Prima biserică din Rusia în cinstea Sfântului medic Evghenie Botkin a fost sfințită în Moscova

_evgeniy_botkin

Vineri, 25 martie 2016, Preasfințitul Părinte Panteleimon, Episcop de Orekhovo-Zouevo (Biserica Ortodoxă Rusă), a oficiat slujba de sfințire a bisericii spitalului Clinic nr. 57 din Moscova, informează site-ul pravmir.ru.

osv_2

Aceasta este prima biserică din Rusia sfințită în cinstea Sfântului Mucenic Evghenie Botkin, medicul de familie al familiei Împăratului martir Nicolae al II-lea Romanov.

„Sfântul mucenic, medicul Evghenie, a biruit moartea, a biruit răul prin devotamentul său față de Dumnezeu,  prin devotamentul față de datoria sa, prin viața sa plină de dragoste. El a trăit împreună cu Dumnezeu”,

a spus Episcopul Pantelimon, adresându-se pacienților și personalului spitalului din Moscova.

osv_hrama_1

Foto: diaconia.ru

Biserica spitalului clinic nr. 57 din Moscova a fost construită la inițiativa prof. Aleksandr Chuchalin, directorul Institutului științific de studii în pneumologie. El a evocat personalitatea și viața medicului martir Evghenie Botkin, precum și activitățile sale în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui.

„Astăzi ne-am întâlnit pentru a sărbători faptele bune ale sfântului mucenic Evghenie Botkin. Biserica noastră, care astăzi se sfințește, este foarte modestă. Însă cred că acest bine care există în această biserică, și această putere care o înconjoară vă vor aduce bucurie”,

a spus Aleksandr Chuchalin.

Evghenie Sergheevici Botkin (1865-1918) a fost fiul marelui medic Serghei Botkin (1832-1889), unul dintre fondatorii științei și educației medicale moderne în Rusia.

După absolvirea studiilor la Academia militară de medicină, Evghenie a lucrat în folosul pacienților săraci. După aceasta, în timpul războiului ruso-japonez (1904-1905), a fost medic voluntar pe front. În anul 1908, a devenit medicul curții imperiale. După ce familia împăratului martir Nicolae Romanov a fost arestată, medicul Evghenie a însoțit-o, de bunăvoie, în exil, la Ekaterinburg. În rânduri repetate i s-a propus eliberarea și posibilitatea de a reveni în Moscova, însă acesta a refuzat părăsirea familiei imperiale. În anul 1918, credinciosul medic Evghenie Botkin a fost asasinat împreună cu familia imperială. Anul acesta, Sfântul Sobor al Arhiereilor Bisericii Ortodoxe Ruse, în timpul ședinței sale din luna februarie 2016, l-a trecut în rândul sfinților pe binecredinciosul medic martir Evghenie Botkin.

Sursa: basilica.ro