Pr. Ioan Valentin Istrati: „Particula lui Dumnezeu” şi teoria unificată a universului

„Particula lui Dumnezeu” şi teoria unificată a universului

pr. Ioan Valentin Istrati
 

Bosonul lui Higgs este numit şi particula lui Dumnezeu de către media, însă cei mai mulţi oameni de ştiinţă nu sunt de acord cu această formulare.

În 1993, când fizcianul american Leon Lederman a scris o carte despre boson, el a propus „the goddamn particle”. Însă editorul a sugerat „the God particle”.

Un lucru este clar: 4 iulie a însemnat o descoperire şi deschiderea unui nou capitol în istoria ştiinţei umane, şi o nouă dezbatere despre originile universului, dar şi despre validitatea adevărurilor religioase, relateazăhttp://www.religionnews.com.

Bosonul lui Higgs explică de ce particulele au masă, şi deci de ce existăm. Fără boson, universul n-ar avea materie fizică, doar energie. Implicaţiile cosmologice sunt uriaşe. Unii fizicieni au spus că această descoperire înseamnă că nu mai avem nevoie de Dumnezeu, dacă putem explica totul fără referinţe metafizice.

Astronomul de la Vatican, Guy Consolmagno a spus în cotidianul Washington Post că legile universal expun „personalitatea” lui Dumnezeu, calitatea Sa de persoană. „Misterele revelate de ştiinţa modernă sunt o amintire constantă că realitatea este mai complexă şi mai mare decât vieţile noastre de zi cu zi”.

De asemenea un guru al medicinei alternative, Deepak Chopra, a spus că bosonul arată că există o divină interconectare între toate lucrurile. „El doar întăreşte noţiunea că universul vine dintr-un nimic, ca dintr-o totalitate”.

Acest lucru este adevărat: bosonul lui Higgs – care pătrunde în întregul univers – ne ajută să înţelegem cum ceva a venit din nimic.

„Uimirea pe care o simţim vine din faptul că oameni non-religioşi folosesc deodată limbaj religios, când e vorba de boson” a spus Philip Clayton, decan al Facultăţii de teologie din Claremont şi cercetător al ştiinţei şi religiei.

„Oamenii sunt fascinaţi de ceea ce cunoaştem ştiinţific şi ce zace la frontierele a ceea ce ştim” a spus el.
Albert Einstein a spus că „Dumnezeu nu joacă zaruri cu lumea” şi că aceasta e o metaforă care explică perpetua noastră căutare a ordinii într-o lume care pare haotică, a spus Clayton.

Acest limbaj metaforic ne ajută să explicăm lumea la nivelul unde legile fizice precum gravitaţia nu mai funcţionază, iar fizicienii folosesc doar abstracţiuni pentru a descrie cum interacţionează particulele.  

Oricum cercetătorii sunt de acord în a aproba faptul că bosonul şi descoperirea sa sunt un mare pas spre o teorie unificată asupra lumii.

De fapt, fizicienii astronomii şi cercetătorii lumii au nevoie de secole şi de eforturi uriaşe pentru a înţelege ceea ce revelaţia dumnezeiască a vestit cu mii de ani înainte: Dumnezeu a creat lumea din nimic, datorită iubirii Sale infinite, iar lumina, creată în prima zi a creaţiei este substratul valoric al diversităţii şi frumuseţii creaţiei. De fapt universul este un cuptor în care materia devine energie, adică se îndreaptă spre o lume spiritualizată. Transformarea materiei în lumină este proorocia fundamentală a viitorului, iar Biblia o spune clar în Facere şi în Apocalipsă.

Adevărul universului nu este nici fizic, nici chimic, nici astronomic, cu toate că aceste categorii pur umane au referinţe clare asuora realităţii. Adevărul universului este euharistic şi personal, izvorând din Dumnezeu, umplând de lumină creaţia şi transformând-o prin har în veşmânt al iubirii dintre Creator şi creaturile sale nemuritoare. Bosonul lui Higgs este doar un pas spre realizarea deplină a faptului că totul are un Izvor comun, şi că Logosul creator a ţesut acest univers din iubire, ca o mărturie a vieţii Părintelui ceresc.

Unificarea teoriilor despre existenţă înseamnă de bună seamă, anularea aberaţiilor despre un haos total, şi întărirea conştiinţei unei origini comune a tuturor şi a unei Inteligenţe infinite şi supreme care a creat totul. Borşul spaţial, supa galactică, şi alte speculaţii gastronomice şi astronomice deopotrivă încep să îşi dezvăluie lipsa de sens. Mai mult, oamenii de ştiinţă vorbesc despre un Design imperial al universului şi despre inter-conectarea tuturor lucrurilor şi fiinţelor, sau chiar despre un Scop comun al tuturor.

Am numai eu senzaţia că vorbim acum din Sfânta Scriptură???

Sursa: doxologia.ro

%d blogeri au apreciat: