PREOŢI AUSTRIECI AMENINŢĂ VATICANUL CU SCHISMA

PREOŢI AUSTRIECI AMENINŢĂ VATICANUL CU SCHISMA

preot catolic

Mai mulţi preoţi dizidenţi din Austria ameninţă Biserica Catolică, de care încă aparţin, că vor renunţa la slujbă şi că împreună cu ei vor pleca din biserică numeroşi membri, dacă Vaticanul nu acceptă reforme precum renunţarea la celibatul preoţesc şi acceptarea femeilor preot, relatează Reuters.

Mişcarea preoţilor dizidenţi a lansat un manifest deschis, intitulat „Chemarea la neascultare”, faţă de care nu mai puţin de 329 de slujitori ai bisericii şi-au arătat aderenţa.

 Preoţii spun că vor încălca regulile bisericii şi că vor oferi comuniune (împărtăşanie) şi protestanţilor şi catolicilor divorţaţi şi recăsătoriţi, că vor permie laicilor să predice şi bisericilor să funcţioneze fără preot.

Ceea ce îi îngrijorează pe reprezentanţii Vaticanului este faptul că un sondaj naţional arată că trei sferturi din populaţia ţării majoritar catolice s-a declarat în favoarea măsurilor susţinute de manifest. De menţionat este că acest sondaj nu a fost făcut numai printre catolici.

 Cardinalul Christoph Schoenborn, din Viena, a avertizat preoţii să renunţe la revoltă: „dacă cineva a hotărât să meargă pe calea dizidenţei, vor exista consecinţe.”

 În anul 2010 un număr record de austrieci (87.000) au părăsit Biserica Catolică, în urma scandalului privind abuzurile sexuale.

Teologi catolici au cerut renunţarea la celibatul preoţesc

Mai mulţi teologi germani, austrieci şi elveţieni au cerut Bisericii Romano-Catolice să renunţe la jurământul celibatului, să le permită preoţilor să se căsătorească şi, de asemenea, să accepte cuplurile de acelaşi sex.

 

Apelul a fost lansat sub forma unei scrisori deschise, prin intermediul publicaţieiSueddeutsche Zeitung.

 Cei 143 de profesori universitari de teologie au spus că biserica trebuie să implementeze o serie de reforme „îndrăzneţe”, deoarece se confruntă cu o criză fără precedent, după ce în mai multe ţări ale lumii au ieşit la iveală numeroase abuzuri sexuale comise de clerici catolici. Teologii au atras atenţia asupra faptului că mulţi credincioşi catolici au părăsit biserica, în ultimele luni, ca urmare a acestor scandaluri.

 „Biserica trebuie să înţeleagă aceste semne şi să lase în urmă structurile osificate pentru a câştiga o nouă vitalitate şi credibilitate”, se precizează în scrisoarea deschisă. Cei 143 de teologi au cerut nu numai dreptul preoţilor de a se căsători, dar şi recunoaşterea dreptului femeilor de a deţine poziţii clericale.

 Dreptul laicilor de a-şi alege episcopul care să îi păstorească a fost o altă cerinţă a teologilor care vor reformarea din temelii a Bisericii Catolice.

 Biserica Romano-Catolică din Germania se confruntă cu o scădere accentuată a numărului de membri. De asemenea, tot mai puţini tineri aleg să devină preoţi. Mai mulţi lideri politici din Germania, între care cancelarul Angela Merkel, Ministrul Educaţiei Annette Schavan şi parlamentarul Nobert Lammert, au lansat recent un apel către episcopii catolici pentru ca aceştia să depună eforturi în vederea renunţării la celibatul preoţesc. Unul dintre motivele menţionate a fost tocmai această „lipsă tot mai mare de preoţi”, notează AP.

 „Criza profundă a bisericii noastre cere ca noi să rezolvăm problemele care, la prima vedere, nu sunt legate în mod direct de scandalul abuzurilor şi al menţinerii tăcerii [cu privire la abuzuri] de-a lungul deceniilor”, s-a precizat în apelul liderilor politici către episcopii din Germania.

 Scrisoarea deschisă a fost lansată în perspectiva vizitei Papei Benedict al XVI-lea în Germania, eveniment care va avea loc în luna septembrie, notează Reuters.

Sursa:http://www.semneletimpului.ro