POMENIREA SFÂNTULUI GRIGORIE DECAPOLITUL

POMENIREA SFÂNTULUI GRIGORIE DECAPOLITUL

Pomenirea Sfântului Grigorie Decapolitul
La 20 noiembrie, Biserica noastră îl pomeneşte pe Cuviosul Grigorie Decapolitul, ale cărui sfinte moaşte se află la Mănăstirea olteană Bistriţa. Monah îmbunătăţit, acesta a trăit la cumpăna veacurilor al VIII-lea şi al IX-lea.„Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut în sud-estul Asiei Mici, în Irinopolis, în ţinutul Decapole pe la anul 780-790 într-o familie creştină, cinstitori de Dumnezeu şi iubitor de Biserică. Sfântul atunci când a crescut până la vârsta adolescenţei a urmat şcolile timpului şi a dorit să mărturisească pe Hristos şi să îmbrăţişeze viaţa monahală în ciuda dorinţei părinţilor de a-l căsători. Astfel, el s-a retras în munţii Isauriei pentru meditaţie, pentru citirea Sfintelor Scripturi şi pentru rugăciune”, a explicat pentru TRINITAS TV Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Renumit în tot Bizanţul pentru curăţia vieţii sale, Sfântul Grigorie Decapolitul a trecut la Domnul la 20 noiembrie, în anul 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol. Cinstitele sale moaşte au fost aduse la Mănăstirea vâlceană Bistriţa la sfârşitul secolului al XV-lea.

Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950. Un fragment din cinstitele sale moaşte se află şi la Biserica „Hagiu” din Capitală.