Post în Ajunul Bobotezei

Post în Ajunul Bobotezei

Pe 5 ianuarie 2014 este Ajunul Bobotezei. Pentru a întâmpina cum se cuvinte această mare sărbătoare, credincioşii ţin post aspru sau chiar post negru, luând numai dimineaţă Agheasmă Mare.

„Este vorba şi de o ajunare duhovnicească. Oamenii se pregătesc pentru a preîntâmpina cum se poate mai bine mare sărbătoare care urmează. Şi înaintea sărbătorii Bobotezei avem o zi în care se ajunează, adică Ajunul Botezului. Este o zi de pregătire duhovnicească prin post aspru pentru a preîntâmpina această mare sărbătoare a Botezului Domnului. Credincioşii aduc aceste ajunări ca jertfe pentru Mântuitorul Iisus Hristos şi pentru sărbătorile acestea înaintea cărora sunt aşezate”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Asist. Dr. Nicolae Giolu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească.

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie, şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită la  29 august.

Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur în Ajunul Bobotezei

Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, sunt oficiate, în aceste zile, slujbe speciale. Astfel, în ziua Ajunului Bobotezei, la 5 ianuarie, se va săvârşi Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

Conform rânduielilor tipiconale din Biserica Ortodoxă, dacă Ajunul Bobotezei cade sâmbăta sau duminica, în ziua de ajun se săvârşeşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar a Sfântului Vasile cel Mare se face în ziua praznicului, fără să se mai unească cu Vecernia.

Când Ajunul Botezului Domnului cade în timpul zilelor săptămânii atunci în ziua de Ajun se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia praznicului Botezului Domnului, iar în ziua sărbătorii Epifaniei se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

2 comentarii la „Post în Ajunul Bobotezei”

  1. Expresia ”post aspru” e corectă, adecvată, dar nu și cea de ”post negru!” Postul nu poate fi negru, el ne apropie de Hristos, Sursa bucuriei adevărate, bucurie pe care n-o poate oferi lumea, și nu de diavol, de care ar sugera că ne apropie folosirea adjectivului ”negru!” Puteți folosi expresia ”post total,” nicidecum pe cea de ”post negru”! Dar observ că nimeni nu răspunde observațiilor mele!

  2. Parinte, binecuvantati!

    Nu stiu daca e nevoie sa schimbati aceasta expresie incetatenita in limba romana. Nu stiu nici daca este chiar asa cum spuneti in ce priveste culoarea neagra. Oare ati vrea sa nu se mai imbrace nici monahii in negru? Negrul postului si negrul imbracamintei imi spune gandul ca au aceeasi semnificatie, si anume o retragere din lume, o restrangere a contactului prin simturi cu lumea, pentru ca omul sa poata fi prezent mai deplin in fata lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: