Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: CONTROVERSE FUNERARE

 

Controverse funerare

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

 

 

Am asistat, zilele trecute, la un nou show de prost gust, desfășurat odată cu moartea și incinerarea lui Sergiu Nicolaescu.

Din păcate, pe lângă mass-media avidă de subiect, nici familia celui plecat dintre noi nu a dat dovadă de prea multă eleganță în a-și exprima durerea.

Pentru că, văzându-se încolțită din toate părțile și acuzată de oameni că nu respectă tradiția ortodoxă a înmormântării, a căutat să se justifice prin…a ataca Biserica Ortodoxă, fără să o intereseze deloc obiecțiile pe care aceasta le are împotriva incinerării trupurilor după moarte.

Nu cunosc detaliile evenimentelor și nici nu vreau să le cunosc: nu mă interesează cine șidacă a vărsat două lacrimi sau o mie de lacrimi…

Însă privind alaltăieri la televizor, când era disputa în toi, dacă să fie incinerat sau nu…am auzit-o pe sora regizorului, Iolanda Nicolaescu, la Antena 3, care făcea dovada că nu-i scăpase nicio emisiune

Cu sau fără tradiție ortodoxă a înmormântării…mă gândesc că doamna, foarte strictă în a respecta dorința celui iubit plecat, ar fi trebuit să aibă în ajun răgazul unor ore de priveghi,rugăciunereflecție…sau oricum și în orice tradiție ar vrea dânsa să numească astfel de lucruri.

Mai ales când ești foarte îndurerat (dacă ești) că nu i se face slujbă religioasă

Pe deasupra, de bună voie, doamna a recunoscut singură că nimeni din familie nu a solicitat o slujbă ortodoxă, ci Sârbu de la Pro TV a încercat un demers în acest sens la o parohie, în calitate de prieten apropiat al lui Nicolaescu.

Și cu toate că s-a auzit această declarație, televiziunile (presa, în general) au ținut-o langamai departe că: familia a solicitat asistență religioasă și Biserica Ortodoxă n-a vrut.

Părea mai degrabă că n-au avut niciodată intenția să o solicite, mai înainte de a se facevâlvă: știau dinainte că arderea la crematoriu nu e compatibilă cu slujba ortodoxă.

Că nu e admisă în Biserica Ortodoxă.

Ba chiar mi s-a părut că sora regizorului a preluat ideea din mers, a protestului împotriva Bisericii, după ce fusese deja exprimată de câțiva dătători cu părerea, tot la televizor.

Dar dacă tot au luat această hotărâre, cei din familie, nu au avut nici măcar decența de a suporta cu demnitate consecințele (drepte sau nedrepte), adică nemulțumirea opiniei publice.

Pe care însă au încercat fără bun simț să o canalizeze împotriva Bisericii Ortodoxe.

Cei ce au cerut discreție și să li se respecte decizia, au fost mai degrabă agresivi și au încercat să oblige Biserica să nu-și respecte credința și datina.

Însă familia lui Sergiu Nicolaescu cred că nu s-a așteptat la reacția dură a oamenilor din stradă și nu a știut cum să gestioneze această nesimpatie populară.

Și am mai auzit cârteli și pe la televizor…

Când Papaiani și-a exprimat prin telefon, de la catafalcul regizorului, regretul și dezacordulfață de decizia incinerării, au închis repede conversația, deși până atunci îl ținuseră mult timp ca să-l întrebe tot felul de prostii, despre care omul, săracul, habar nu avea.

Dacă ar fi contat pentru familia lui Sergiu Nicolaescu religia și ar fi fost cu adevărat importantă pentru ea rugăciunea Bisericii, atunci se informa mai bine asupra motivelorpentru care nu e permisă incinerarea.

Și nu ar fi invocat o slujbă…care nu există. Pentru că acolo se vorbește despre întoarcerea în pământ, „precum ai poruncit Cel ce m-ai zidit și mi-ai zis: pământ ești și în pământ vei merge [Fac. 3, 19], unde toți pământenii mergem, făcând tânguire de îngropare cântarea: Aliluia”[1].

Însă ei (sau ele) au mers pe ideea: decât să ne schimbăm noi decizia, mai bine să-și schimbe Biserica dogmele și slujbele!

Pentru că vrea Dana Grecu, sora lui Nicolaescu (dacă chiar dorea), doctorița Monica Pop…și poate și alții.

Că au auzit că la catolici și protestanți e permis…

Însă dacă cineva le cere celor de la Antena 3 să spună aceleași lucruri ca la B1 TV, ca să fiela fel, se conformează?

Adică mii de oameni (zeci și sute de mii au contribuit la conceperea ei) au scris o teologie, după care vin unii care nu o citesc și nu o cunosc, și o punem în discuție pentru că…ei n-au auzit de ea și n-au citit-o niciodată.

Pentru că nu i-a interesat, pentru că le e suficientă spiritualitatea după ureche

Dar teologia e o știință cel puțin la fel de grea ca și medicina și ca toate științele.

Iar cei care au păreri teologice și chef de contestații de acest fel, să pună mâna să citească și să vină cu opinii fundamentate solid, nu cu lacrimi în colțul ochilor, doar fiindcă li se pare că Dumnezeu ar trebui mințit

Pentru că așa propunea doamna doctor: să facem slujba ortodoxă înainte de incinerare, când încă nu s-a întâmplat nimic

Că Dumnezeu, adică, nu știe intenția noastră…Îl fraierim.

Dumneaei așa procedează în oftalmologie? Nu cred…

Dar dacă ar veni un preot să-i dea niște lecții de medicină – pentru că, poate, a văzut că în altă parte se face altfel -, așa cum vine dânsa ca să dea lecții de liturgică…ce reacție ar avea?

Și apropo de probitatea profesională…tot scandalul s-a centrat pe absența slujbei…dar n-a mai investigat nimeni faptul că a murit din cauză că, cel mai probabil, i s-a pus undiagnostic greșit.

Trecem cu vederea

E adevărat că mai importantă e viața veșnică…dar, dacă e cu adevărat importantă pentru noi, nu e la fel de esențial nu doar să o invoci, ci să și cunoști de ce Biserica a hotărât, de/ de-a lungul a multe secole, într-un fel și nu într-altul?


[1] Rânduiala înmormântării mirenilor, în Molitfelnic, EIBMBOR, București, 2002, p. 225.

Sursa: TPA

5 comentarii la „Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: CONTROVERSE FUNERARE

 1. Gherghel Maria

  Aperciez această luare de poziție, acest articol . (… așa gândesc și eu, acesta este raționamentul corect, științific, dar și uman ,creștin -ortodox ) Aș dorii să pot publica acest articol pe pagina mea de Facebook, pentru prietenii mei.

 2. cornel

  nu vreau sa judec pe nimeni , dar oare din cenusa unui om se mai poate prevala ceva adn? stiu ca e un pacat inaintea Domnului sa fii banuitor , dar daca imediat dupa moartea regizorului aparusera asa-zisi copiii regizorului, mai greu dovedeau paternitatea daca nu aveau de unde sa ia probe biologice, fiind vorba de ceva avere de impartit … nu sunt carcotas de felul meu , si totusi… Pacat, mare pacat ! Dumnezeu sa-l odihneasca!

 3. Eirini

  Si pe mine m-a revoltat pozitia acestor, oameni ce nu inteleg multe lucruri din invatatura Bisercii Ortodoxe, si cer cu tupeu schimbarea dogmei. Mi-e mila de ei, Dumnezeu sa-i lumineze. Dar printre altele la tv am auzit si un fapt pentru care le dau dreptate jurnalistilor carcotasi si anume ca Zoe fiica lui Ceausescu si inca un actor parca, nu-i mai retin numele desi au fost incinerati la cererea lor, atunci au beneficiat de slujba religioasa din partea Bisericii Ortodoxe. Intrebarea jurnalistilor de la Antena 3 etc. a fost: „De ce atunci s-a facut slujba si acum in cazul lui Sergiu Nicolaescu, nu se mai poate face slujba?” Daca este adevarat ca lui Zoe si actorului respectiv li s-a facut slujba desi au fost incinerati, iar acum nu, vinovati sunt clericii din fruntea Bisericii care nu sunt consecventi in respecatarea invataturii BO, ba mai mult au produs sminteala si au dat frau liber blamarii BOR.

 4. GabiM.

  Dragilor,chiar nu intelegeti ca tot acest tam-tam a TREBUIT sa se faca,acesta constituind un fel de argument spre a pune in „discutie publica”,acea hotarare deja luata de masonerie,pentru schimbarea dogmelor Bisericii Ortodoxe,?!?Deci,cu aceasta ocazie,s-a dorit sa fie si ultima parte a „spectacolului” vietii/mortii celui care a regizat si asa-zisa revolutie din 1989,mascarada de proces a ceausestilor si multe alte circarii care s-au petrecut sub ochii nostri,a bietilor naivi care cautam explicatii pentru multe schimbari din viata noastra…Un regizor de duzina si spectacole de duzina…

Comentariile sunt închise.