi Dumnezeu, dar greşelile făcute între oameni nu pot fi iertate, nici măcar de Dumnezeu, dacă cel care a greşit nu îşi cere iertare. Ascherman a condamnat această practică a scuipării.

Delegaţia s-a întâlnit în Vechea Cetate a Ierusalimului cu Patriarhul grec ortodox, Preafericitul Teofil III, care a spus că şi el s-a confruntat cu această tradiţie trivială, dar s-a abţinut de fiecare dată de la a răspunde. El a spus că scuiparea creştinilor este o reflecţie a ignoranţei celor care nu înţeleg cu adevărat care este semnificaţia religiei şi credinţei.

Printre membrii delegaţiei evreieşti s-a aflat şi Viceprimarul Ierusalimului, Yosef („Pepe”), dar şi consilierii locali Laura Wharton şi Meir Margalit. “De vreme ce iubim acest oraş, simţim că tot ce se întâmplă aici ne afectează” a spus Margalit. “Am venit să cerem iertare în ciuda faptului că nu am luat parte la aceste acte reprobabile, dar credem în responsabilitatea reciprocă”.

Săptămâna viitoare o delegaţie similară va vizita reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Armene din Ierusalim, pentru a cere iertare clericilor de acolo pentru acelaşi fapt anti-social.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati, http://www.haaretz.com

Sursa: http://www.doxologia.ro

%d blogeri au apreciat: