PF Onufrie a condus Sfânta Liturghie la mănăstirea Teofania în Ziua Numelui

25 iunie 2024 15:56

Autor: Uniunea jurnaliștilor ortodocși
Păstoriții îl felicită pe Întâistătătorul lor de Ziua numelui pe 25 iunie 2024. Imagine: news.church.uaPăstoriții îl felicită pe Întâistătătorul lor de Ziua numelui pe 25 iunie 2024. Imagine: news.church.ua

După Liturghie, clericii și credincioșii care au asistat la slujbă l-au felicitat pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu ziua Patronului ceresc.

Pe 25 iunie 2024 a avut loc slujba festivă în biserica Sfântului Panteleimon din mănăstirea de maici Teofania, mun. Kiev, în cinstea Zilei NUmelui a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainenerelatează Departamentul pentru Informare și Educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine a oficiat Sfânta Liturghie în catedrala principală a mănăstirii de maici în ziua sărbătoririi Sfântului Onufrie cel Mare.

Împreună cu Întâistătătorul, au coliturghisit membrii permanenți ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene: mitropolitul Agafanghel de Odesa și Izmail, mitropolitul Serghie de Ternopil și Kremeneț, Președintele Curții Ecleziastice a Bisericii Ortodoxe Ucrainene mitropolitul Teodor de Kamianeț-Podilski și Horodok, conducătorul Departamentului pentru Relații Bisericești Externe din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei, coordonatorul administrativ al Bisericii Ortodoxe Ucrainene  mitropolitul Antonie de Boryspil și Brovary, președintele Departamentului pentru Informare și Educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene mitropolitul Clement de Nijin și Pryluki. De asemenea, au fost prezenți mitropoliți, arhiepiscopi, episcopi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, clerul mănăstirilor din Kiev și alți clerici invitați.

La slujbă au participat stareți și maici de la mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene, pelerini și enoriașii mănăstirii.

Imnurile liturgice au fost interpretate de corul Academiei Teologice din Kiev, condus de arhimandritul Leontie (Tupkalo).

În timpul Liturghiei, Întâistătătorul s-a rugat ca Dumnezeu să reverse mila Sa asupra poporului ucrainean, cerând ca Dumnezeu să le dea înțelepciune autorităților, să întărească ostașii cu curaj, să elibereze ostaticii, să vindece pe cei bolnavi și să adăpostească pe cei fără de adăpost.

La sfârșitul slujbei, cei adunați i-au cântat Întâistătătorului „Mulți ani” cu ocazia Zilei Sfântului său ocrotitor. Mitropolitul Agafanghel al Odesei și Izmailului a rostit un cuvânt de felicitare. După aceasta, Întâistătătorului i-a fost înmânat o distincție din partea Sfântului Sinod – Ordinul Bisericii Ortodoxe Ucrainene „Învierea lui Hristos”.

Preafericitul Mitropolit Onufrie a mulțumit tuturor celor prezenți pentru felicitări și rugăciuni și a vorbit pentru cei adunați despre viața Sfântului Onufrie cel Mare.

Apoi, toți credincioșii care au asistat la slujba festivă l-au felicitat Preafericitul Părinte Mitropolit cu Ziua Patronului său ceresc.

UJO a informat mai devreme că Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine a fost, de asemenea, felicitat de Ziua Patronului său ceresc de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ținuturilor Cehe și Slovaciei și de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din America.