Preafericitul Patriarh Chiril: Locul de slujire a preotului nu este doar biserica

Preafericitul Patriarh Chiril: Locul de slujire a preotului nu este doar biserica

Slujirea clerului nu trebuie să se limiteze doar de gardul bisericii, a declarat Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril la recepţia oferită după încheierea Dumnezeieştii liturghii la catedrala „Învierea Domnului” din Hanty-Mansiisk.

„Vă rog pe toţi, părinţi, munciţi fără preget. Uitaţi că locul slujirii voastre este doar biserica”, a spus Preafericitul Stăpân, adresându-se către slujitorii bisericii.

„Când toată lumea era credincioasă, preotul se ruga în biserică, clopotarul trăgea în clopote la clopotniţă şi poporul credincios se aduna la rugăciune. Însă noi trăim într-o epocă, când clopotarul poate să bată în clopote întruna, dar în biserică să nu vină nimeni. Pentru ca oamenii să vină la biserică, locul slujirii voastre trebuie să fie nu doar biserica, dar şi societatea”, a continuat Patriarhul.

Conform spuselor Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, preoţii trebuie să coreleze strâns cu societatea publică, cu oamenii de cultură, cu pedagogii – cu toţi cei, care exercită influenţă asupra formării omului contemporan.

Preafericitul Patriarh Chiril a menţionat, de asemenea, că slujirea păstorească este o muncă grea, dar neînchipuit de inspirată, deoarece puteri pentru aceasta dă Însuşi Dumnezeu.

„Sunteţi cu toţii persoane tinere, energice, cu studii bune. Nu vă relaxaţi nici într-un caz! Nici un fel de trândăvie, nici un fel de satisfacţie pentru realizările dobândite”, a încheiat Întâistătătorul.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii

%d blogeri au apreciat: