Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Predică despre Sfinții Îngeri
(8 noiembrie 2012)
Iubiții mei,
Laura Andreșan își numește cititorii, adesea, „îngerii mei”. De unde rezultă că toți Îngerii sunt „cititorii” Laurei Andreșan. Adică: pe Îngeri „îi interesează” despre sex.
Natalia Barbu îmi spune: „tu ești îngerul meu”. Direcția 5 are „un înger”…cu sâni. Și, la fel, și Dan Bittman.
În concluzie: iubiții noștri = „îngerii noștri”.
În concluzie: o perspectivă mundană/ terestră despre anghelologie. Despre ierarhiile Îngerilor.
Lucru care nu e curios/ mirabil în spațiul românesc…pentru că mulți cred că „așa cum e pe pământ e și în cer”. Fapt pentru care când dau ceva de pomană…se gândesc la mort, că i-o fi și lui „foame”.
Adică o perspectivă păgână despre Rai…pentru că păgânii credeau că zeii fac sex, mănâncă, beau, se dușmănesc și se ucid între ei chiar acolo, „sus”, în empireul lor.
Dar, dacă întâlnești un confrate „mai țuiculițar”, căruia îi place să dea pe gât…și te cheamăMihai sau Gavriil…pe 8 noiembrie…te salută cu: „Să trăiești Sfinte Mihaile! Nu faci și tu cinste…cu una mică?”.
Adică „Sfântul Mihai” = cel care îi poartă numele Sfântului Arhanghel Mihail.
Nu sunt mulți cei care fac diferența nici între sufletele celor adormiți și Sfinții Îngeri. De aceea, în dorința lor de a-și vedea fata moartă…sau soția…au apelat la spiritiști și la vrăjitori…și li s-au arătat demoni în loc de cei din familia lor…și i-au mințit demonii de i-au nenorocit cu totul.
Degeaba a fost Hașdeu mare filolog…Căci atunci când i-a murit Iulia, fiica lui, a început să vorbească cu dracii nevoie mare…adică „cu sufletul” Iuliei.
Iar Saul mergând la ventriloca [engastrimitos] din Endor [I Sam. 28, 7, cf. LXX] ca să vorbească „cu sufletul” Sfântului Proroc Samuil [I Sam. 28, 11, cf. Ibidem], vrăjitoarea a văzut „un Dumnezeu…ieșind din pământ” [Teus…anavenontas ec tis ghis] [I Sam. 28, 13, cf. Ibidem], adică pe Satana.
Și cartea I Samuil a păstrat pe „Dumnezeul” de aici cu majusculă…pentru ca să aratecredința pe care o avea vrăjitoarea…și nu a vrut să spună, în niciun fel, că Satana e „Dumnezeu”.
Satana e un Înger căzut…o creatură a lui Dumnezeu…și nu un dumnezeu sau o zeitate.
Însă, dacă citiți „laudele” pe care LaVey i le aduce Satanei în Biblia Satanei cât și urmașii lui…veți vedea că adorarea față de Dumnezeu e îndreptată către Satana.
Așa arată, de fapt, postmodernitatea noastră dezrădăcinată din tradiția religioasă și din dorința de cunoaștere enciclopedică.
Iar dacă nu vrei să ai credință în Dumnezeu, respect față de tradiții și de cunoaștere, de munca de cercetare și de comuniune…ești „un postmodern ideologizat” fără să o știi.
Ești un om mărginit, mic la suflet, instinctual, care nu se mai luptă cu patimile din el…ci își dă frâu liber tuturor pornirilor păcătoase.
…Iar azi, pe 8 noiembrie, mulți știu doar atât: că sărbătorim „pe Mihail și Gavriil”. Cine-or fi ăștia…nu-i interesează.
Însă titulatura zilei, în Mineiul pe noiembrie, e asta: „Soborul mai marilor Arhistrategi, Mihail și Gavriil și al tuturor Puterilor cerești, celor fără de trupuri” [Idem, p. 107].
Titulatură lungă, nu?…
Soborul/ sinodul…adică stau împreună.
Arhistrategi = primii conducători ai Oștirilor cerești.
Adică Sfinții Arhangheli [arhi-anghel = primul între Îngeri] Mihail și Gavriil sunt comandanții/ voievozii Puterilor cerești.
Și dacă n-au trupuri…înseamnă că sunt ființe spirituale.
Pe scurt, îi cinstim azi pe toți Sfinții Îngeri creați de Dumnezeu…și care au rămas în bine. Căci unii dintre ei au fost și Satana și demonii…dar ei nu sunt cinstiți acum…pentru că ei nu sunt cinstiți deloc de Biserică.
Și pe care Biserica nu-i cinstește…„îi cinstește” Biserica Satanei, Halloweenul, muzica rock, tot felul de alte organizații filosofice și religii păgâne.
Însă, dacă noi îl aruncăm la coș pe Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul…de unde să mai avem anghelologie sistematică?
Pentru că de la el știe Biserica cum că sunt 9 Ierarhii Îngerești.
Că prima ierarhie e formată din Serafimi, Heruvimi și Tronuri.
A doua: din Domnii, Puteri și Stăpânii.
Iar a treia: din Începătorii, Arhangheli și Îngeri.
Și descrie ce a văzut în mod extatic și ce a auzit de la alți Apostoli și Părinți și ce a înțelesdin Scriptură despre ele, despre fiecare ierarhie angelică în parte.
Iar toți Părinții, toate slujbele, toate rugăciunile noastre ortodoxe…numai despre cele 9 Cete/ Ierarhii vorbesc…și nu inventează noi și noi nume de Îngeri.
Așa că, dacă Biserica a păstrat de la acest Sfânt Părinte, de la Sfântul Dionisie, teologia sa despre Îngeri…cum dar e acest Părinte „un dubios”?
Însă problema e că sunt dubioși…teologii care calcă în picioare Tradiția Bisericii și încearcă să inventeze „tradiții”, care mai de care mai lamentabile.
Iar omul care vine la Biserică și stă la slujbă…care nu prea are cărți pe-acasă…nu știe de la cine e substanța slujbelor.
Dar noi, care știm de unde e…nu ne putem preface că o avem „de la Platon”.
Însă ce poate să audă azi, credinciosul ortodox român, care ascultă atent ce se cântă la strană?
Asta dacă se mai cântă cântările la strană…sau cântărețul are glas auzibil…
Poate auzi, spre exemplu, că Sfinții Îngeri stau înaintea lui Dumnezeu și că sunt plini de slava Lui. Și că ei se roagă pentru noi…deși noi nu îi cunoaștem pe ei.
Adică aud lucruri foarte încurajatoare…pentru că Sfinții lui Dumnezeu ne ajută…și nu ne sperie!
Dracul însă, înger căzut, numai pe fapte din astea e pus: să ne mintă, să ne înșele, să ne facă rău, să ne sperie, să ne ia viața…
Însă Sfinții Îngeri „ne mântuiesc/ ne izbăvesc/ ne scot din nevoi”.
Ne acoperă pe noi cu acoperământul aripilor lor, adică cu rugăciunea și ajutorul lor față de noi.
Se roagă neîncetat pentru noi…
Ca să aflați mai multe despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil trebuie să le citiți Acatistulsau să-l audiați.
Și atunci lucrurile se leagă…nu-l mai confundați pe Mihai cu Sfântul Arhanghel Mihail...și când e ziua lui Mihai sau a lui Gavriil…trebuie să le spuneți La mulți ani!…și să vă rugați pentru ei.
Căci rugăciunea e iubire și bucurie pentru oameni și nu pierdere de timp!
Iar cunoașterea teologică e cea mai neprețuită bogăție pe care v-o puteți agonisi cu toții pe pământ și din care vă vine tot îndemnul spre bine și spre sfințenie.
La mulți ani tuturor…și Dumnezeul nostru treimic, pentru rugăciunile Sfinților și ale Îngerilor Lui să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi acum și pururea și în vecii vecilor! Amin.
***
Sursa: http://www.teologiepentruazi.ro/2012/11/06/predica-despre-sfintii-ingeri-8-noiembrie-2012/