Acasă > PATRIARHIA MOSCOVEI > Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat privegherea în biserica ”Acoperământul Maicii Domnului” (FOTO, VIDEO)

Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat privegherea în biserica ”Acoperământul Maicii Domnului” (FOTO, VIDEO)

Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat privegherea în biserica ”Acoperământul Maicii Domnului” în or. Saratov

La 25 octombrie 2014, ajunul Duminicii a 20-a după Cincizecime, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat slujba de priveghere la biserica în cinstea Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din or. Saratov.

Cu Sanctitatea sa au coslujit: mitropolitul de Sanct-Petersburg și Ladoga Varsonufii, şeful Direcției executive a Patriarhiei Moscovei; mitropolitul de Saratov şi Volsk Longhin; mitropolitul de Penza şi Nijnii Lomov Serafim; episcopul de Elista și Kalmykia Iustinian; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; episcopul de Balaşov şi Rtişcevo Tarasii; episcopul de Pokrovsk şi Nikolaevsk Pahomii; arhimandritul Tihon (Șevkunov), locțiitor la mănăstirea stavropighială Întâmpinarea Domnului, secretar responsabil al Consiliului Patriarhului pentru cultură; protoiereul Vasilii Strelkov, parohul bisericii în cinstea Întâmpinării Domnului din or. Saratov; clerici ai Mitropoliei de Saratov.

La serviciul divin au fost prezenți: reprezentantul plenipotențiar al Președintelui FR în  districtul federal Privoljie M.V. Babici; guvernatorul regiunii Saratov V.V. Radaev; președintele Comitetului Dumei de Stat a AF a FR pentru problemele agrare N.V. Pankov; ministrul regiunii Saratov – președintele Comitetului pentru relațiile cu societatea și politici națională în regiune  B.L. Șinciuk; șeful administrației formațiunii municipale „Orașul Saratov” A.G. Burenin; președintele Dumei regionale Saratov V.V. Kapkaev.

La serviciul divin oficiat de Patriarh în biserica „Acoperământul Maicii Domnului” s-au rugat numeroși locuitori ai or. Saratov și pelerini din eparhiile Mitropoliei de Saratov.

Au cântat corul mixt al bisericilor Mitropoliei de Saratov (regent –  Mihail Tolcin) și corul arhieresc al catedralei „Pogorârea Duhului Sfânt” din or. Saratov (regent – Alexandr Zanorin).

După încheierea slujbei de priveghere mitropolitul de Saratov şi Volsk Longhin l-a salutat pe Preafericitul Stăpân și i-a adus în dar Sanctității Sale odăjdii de Patriarh.

Întâistătătorul Biserici Ruse s-a adresat către cei prezenți în biserică:

„Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre, stăpâne mitropolit Longhin, stimate Mihail Victorovici, stimate Valerii Vasilievici, dragi părinți, frați și surori!

Vă felicit cordial pe toți cu prilejul acestei seri de duminică și sunt bucuros ca sub aceste bolți ale măreței biserici am posibilitatea să mă rog împreună cu voi, locuitorii orașului Saratov.

Timp de zece ani aici totul s-a schimbat radical: biserica a devenit foarte frumoasă, împodobită. Intrând în ea după o lipsă de zece ani, am văzut multe din cele ce nu au fost înainte. Aceasta mărturisește despre faptul că pe acest pământ trudește în mod destoinic arhipăstorul – Înaltpreasfințitul mitropolit Longhin, împreună cu frații săi, cu clerul și poporul credincios. Iar aspectul acestei biserici este doar o mică parte din ceea ce s-a schimbat în acești ani pe pământul Saratovului.

O eparhie de proporții medii, dacă e să o comparăm cu alte eparhii ale Bisericii Ruse, s-a transformat într-o mitropolie minunată cu mulțime de biserici, cu mănăstiri, școli teologice, în care se desfășoară eficient activitatea pentru învățământul religios al copiilor și tineretului, a oamenilor maturi și unde se desăvârșesc multe alte fapte bune, fără de care nu trebuie să existe viață bisericească în ziua de azi.

Mă aflu doar de câteva ore pe teritoriul Mitropoliei de Saratov, dar deja văd și simt cu inima că, într-adevăr, s-au produs schimbări profunde și importante. Totul ce facem azi, fie e vorba de construcția noilor biserici, fie de restabilirea sfintelor relicve distruse, de crearea noilor instituții de învățământ, de activitatea cu copiii și tineretul, de faptele bune pe care Biserica este chemată să le săvârșească față de cei neputincioși, bătrâni, invalizi și aflați în detenție – totul se face ca viața noastră să se transforme spre mai bine. Deoarece fără de această lucrare interioară asupra propriei persoane, asupra câmpului interior care e cel mai greu a-l lucra, câmpul numit suflet uman, nu pot fi schimbări reale spre mai bine în viața personală și în viața societății.

În ziua de azi majoritatea oamenilor înțeleg aceasta și de aceea faptele bune, săvârșite de Biserică, și schimbările vizibile care atât de viu ne atrag privirile, sunt rezultatul  muncii unui număr enorm de oameni care conștientizează importanța vieții duhovnicești.

Scopul principal al vizitei mele pe pământul Saratovului – este ca împreună să ne rugăm, să oftăm în rugăciune către Domnul și să-L rugăm să ne dea binecuvântare pământului regiunii Saratov, Bisericii care se află aici și fiecăruia dintre acei care cu credință și dragoste își îndreaptă către El privirea sa; precum și să vedem ceea ce s-a înfăptuit  aici în anii trecuți și să participăm, se prea poate, la discutarea acelor probleme care urmează încă să fie soluționate”.

Preafericitul Patriarh Chiril a transmis în dar bisericii copia icoanei Maicii Domnului „Bucuria tuturor scârbiților”.

Credincioșilor li s-au împărțit iconițe ale Maicii Domnului „Bucuria tuturor scârbiților” cu binecuvântarea Patriarhului.

Mâine, 26 octombrie, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril va oficia rânduiala sfințirii mari a bisericii în cinstea sfântului apostol și evanghelist Ioan Teologul a seminarului de teologie și Dumnezeiasca liturghie în biserica nou sfințită.

***

Biserica în cinstea Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din or. Saratov, una din cele mai de proporții în Mitropolia de Saratov, a fost construită în anii 1876-1884. La începutul secolul al XX-lea a fost înălțată clopotnița ce stă separat.

După revoluție toată averea bisericii a fost  luată, în anul 1929 biserica a fost închisă, clopotnița a fost demolată, clădirea a fost supusă unei reconstrucții radicale. Pe parcursul a multor ani s-a dus lupta pentru returnarea ei Bisericii. Despre aceasta a relatat la Soborul Jubiliar al Bisericilor Locale în anul 1988 pururea pomenitul arhiepiscop de Saratov și Volskii Pimen (Hmelevskoi). Conform spuselor dumnealui, împuternicitul pentru problemele de religie din or. Saratov, s-a jurat că nu va admire transmiterea ei credincioșilor: „Mai bine să o distrugem până la fundament, decât să o dăm vouă”.

Locașul sfânt în cinstea Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost returnată Bisericii în anul 1992. Reconstrucția clădirii a necesitat eforturi considerabile. În timpul de față biserica este restaurată pe deplin, este finalizată construcția clopotniței, înălțimea ei generală constituie 66 de metri.

Altarul central al bisericii este sfințit în cinstea Acoperământului Maicii Domnului, cel din stânga – în numele sfântului dreptului Ioan de Kronștadt.

Sfintele relicve ale bisericii în cinstea Acoperământului Maicii Domnului sunt: icoana cu părticelele din  moaștele cuviosului Serghie de Radonej și ale dreptei Matrona a Moscovei, chivote cu moaștele sfântului ierarh Nicolae Făcătorul de Minuni, ale sfântului ierarh Luca al Crimeii.

În parohie activează serviciul social, se duce lucrul cu tineretul, se înfăptuiește colaborarea cu departamentul Societății orbilor a întregii Rusii din or. Saratov.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii

Categories: PATRIARHIA MOSCOVEI Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.