Pomenirea părinților de la Sinodul IV Ecumenic
Biserica Ortodoxă îi pomenește duminica aceasta pe Sfinții Părinți care au participat la Sinodul al IV-lea Ecumenic, ținut la Calcedon, în anul 451. A fost convocat de Împăratul Marcian și a rămas în istorie drept unul dintre cele mai importante Sinoade. Decisivă a fost respingerea ereziei monofizite, Părinții stabilind atunci în canoane învățătura Ortodoxă cu privire la Persoana Mântuitorului Iisus Hristos și la cele două naturi sau firi ale Sale.
„Sinodul al IV-lea de la Calcedon a condamnat erezia care a luat fiinţă în urma controverselor hristologice şi trinitare din secolul IV. Iată în secolul V monofizitismul este o consecinţă a ereziilor ariene şi o consecinţă a ereziilor condamnate deja în primele trei sinoade ecumenice. Formula pe care o cunoaştem de la Sinodul IV ecumenic acceptată de Sfinţii Părinţi care s-au întrunit la Calcedon este aceea că Mântuitorul Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat şi Om adevărat. Firile Mântuitorului sunt neîmpărţite şi nedespărţite, aşa ne învaţă Sfinţii Părinţi de la Calcedon. De aceea, noi credem şi mărturisim şi propovăduim că Mântuitorul Iisus Hristos este şi va rămâne Dumnezeu adevărat şi Om adevărat”, a declarat PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
La Calcedon nu s-au luat doar hotărâri dogmatice, ci și administrative, cea mai importantă dintre ele fiind stabilirea ordinii canonice a Tronurilor Apostolice, așa numit-a Pentarhie: Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim.