Poziţia BOR faţă de cererea catolicilor de a sărbători Paştele în aceeaşi zi

pf-daniel-aniversare-adriana-neagoe1

Negocieri la nivel înalt între Biserica Ortodoxă şi cea Catolică. Bisericile au dus negocieri pentru ca Paștele să fie sărbătorit la aceeași dată și de ortodocși și de catolici. Discuțiile pleacă de la mesajul Papei Francisc, care a invitat bisericile inca de anul trecut sa schimbe data acestei sarbatori importante. Biserica Catolica a inceput oficial tratativele, cu cea Anglicana, in timp ce mai multe Biserici Ortodoxe, au fost si ele de acord, cu aceasta schimbare.

”Cand invie Isus al tau? Isus al meu invie azi. Al meu saptamana viitoare. E un scandal (…) Trebuie sa ne punem de acord. Biserica Catolica este dispusa, din timpul lui Paul al VI-lea, sa adopte o data fixa si sa renunte la prima duminica dupa luna plina de dupa echinoctiul de primavara” a spus Papa Francisc.

Francisc Dobos, purtator de cuvant Catolici: ”Zilele trecute Bis Anglicana si-a manifestat in mod oficial deschiderea si dispozitia de a incepe dialogul oficial cu bis catolica pt a stabili o data comuna impreuna cu biserica ortodoxa. Data pastelui este o conventie a bisericilor chiar daca sunt calcule traditionale”.

Vasile Banescu, purtator de cuvant al Patriarhiei: ”Nu toate bisericile ortodoxe au acceptat indreptarea calendarului. Printre ele se numara Biserica ortodoxa Rusa, Sarba, din Georgia, Patriarhia Ierusalimului, Biserica ortodoxa din Ucraina. Va asigur ca Biserica Ortodoxa Romana si toate celelalte care au acceptat calendarul gregorian vor primi cu bunavointa o asemenea initiativa”.

Pentru ca Pastele sa fie sarbatorit simultan, trebuie ca ortodocsii, dar si catolicii sa renunte la sistemul de calcul de pana acum, anunţă cei de la ProTV.

NapocaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: