Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat litia în complexul memorial din Sokol dedicat eroilor Primului război mondial

Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat litia în complexul memorial din Sokol dedicat eroilor Primului război mondial


La 1 august 2014, de ziua aniversării a 100 de ani de la intrarea Rusiei în Primul război mondial, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a vizitat complexul memorial dedicat eroilor Primului război mondial, situat în raionul Sokol al districtului administrativ Nord al or. Moscova.

Parcul memorial ocupă teritoriul fostului cimitir Bratski, deschis în anul 1915. În acel cimitir au fost îngropați circa 18 mii de soldați, ofițeri, medici, surori de cartate și aviatori, căzuți în Primul război mondial.

Lângă capela în cinstea Schimbării la Față a Domnului, ridicată în memoria bisericii „Schimbarea la Față a Domnului” din cimitir, care a fost demolată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a oficiat litia pentru cei adormiți, pentru odihna „robilor lui Dumnezeu creștini ortodocși, conducători și ostași, care pe câmpul de luptă pentru credință, țar și Patrie și-au dat viața în Primul război mondial”.

La serviciul divin au participat: episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; parohul bisericii în cinstea Tuturor sfinților în raionul Sokol, or. Moscova, protoiereul Vasilii Baburin;  clericul bisericii  în cinstea Tuturor sfinților în raionul Sokol preotul Alexii Avdiușko.

După încheierea parastasului Preafericitul Patriarh Chiril s-a adresat către cei prezenți cu o predică:

„Preasfinția Voastră, dragi părinți, frați și surori!

Astăzi este o zi de doliu și totodată o zi foarte importantă și semnificativă în istoria noastră. Acum o sută de ani Germania a declarat război Rusiei și noi am fost aruncați în bezna infernală a luptei sângeroase la scară mondială. Soldații care au fost azi pomeniți, în situații extrem de grele, când era insuficiență, deseori, de armament, când în spatele frontului aveau loc evenimente revoluționare și mulți dintre ostași, care mergeau cu îndrăzneală în întâmpinarea dușmanului, erau clevetiți și judecați, în același timp mureau mii și zeci de mii de oameni de ai noștri. În total Rusia a pierdut în Primul război mondial mai bine de un milion de oameni. Sunt pierderi enorme. Cât este de trist că aceste jertfe au fost date uitării.

Și cât era de dureros sufletului, când în manualele de istorie Primul război mondial, care a ridicat un mare avânt patriotic în Rusia și care a costat milioane de vieți, era oglindit ca un război imperial. Era lupta pentru Patria noastră, pentru independența ei, pentru suveranitatea ei. Era lupta pentru salvarea poporului frate sârb, prin urmare – pentru păstrarea Ortodoxiei. Și nu este vina celor care și-au jertfit viața că Rusia nu a ajuns la victorie, deși pe altarul victoriei ea a adus cel mai mare număr de victime. În timpul războiului s-a declanșat revoluția, iar apoi trădarea puterii, care i-a cedat dușmanului, ce la rândul său suferea o înfrângere totală, aproape toată Ucraina, o mare parte din Rusia. Victoria a fost sărbătorită în Londra și Paris de către englezi și francezi, însă acolo, în acele rânduri de paradă, nu erau prezenți ostașii noștri din cauza acelei catastrofe, care a cuprins Rusia.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că azi, în acest loc din Moscova care a fost dat uitării timp de mulți și mulți ani, putem în sfârșit să ne rugăm pentru  jertfele Primului război mondial, pentru eroii noștri, pentru ofițerii, generalii, soldații noștri, care în acele condiții extrem de dificile, despre care am vorbit mai sus, și-au apărat Patria. Să păstrăm în memorie aceste jertfe aduse pe altarul Patriei și să săvârșim, cel puțin în acest loc, rugăciunea permanentă pentru odihna sufletelor conducătorilor și ostașilor adormiți, care pentru credință, țar și Patriei și-au dar viața în anii Primului război mondial. Să vă păzească pe toți Domnul!”

Apoi Întâistătătorul a depus flori la obeliscul „Celor căzuți în Primul război mondial în anii 1914-1918”. S-a cântat „Veșnica pomenire”.

***

După începerea Primului război mondial marea ducesă Elizaveta Feodorovna a ieșit cu inițiativa de a crea la Moscova cimitirul Bratski. La 15 (28) februarie 1915 a avut loc deschiderea cimitirului Bratski cu o capelă provizorie și primele înmormântări. În decembrie 1918 a fost sfințită biserica în cinstea Schimbării la Față a Domnului.

Cimitirul a fost divizat în câteva sectoare. În partea centrală erau înmormântați soldații ortodocși, alături erau sectoare pentru membrii organizaților obștești și cinuri ai garnizoanei Moscova. Existau, de asemenea, sectoare pentru catolici, iudei și magometani. Exista un sector aparte pentru înmormântarea surorilor de caritate. De-a lungul aleii centrale erau plasate mormintele ofițerilor. Pe aleea vestică, numită și „Aleea aviatorilor”, erau înmormântați aviatorii.

În perioada 1918–1920, după declararea politicii teroarei roșii, pe cimitirul Bratski și în împrejurimile lui se săvârșeau execuții în masă prin împușcare. La 5 septembrie 1918 în raionul cimitirului Bratski a fost împușcat episcopul Efrem (Kuznetsov), protoiereul Ioan Vostorgov, miniștrii afacerilor interne N.A. Maklakov și A.N. Hvostov, președintele Consiliului de Stat I.G. Șceglovitov și senatorul S.P. Beletski.

În timpul războiului civil, la cimitirul Bratski erau înmormântați atât soldații Armatei Roșii, cât și cei ai Gărzii Albe. Până în anul 1923 pe „Aleea aviatorilor” erau înmormântați aviatorii, care au decedat în timpul zborului.

În anul 1925 cimitirul Bratski a fost închis pentru înmormântări și transmis în custodia Departamentului pentru  grădini și parcuri al gospodăriei comunale a Moscovei.

În anul 1998, cu susținerea guvernului Moscovei, la partea de sud-vest al parcului a fost creată o zonă memorială. A fost ridicată o capelă în cinstea Schimbării la Față a Mântuitorului. Memorialul a fost inaugurat la 8 noiembrie 1998, în ajunul aniversării a 80 de ani din ziua sfârșitului Primului război mondial. Crucile și plăcile memoriale, instalate anterior în parc, au fost scoase în afara îngrădirii bisericii în cinstea Tuturor sfinților, aflată în preajmă, devenind o parte a unui alt memorial „Concilierea popoarelor”.

În anul 2002 a fost aprobată decizia Guvernului Moscovei, conform căreia pe întreg teritoriul parcului urma de instalat un complex memorial. În legătură cu aceasta în parc se efectuează lucrări de amenajare, se instalează un gard nou și un șir de însemne memorabile. La 1 august 2004 a avut loc o ceremonie solemnă de deschidere a complexului memorial, dedicat aniversării a 90 de ani de la începutul Primului război mondial.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii

 

%d blogeri au apreciat: