Preşedintele Republicii Grecia Karolos Papoulias l-a decorat pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse cu ordinul de Onoare
La 3 iunie 2013, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Chiril s-a întâlnit cu Preşedintele Republicii Grecia Karolos Papoulias la reşedinţa dumnealui la Atena.
La întâlnire au participat: Preafericitul Arhiepiscop al Atenei şi al întregii Elade Ieronim; mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericești al Patriarhiei Moscovei; mitropolitul de Filipopol, Neapole şi Tasos Procopie; secretarul general al administraţiei Preşedintelui Greciei C. Gheorghiu, directorul Departamentului diplomatic G. Pukamissas.
K. Papoulias i-a înmânat Sanctităţii sale Patriarhului înalta distincţie de stat – Marea cruce a ordinului de Onoare.
Mulţumind pentru înalta onoare, acordată de conducerea ţării şi poporul grec, Sanctitatea Sa a mărturisit: „Noi suntem popoare frăţeşti, suntem de aceeaşi credinţă şi anume această circumstanţă este fundamentul puternic, pe care se formează relaţiile Greciei cu acele ţări ale Rusiei istorice, asupra cărora se extinde cârmuirea păstorească a Bisericii Ortodoxe a Rusiei, inclusiv Rusia, Ucraina, Moldova, Bielorus. Anume de aceea că avem acest fundament puternic comun, eu cred în faptul că problemele cotidiene în chestiunile care apar la ordinea zilei în raport cu ţările noastre, se vot soluţiona în mod paşnic, frăţeşte, întru bunăstarea comună şi cu folos reciproc. Vă asigur că vă susţinem în rugăciunile noastre, asistenţă neîndoielnică şi deschidere pentru colaborare întru binele Bisericilor noastre”.
Din partea sa Preşedintele Greciei a subliniat importanţa vizitei Sanctităţii sale Patriarhului Chiril în timpurile atât de dificile pentru poporul grec. Vorbind despre relaţiile frăţeşti, care îşi trag obârşia de secole, între cele două popoare, Dumnealui s-a referit la timpurile formării Bisericii Ruse, iar apoi cu mulţumire a pomenit despre ajutorul acordat de Rusia la eliberarea grecilor de la jugul otoman, menţionând de asemenea lupta comună împotriva nazzismului în secolul al XX-lea.
„Iar azi noi vă aducem mulţumiri pentru ajutorul, pe care îl acordaţi Bisericii Ortodoxe a Eladei, care se află azi într-o situaţie deloc simplă, pentru susţinerea activităţii ei sociale, de caritate”, a continuat Karolos Papoulias.
„Relaţiile noastre rămân neschimbate şi sunt foarte pozitive la toate nivelurile. În acest an aşteptăm un mare număr de oaspeţi din Rusia şi suntem bucuroşi că ei vor locui aici şi vor cunoaşte mai bine ţara noastră”, a spus Preşedintele Greciei, menţionând că pelerinajul, care a căpătat o mare dezvoltare către sfintele relicte ale Greciei, este de asemenea un moment important în relaţiile bilaterale.
„Eu cred că Bisericile noastre trebuie să meargă umăr la umăr în căutarea răspunsului la multe provocări, de care noi ne ciocnim în lumea contemporană”, consideră dumnealui. „Ortodoxia adresează către omenire un mesaj de pace şi relaţii armonioase”.
Din partea sa, mărturisind despre relaţiile profunde dintre popoarele rus şi grec, Sanctitatea Sa a amintit că începutul scrisului slav l-au efectuat copiii pământului grec – doi fraţi din Salonic Chiril şi Metodiu. „De atunci pe parcursul unui mileniu se efectua un schimb cultural permanent dintre Rusia şi Elada”, a constatat Sanctitatea Sa.
După cum s-a menţionat, un rol deosebit în dezvoltarea relaţiilor frăţeşti l-a jucat şi poziţia imperiului Rus în lupta grecilor pentru independenţă. Un mare rol în formarea relaţiilor bune dintre ţări l-a avut Regina grecilor – marea ducesă rusă Olga Constantinovna, a cărei pomenire până acum se păstrează în Grecia.
„În secolul al XX-lea în Elada au apărut emigranţi ruşi, bejenari”, a continuat Sanctitatea Sa Patriarhul. „De la început aceasta era legat de evenimentele revoluţionare, iar în continuare din diferite motive, inclusiv cele economice, mulţi ruşi, precum şi ucraineni, moldoveni, bieloruşi au început să vină în ţara voastră. În Grecia, de asemenea, s-au mutat cu traiul un mare număr de greci din Pont, care au locuit pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. De aceea aici vieţuiesc sute de mii de persoane care au legătură concomitent cu cultura greacă şi rusă. Ieri am avut ocazia să mă întâlnesc cu grecii din Pont lângă biserica în construcţie în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Soumela şi am fost surprins de căldura primirii, de expresia feţelor oamenilor, am simţit cât de puternice sunt podurile care unesc ţările şi popoarele noastre – sunt oameni simpli, care duhovniceşte şi cultural aparţin şi lumii greceşti, şi celei ruseşti”.
În timpul convorbirii cu Preşedintele Republicii Grecia a venit vorba despre corelaţia normelor legislative şi morale, despre criza morală a omului contemporan ca pricina primordială a crizei financiare, de care s-a ciocnit Europa în ultimii ani.
Continuând gândul lui K. Papoulias cu privire la importanţa pelerinajului în dezvoltarea relaţiilor frăţeşti dintre popoare, Întâistătătorul Bisericii Ruse a constatat că există mari perspective în domeniul dat. O mare importanţă o are aducerea pentru închinare a relictelor sfinte, astfel cum este brâul Maicii Domnului, la care au venit milioane de credincioşi în Rusia.
Una din temele importante discutate a devenit situaţia în Orientul Apropiat, unde, conform spuselor Sanctităţii Sale, repede se expulzează prezenţa creştină. O atenţie deosebită a fost orientată asupra situaţiei în Siria, unde, în special, până acum rămân în prizonierat doi ierarhi creştini. Cu această ocazie a fot abordată poziţia ţărilor, care au luat decizia de scoatere a embargo-ului pentru livrarea armelor la aşa-numita opoziţie siriană.
Preşedintele Greciei şi-a exprimat acordul cu cele spuse de Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Chiril pe marginea problemei despre situaţia creştinilor în Orientul Apropiat şi şi-a împărtăşit profunda îngrijorare cu privire la situaţia, creată în Siria şi alte ţări ale regiunii.
Serviciul de comunicare al DREB/Patriarchia.ru